Как всеки стана търговец на опции

През миналата година средно на ден са се търгували по 30 млн. броя от тях

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В ранните години на ХХ век брокерските къщи в САЩ позволявали на малките спекуланти да залагат за посоката на цените на акциите с малка първоначална вноска. Това им харесвало, защото им давало дял в голяма експозиция срещу минимални разходи. Брокерите от другата страна също харесвали този тип залози, защото малки колебания в цената на определена акция означава, че трейдърите губят всичко. Нито една акция не сменя собственика си през целия този процес. Това си е залог, чисто и просто.

Което днес ни води до бурния растеж в пазара на опции. Миналата година средно са се търгували почти 30 млн. опции на ден на американски борси, което е ръст с повече от 50% спрямо 2019 г., според Options Clearing Corporation. През последните седмици обемът редовно се повишава до над 40 млн. на ден (виж графиката).

Нещо като застраховка

Обикновено опцията се приема като вид застраховка. Цената й е известна като премия. И растящата нужда от застраховки е част от причините за растежа на опциите. Но те имат и друга страна. Голяма част от нарастването в търсенето им идва от малки инвеститори, които търсят дългосрочни залози за акциите. Трейдърите от миналото се завръщат.

Да започнем с това, че опциите дават права, но не носят никакви задължения. Финансовата опция е правото да купувате или продавате актив - сбор от акции, да речем - на определена цена (strike) на или преди определената дата на падежа. Кол опциите са права за покупка; те са изгодни, ако смятате, че цената на базовия актив ще се повиши. Пут опциите са права за продажба; те са печеливши, когато цената на базовия актив се понижи. Собственикът на опциите не е длъжен да упражнява опцията; той ще го направи само когато опцията е "в парите", т.е., когато желаната цена е достигната.

За определяне на размера на премиите са важни разликите в strike цената и настоящата стойност на актива, матуритета и очакваната волатилност. По-вероятно е да се покрие малка разлика в цените, отколкото голяма, така че опциите с цени, близки до пазарните, струват повече. За опциите с цена, която е по-далеч от реалната цена на акцията, се казва, че са "извън парите" и са по-евтини. По подобен начин опциите с по-далечен матуритет са по-скъпи от по-краткосрочните. Ключовата променлива обаче е волатилността. Колкото по-силно се колебае цената на базовия актив, толкова по-голям е шансът опция "извън парите" да се премести в парите. Когато търгувате опции, волатилността е ваш приятел.

Нещо като спортен залог

Обхватът от опции, с които можете да търгувате, зависи от търсенето на инвеститорите, споделя Хю Селби-Смит от Talaria Capital, мениджър на активи в Мелбърн. Ако искате опция на, да речем, мексиканска компания, може да се наложи да поискате от борсата да създадат такъв инструмент специално за вас. Но за акции с висок профил като на Tesla или Apple има 57 разновидности, които вече се търгуват на пазара. Кол опциите на Tesla, които изтекоха на 15 януари, бяха достъпни дни преди това на интервали от по 5 долара. Позициите са потресаващи. Имаше около 27 000 договора с целева цена 1000 долара. (Цената на акциите на Tesla беше около 860 долара на 13 януари, а два дни по-късно - 826 долара, което я прави неизгодна за изпълнение.) Този вид опция за кол - дълбоко извън парите и близо до изтичане на срока й - се предпочита от новата вълна от инвеститори на дребно, която бързо се появи в САЩ и на други места по света. Тези рисковани опции имат характеристиките на спортен залог с висок коефициент. За малък залог опцията за кол може да се изплати добре, ако цената на акциите внезапно скочи. Ако не, опцията изтича, безполезна, както много залози в началото на миналия век.

Има две страни на пазара, разбира се. Специализираните търговци и хедж фондовете взимат с удоволствие премиите от купувачите на опции, управлявайки риска от потенциално големи загуби, в случай че залозите на играчите трябва да се изплатят. Един вид хедж срещу опция за кол е просто да притежавате акции, поради което фондовете се срещат все по-често на пазара, за да увеличат доходността си. "Много зависи от вашия баланс", споделя опитен търговец на опции. Ако сте купили много пут опции, може да купите и някои кол опции, за да изравните нещата. Или бихте могли да балансирате риска от скъпо изглеждащи опции с по-евтина опция с цена на актива, близка до целевата.

Тази нова вълна изглежда малко вероятно да отслабне. Технологиите улесняват достъпа до финансовите пазари за малките инвеститори. Опциите са като залозите на малките брокери в миналото. Институционалните инвеститори все повече започват да действат като букмейкъри. По един или друг начин днес всеки е търговец на опции.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nmx00434556 avatar :-|
    R Radev
    • + 1

    Статията не е лоша, но за читател незапознат с механизма на опциите не става много ясно как работят.
    Иначе е хубаво, че пишете за тези екзотични за БГ инструменти.
    Не е споменато, че усвоен да купи опция, инвеститора може да направи “къса продажба” на опция или “да напише опция”.

    Нередност?
Нов коментар