🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Revolut ще предлага карта за покупка на стоки и услуги с отложено плащане

Първият пазар на финтех компанията ще е Ирландия, очаква се да влезе в още европейски държави

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Финтех компанията Revolut, която е една от най-популярните платформи за алтернативни разплащания и в България, навлиза в сегмента buy now, pay later (BNPL). При него се купуват стоки и услуги на компании партньори, като клиентът плаща стойността на вноски в рамките на опрeделен период.

Първият пазар, на който Revolut са избрали да се случи това, е Ирландия, където компанията има 1.9 млн. потребители. Информацията е на Bloomberg, които цитират съобщение на Revolut. Така платформата, която предлага услуги от разплащания и криптоборсови инвестиции до депозити, разширява още повече своята гама от услуги, развивайки концепцията за финансов супермаркет.

От компанията планират до края на годината да продължат предоставянето на услугата за клиентите си и в други европейски страни като Полша и Румъния. Източници на "Капитал" заявиха, че засега няма информация да се планира стартирането на услугата и в България. В страната Revolut има над 200 хил. клиенти.

Buy now, pay later (BNPL)

Основната специфика на BNPL транзакциите е, че са като разсроченото плащане. Купуваш стока или услуга, а финансовата институция, с чиято дебитна карта плащаш, покрива стойността на покупката. На по-късен етап покриваш сумата на равни вноски. Това е един от най-динамично развиващите се сегменти в света, където лидер в Европа е шведската Klarna. Според анализатори BNPL пазарът ще достигне оборот 680 млрд. евро до 2027 г.

В случая Revolut ще предостави възможност на клиентите си да направят физическо плащане за сума (засега при online плащания не може да се използва опцията за BNPL), която е необходимо да възстановят на три пъти в рамките на два месеца. Към момента на плащане клиентът трябва да има налична в акаунта си една трета от стойността на покупката, а след един месец ще се приспадне от баланса му втората вноска. Падежът на третата е съответно след още един месец, като за нея и предходната вноска има гратисен период от пет дни.

За услугата клиентите ще заплащат 1.65% от стойността на покупката, но ако просрочат определен гратисен период, ще дължат още 12% на годишна база. За предсрочно погасяване пък няма да се дължи такса. Ще има и лимит на общата стойност на BNPL плащанията - 499 евро, но не и на техния брой, т.е. клиент ще може да направи няколко плащания до тази сума и без да е изплатил пълната стойност на предходните.

Използването на услугата ще е възможно след предварително заявяване през мобилното приложение от страна на клиентите и преминаването на оценка на кредитоспособността им от страна на Revolut. Това ще става чрез възможностите на т.нар. отворено банкиране, което по директивите на ЕС позволява на трети страни да имат достъп до банкова информация. След одобрение всеки клиент ще може от секция Cards да активира опцията BNPL преди транзакцията, за която желае да се възползва от нея.

С услугата няма да е възможно да се купуват криптовалути или акции, както и да се теглят пари в брой. Според Джо Хенеган, главен изпълнителен директор на Revolut за Европа, услугата ще насърчи клиентите да използват нея пред изискването за овърдрафт или кредитни карти, чието изплащане не е толкова бързо като BNPL.

Търсенето на подобно кредитиране постоянно се увеличава поради факта, че все още не е толкова строго регулирано. Все пак правителството в Обединеното кралство възнамерява да затегне контрола над BNPL плащанията, тъй като потребителите не са съвсем добре запознати с него.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар