Можем ли да спечелим пари от индекса Big Mac

Спекулантите винаги са търсели начини да се възползват от индекса за арбитраж

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Преди седмица монетарните власти в Хонконг се намесиха на валутните пазари, за да защитят дългогодишното обвързване на местната валута с долара. Имайки предвид всичко, с което се сблъсква азиатският финансов център през последните месеци - протести, пандемия и наказателни американски санкции, може да предположите, че Хонконг се бори да укрепи своята валута. Ще сгрешите. Фискалната институция в града беше принудена да продава хонконгски долари многократно от април, за да спре поскъпването им.

Тази устойчивост може да е малко конфузна за видни спекуланти като Кайл Бас от хедж фонда Hayman Capital Management, който вещаеше катастрофална девалвация на местната валута. Тя обаче не е изненада за последователите на нашия индекс Big Mac. Той показва, че хонконгският долар е бил подценен с почти 54% през юли.

Индексът е проста илюстрация на паритета на покупателната сила (PPP), идеята, че справедливата стойност на дадена валута трябва да отразява способността й да купува определени стоки и услуги. За покупката на един Big Mac в Хонконг през юли бяха нужни 20.50 хонконгски долара, а в САЩ - 5.71 долара. Следователно обменният курс, който би изравнил тяхната способност за закупуване на бургери, е 3.59 хонконгски за един американски долар. Значително по-силна позиция от действителния обменен курс от 7.75 хонконгски за 1 щатски долар.

Малко насоки

Какви практически насоки тогава може да предложи индексът на Big Mac на спекулантите на валутните пазари? Икономистите смятат, че умерените отклонения от справедливата стойност се намаляват наполовина на всеки една или три години. Да предположим, че инвеститор е купил най-подценената валута в нашия индекс, който публикуваме всеки януари и юли и го е продал две години по-късно. Как биха се справили?

Недобре е краткият отговор. Представете си, че нашият хипотетичен играч инвестира по 10 долара всеки път. От последните 15 завършени инвестиции десет биха загубили пари (игнорирайки лихвите и инфлацията). Инвеститорът щеше да купи индийската рупия през януари 2013 г. само за да види, че тя пада с 13% спрямо долара през следващите две години. Украинската гривна беше най-подценената валута през юли 2014 г., след което продължи да поевтинява и сви наполовина стойността си. С обща инвестиция от 150 долара нашият примерен играч би завършил с по-малко от 138 долара (въпреки че би могъл да направи още 20 или повече долара от лихвите по валутните си депозити).

Въпреки че не увеличават богатството на инвеститора, тези резултати не са толкова вредни за идеята за РРР, колкото първоначално изглеждаха. Отклоненията от РРР могат да се обяснят по два начина: чрез колебания в обменния курс или чрез движение на цените. Например в Индия цената на Maharaja Mac (който McDonald's продава вместо Биг Мак) нарасна много по-бързо от тази на американския Big Mac от януари 2013 г. до януари 2015 г. Това поскъпване бе компенсирано от падането на рупията, оставяйки Индия по-малко подценена. Същото важи и за четири от останалите девет губещи инвестиции.

Вярващите в PPP също така приемат, че богатите страни са склонни да бъдат по-скъпи от бедните, защото заплатите им са по-високи дори в части от икономиката, които не са толкова продуктивни. Така че The Economist изчислява и коригиран индекс на Big Mac, който показва дали бургерът е по-евтин или по-скъп, отколкото бихте очаквали, като се има предвид нивото на БВП на глава от населението.

Дъвка или бърза храна

По-добро ръководство за спекулантите на валута ли е този коригиран индекс? Подобна стратегия за закупуване на най-евтината валута в индекса и продажбата й две години по-късно би се отплатила в 12 от 15 случая от юли 2011 г. Във всички случаи с изключение на един (купуването на руската рубла през януари 2016 г.) обаче печалбите са малки. Това е така, защото най-подценената икономика в тази версия на индекса е по-често Хонконг. И въпреки театралниченето на хедж фондовете залагането на хонконгската валута срещу долара обикновено крие малък риск и носи малко възнаграждение.

Тази проверка с индекса на Big Mac е преди всичко за забавление. Но резултатите като цяло са в съответствие с по-специфичните изследвания. През 2011 г. Джанфранко Форте от миланския университет "Бикока", Якопо Матей от Университета във Ферара и Едмондо Тудини от "Бокони" показаха, че простите стратегии за търговия, базирани на PPP, дават добра, макар и не толкова впечатляваща възвращаемост (въпреки че техният тест не включва валути като украинската гривна). "Малко грамотни икономисти приемат PPP за сериозен краткосрочен индикатор", изтъкна веднъж Кен Рогоф от Харвардския университет, но повечето анализатори вярват, че PPP има известнo влияние в дългосрочен план. Индикаторът дава на инвеститорите нещо за дъвчене. Но това не е бърза храна.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар