Купи ми акции от картина на Моне

Възможностите за инвестиции в алтернативни активи като изкуство, елитни коне и музикални права растат. Какви са особеностите и рисковете

Картината Meules на Моне е купена на търг за 2.5 млн. долара през 1989 г., а 30 години по-късно е препродадена за над 110 млн. долара отново на търг в Ню Йорк
Картината Meules на Моне е купена на търг за 2.5 млн. долара през 1989 г., а 30 години по-късно е препродадена за над 110 млн. долара отново на търг в Ню Йорк
Картината Meules на Моне е купена на търг за 2.5 млн. долара през 1989 г., а 30 години по-късно е препродадена за над 110 млн. долара отново на търг в Ню Йорк    ©  Reuters
Картината Meules на Моне е купена на търг за 2.5 млн. долара през 1989 г., а 30 години по-късно е препродадена за над 110 млн. долара отново на търг в Ню Йорк    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Все повече борсови платформи и фондове предлагат инвестиции с малки суми в изкуство, елитни коне и музикални права.
  • Ниските лихви и волатилните пазари правят алтернативните активи популярни заради по-високата им доходност.
  • Вложенията в тях обаче имат особености, рискове и някои ограничения, които е добре да се вземат предвид.

През ХIХ век френският художник Клод Моне полага основите на импресионизма. Движението е кръстено на творбата му Impression, soleil levant. Моне приживе не обичал да продава произведенията си, поради което не е ясно колко са стрували картините му преди два века, но през 1989 г. Meules, едно произведения от серията Haystacks, където рисува купи със сено, се продава на търг в Ню Йорк за около 2.5 млн. долара. Само 30 години по-късно същата картина сменя собственика си срещу над 110 млн. долара отново на търг в Ню Йорк.

През XIX век, по времето на Клод Моне, който през 1926 г. умира на 86 години, френските десетгодишни облигации изплащат лихва около 3% на годишна база. Днес за притежанието на същата френска облигация се получава лихва 0.3%. Феноменът на нулевите и отрицателните лихви не е само във Франция. На тези нива са и германските, швейцарските, ирландските, както и десетгодишните бондове на много други държави в Европа. Понижаването на доходността от облигациите изтласква инвеститорите към по-рискови активи като акциите, но пък нестабилността на пазарите за ценни книжа също не се харесва, особено на предпазливите инвеститори. В тази среда търсенето на алтернативни класове инвестиции се покачва драстично.

Още повече че 2020 г. се оказа необичайна за пазарите. В търсенето на доходност интересът към различните видове активи се повиши. SPACs - компаниите, чиято цел е единствено да наберат средства от инвеститорите, за да закупят друга компания, набраха рекорден капитал през 2020 г., в пъти повече в сравнение с предишни години. Криптовалутите достигнаха нови върхове. Цените на някои стоки, ценни и индустриални метали (като среброто, златото, медта) се повишиха значително поради ограниченията на пандемията.

Условията на пазарите обаче доведоха до ръст и на инвестициите в нефинансови активи. Този тип инвестиции дълго време са били извън обсега на индивидуалните инвеститори често поради нуждата от огромен капитал - кой може да отдели милиони за една картина или за расов спортен кон. С времето обаче и това се променя.

Вече набират огромна популярност платформите и фондовете, които позволяват на потребителите си да инвестират с по-малки суми в най-различни активи - от произведения на изкуството, през спортни коли и коне, права на музиканти до специфични колекционерски предмети. Най-общо принципите са следните: при единия с набраните средства се структурира портфейл от тези активи, а когато те се продават, печелят или организират аукциони за тях, с приходите се формира печалба, която се разпределя сред инвеститорите. При другия вариант на платформи, подобни на борси, се предлага възможност за инвестиция в част от конкретен предмет, който е разделен на фракции - така той става собственост на много инвеститори.

Например на един от тези сайтове бе обявено първично публично предлагане на акции от картината Cloud de vent, или "Бурята", на Клод Моне. През 2018 г. компанията я придобива на търг за около 6.4 млн. долара, след което платформата обявява предлагане пред инвеститорите на 340 хил. акции от произведението на цена 20 долара, което я оценява на около 6.8 млн. долара. Впоследствие, когато се продаде картината на по-висока цена, това се прехвърля и в по-висока стойност на закупените акции. Masterworks - сайтът, в който се появи за продажба картината, я прави възможна, като регистрира компания, на която прехвърля произведението, след което продава акции.

Как работят тези модели

Специфичното при тези инвестиционни продукти е, че някои съществуват като затворени фондове с висок праг за инвестиция (няколко хиляди валутни единици), други са публични фондове, които листват свои акции на борсите, откъдето могат да се закупят. Като Hipgnosis Songs Fund, който държи правата на различни поп музиканти. Той е листван на London Stock Exchange, цената на акция в момента е 122.5 паунда. От създаването през 2018 г. досега цената на акциите му е нараснала с над 17%, освен това носи и годишна дивидентна доходност малко над 4%.

