🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нищо не може да спре IT гигантите

Най-големите IT компании в света продължават да растат въпреки корона кризата и вниманието на Вашингтон

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Миналата седмица бе повече от интересна за Силициевата долина. Най-високопоставените хора в четири от петте най-големи технологични компании в САЩ гостуваха, макар и виртуално, на американския Конгрес - и нито една от тях не си тръгна без критики или дори преки обвинения в антиконкурентно държание. Изслушването се случи в сряда, 29 юли. Ден по-късно, при затварянето на борсата, общата пазарна капитализация на четирите фирми - Apple, Amazon, Alphabet (компанията майка на Google) и Facebook, бе нараснала със стотици милиарди долари.

Заедно с другия софтуерен отличник, Microsoft, общата пазарна капитализация на петте най-големи технологични компании в света - както и петте най-големи американски компании, вече надхвърля 6.75 трлн. долара. Apple, най-голямата от петте, с пазарна капитализация от 1.89 трлн. долара, отново е най-скъпата фирма в света, след като в продължение на осем месеца бе дала първата позиция на саудитския петролен гигант Saudi Aramco, който направи публично предлагане през декември.

Ситуацията е любопитна от много страни. Технологичните гиганти са безспорните победители от корона кризата, защото работата им никога не спря, а търсенето на услугите им се повиши. Същевременно те бяха най-големите американски компании и преди кризата, а тя ги направи само още по-силни, докато всички останали корпоративни гиганти се свиха, а много от тях оцеляха само заради държавна намеса. Конгресът има избор: да се нахвърли над единствения работещ и растящ сектор или да го остави да расте, с всички съмнения за монопол в дигиталния живот, докато останалите страдат. И той, изглежда, вече е направен.

След още едно добро тримесечие

Докато бизнеси по цял свят се опитват да оцелеят - и в много случаи не успяват - технологичните гиганти растат до невиждани към този момент размери. От петте най-големи компании Google е единствената, която отбелязва леко свиване на приходите си през второто тримесечие. При всички останали се наблюдава растеж, а в много случаи и солидна печалба (виж графиката). Това е и причината за борсовите движения в края на миналата седмица, малко след като всички гиганти публикуваха отчетите си за периода.

Това поражда друг куриоз, защото IT компаниите са и от малкото, които наемат масово служители през тази година, при това стотици хиляди, на фона на милиони нови безработни всяка седмица. Същевременно натискът им в сферата на дигиталната реклама, търсенето, електронната търговия, облачните услуги, операционните системи и други нараства. Натиск, който в много случаи дори е преминал границите на монопола.

Възобновеният интерес от страна на правителството към регулация или наказания за IT гигантите към този момент не притеснява инвеститорите. Вместо това те се фокусират върху факта, че и в абсолютно, и в релативно отношение те стават по-големи. Същевременно начинът им на оценяване се приближава поне малко до традиционните фирми, защото в условията на пандемия двуцифрените ръстове на приходите са трудно постижими освен в някои отдели, където обаче ефектът е неравномерен.

Най-интересният случай е Apple. Компанията отбеляза ръст в продажбите във всеки сегмент - включително отдавна пренебрегваните таблети и персонални компютри. Приходите от продажбата на iPhone се вдигат заради новия бюджетен модел iPhone SE. Помага и че сравнението на тримесечието е спрямо слабото миналогодишно такова.

За Apple ще има и чисто борсови промени. Акциите на компанията ще се разделят едно към четири в бъдеще, за да може до тях да имат достъп и по-дребни инвеститори. Това не е първият път, в който Apple прави подобно разделяне на акциите, като една оригинална акция на фирмата вече ще се равнява на 224 настоящи.

"Покупката на акции на Apple е добра идея и днес, но това няма нищо общо със сплита на акциите. Това, което прави Apple привлекателна, е нейната невероятна издръжливост в момент на криза и несигурни времена", пише Даниел Спаркс от Motley Fool.

Ние всички сме трилионери

С настояща оценка от 1.89 трлн. долара Apple по всяка вероятност съвсем скоро ще струва над 2 трлн. долара само две години след като стана първата публична компания, която трайно се настани в клуба на трилионерите. Този клуб става все по-малко ексклузивен: в момента в него влизат пет компании, четири от които са американски технологични гиганти. Възможен е и нов участник в близките две години - Facebook, която към момента има пазарна капитализация 720 млрд. долара.

По пътя на Apple към оценка от 2 трлн. долара вървят още два гиганта - Amazon и Microsoft. Първата е най-лесно видимият победител от карантината в САЩ. След като милиони хора бяха заключени вкъщи, за много от тях пазаруването от Amazon се превърна в ежедневие, което от своя страна доведе до наемането на стотици хиляди нови служители в страната. Microsoft, от друга страна, продължава да се налага като компания за облачни услуги - сфера, в която се конкурира именно с Amazon. Фирмата печели и от решенията си за дистанционна работа.

"Към момента Amazon е най-бързо растящата компания с огромна пазарна капитализация и има много повече пространство за развитие, защото расте в различни направления, а на борсата е по-скоро подценена", пише в свой анализ Гюнер Сойсал от финансовата платформа Seeking Alpha. "COVID-19 доведе до ускорен растеж на електронната търговия и облачните услуги, където Amazon е глобален пазарен лидер, и това ще доведе до дългосрочни позитиви за фирмата."

Общата тенденция остава една: технологичните компании да стават дори по-привлекателни в дългосрочен план. Дори пред заплахата от държавна регулация, разследване от страна на Конгреса и прокурорите от десетки американски щати, за инвеститорите е трудно да пренебрегнат единствения работещ и растящ сектор в икономиката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shtekman avatar :-|
    shtek

    6.75 трилиона

    Нередност?
Нов коментар