Но Masterworks съвсем не е единствен в сектора. Myracehorse например позволява на всеки да си закупи част от състезателни коне, Collectable се фокусира върху спортни колекционерски продукти, Mythic Markets и Otis са в сферата на поп културата, Vinovest - за вина, и Rally, който започна от продажбата на коли, но впоследствие разшири пазара си, това са само част от сайтовете, които набират популярност през изминалата година. В България от няколко години също функционира подобен фонд за изкуство, управляван от "Експат", като доходността му надхвърля 20%, а минималната инвестиция е 10 000 валутни единици.

Masterworks. Сайтът се появява за пръв път през 2017 г., като идеята на създателя Скот Лин е да направи нещо като борса за изкуство. Той предлага инвестиции в избрани произведения (които смята, че са закупени подценени с цел добра препродажба) чрез фракции на цена около 10-20 долара за всяка. За отделните произведения има различна прогноза за доходност, но по принцип е около 8% и 20% на година. В случая на "Бурята" на Моне Masterworks очаква доходност около 9.27% на базата на реализираната печалба от други произведения на френския художник. Сайтът приема регистрации от целия свят, но поради повишената активност допуска нови клиенти само с покана или след специално индивидуално интервю. От сайта му става ясно, че в момента в листата на чакащи има над 630 желаещи инвеститори. След закупуването на активи от Masterworks компанията, подобно на фонд, таксува 1.5% за управление и удържа 20% от бъдещите печалби.

Myracehorse. Платформата не предлага инвестиции в изкуство, а в коне, както името го подсказва. Сайтът е създаден през 2018 г., като целта му е да предлага на потребителите си акции (или фракции) от състезателни коне. Акциите на конете в Myracehorse са по-скъпи от произведенията на изкуството Masterworks, като цената на акция може дори да надхвърли 1000 долара. Доходността на всяка акция се базира на печалбите на животното в състезанията през цялата година, след като се извадят разходите за грижа. Печалбата от коня се разпределя под формата на дивиденти. Цената на конете зависи от породата на животното, кариерата, физическото състояние, дори и от възможността му да се възпроизвежда, тъй като качествата на конете се предават наследствено, поради което конете се застраховат допълнително. Сайтът позволява регистрация от цял свят, но потребителите извън САЩ трябва да преминат през допълнителна проверка.

Collectable, Otis. Пазарът за сувенири и колекционерски итеми е огромен и трудно една компания би могла да запълни целия сектор. Collectable е сайт за инвестиции в колекционерски спортни стоки като редки картички, стикове на Тайгър Уудс, тениски на Майкъл Джордан и прочие. Оtis, от друга страна, се фокусира върху продажбите на сувенири и колекционерски продукти от сферата на поп културата като редки комикси, скейтборди, кецове и други, като например кецовете от "Завръщане в Бъдещето" се продават за 47 долара на акция, като има общо 1000 ценни книжа в обращение. Подобно на Masterworks, цените за акция и двата сайта са достъпни - всичките са под 100 долара, като повечето акции струват около 10 - 20 долара. Въпреки че и Collectable и Otis имат планове да се превърнат в глобални пазари, и двата сайта към момента приемат основно американци, като за европейците е нужна допълнителна проверка.

Покемони и поршета

Това, разбира се, далеч не са всички пазари. Сайтът RallyRD, който в началото предлагаше основно фракции от редки коли, през септември миналата година набра над 17 млн. долара капитал от ранни инвеститори, за да разшири бизнеса си. В момента Rally предлага най-различни продукти - от покемони до поршета, като и цените за акция на различните варира от 1 до 250 долара. Vinovest пък предлага инвестиции във вино, SportBLX, от друга страна, разрешава, инвестицията в атлети, подобно на конете, като изплаща дивиденти спрямо представянето им.

Финансирането на нефинансовите активи продължава с бурни темпове. И това не трябва да ви учудва, от 1989 г. досега S&P 500 се е покачил от 285 долара до над 3750, или ръст с около 1200% за периода, докато произведението на Моне Meules от 2.5 млн. долара през 1989 г. до 110 млн. долара, или ръст от 3700% за по-кратък период от време. Впечатляващата доходност на нефинансовите активи ще продължи да привлича инвеститори на фона на ниските лихви по облигациите и волатилните книжни пазари.

Рискове и особености

Ограничен достъп - все още единият от минусите на тези фондове е по-трудното влизане в тях. Повечето са създадени в САЩ и с приоритет са местни граждани. Някои затворени фондове може да изискват и по-голяма сума за вход, а при други големият интерес също ограничава достъпа.

Ликвидността - от горното произтича и проблемът с ликвидността. При някои може да има ограничение за продажба на закупените фракции. Това може да става само в определени периоди. Тоест за разлика от борсата тук има риск да не се продаде веднага и на добра цена. Макар че платформите започват да решават и този проблем, като създават вторични пазари на тези акции.

Трудна оценка - оценката на състезателен кон или произведение на изкуството не е толкова лесна работа, а и методите са различни от тези при стандартен бизнес.

Регулации - Платформите, които работят като борси, не са регистрирани от финансовия регулатор като брокери - нещо, което Masterworks например изрично напомня. Фондове като Hipgnosis Songs Fund обаче са под надзора на британския регулатор и лондонската борса.
Все още няма коментари
Нов коментар