Алтернативата си заслужава

Взаимните фондове реализират добра доходност в началото на годината, подкрепени от бума на финансовите пазари

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Едновременно една от най-тежките и най-успешните. Такава беше миналата година за дейността на инвестиционните фондове в България, а динамичната картина чертаеше пандемията от ковид-19. След първоначалното сътресение и срива на пазарите, които се отразиха в доходността и активите на фондовете, дойде и рязкото възстановяване. Всъщност 2020 г. е рекордна за взаимните фондове в България - активите им се устремиха към 6 млрд. лв., като нараснаха с над 1.5 млрд. лв. за 12 месеца. Тук с основен дял са тези на чуждите управляващи дружества, докато тези на българските са с по-малък дял. Но нарастват и те - към декември управляват 1.785 млрд. лв. Макар в България депозитите да държат първото място при формите за спестяване с почти 60 млрд. лв. на физически лица, нулевите лихви карат все повече хора да търсят алтернатива. А взаимните фондове са едни от тях. Въпреки всичко делът им остава малък - едва 5% от БВП. В ЕС този процент надвишава 60 - 70.

Добро начало

По данни на БНБ към края миналата година българските фондове са 129, докато тези на чуждите дружества са 1407. Последното е разбираемо - те се организират и управляват от големи международни компании и банки, с по-голяма история са и работят на много големи пазари - и като клиентска база, и като активи. А улеснението на единния паспорт в ЕС прави предлагането им в България лесно през банки и няколко инвестиционни посредника.

Но по всичко личи, че настоящата година започва много добре за българските фондове. През първото тримесечие доходността им е красноречива - най-печелившите от тях са реализирали около и над 10%. Всекидневна и обобщена информация за доходност и активи има само за българските фондове, и то за онези, чиито управляващи дружества са членове на асоциацията им БАУД. Тя покрива над 90% от българските фондове.

Така продължаващият бум на глобалните фондови пазари се е пренесъл и в България. Фондовете с най-голяма доходност са тези в акции - на големите световни, но и на регионалните пазари. Лидерът по доходност "Конкорд фонд 4 - енергетика", както личи и от името му, залага предимно на акции от енергийния сектор - петрол, газ, добив и производство. Започналото възстановяване в цените на петрола, движено от очакванията за икономически растеж, се прехвърли и в акциите на добивните компании.

След като миналата година определено не беше добра за българската борса, към края ѝ започнаха възстановяване и растеж, които се ускориха през януари. Това е и причината сред най-печелившите фондове да има и такива, които залагат на акции на български компании или поне част от портфейла им е в такива - "ОББ премиум акции", "Елана високодоходен фонд" и борсово търгуваният фонд, който е базиран на Sofix - Expat Bulgaria SOFIX ETF. Източните и развиващите се регионални пазари също дават сила за растеж - Expat Serbia BELEX15 ETF, "Адванс Източна Европа" и други. Въпреки ниската доходност балансираните и облигационните фондове също успяват да започнат добре годината и да осигурят прилична доходност. Още повече на фона на нулевите депозитни лихви.

Преди да инвестираш

Преди инвестиция във взаимен фонд трябва да се имат предвид няколко неща - толерантността към риска, знанието, че миналата доходност не е гаранция за бъдещето, както и таксите, които изяждат част от печалбата.

Всеки може да си прецени колко риск може да поеме - според възрастта и целите си. Обикновено младостта върви с по-голям толеранс към риска. И обратно. За риска важен фактор е стандартното отклонение, което измерва колебанието в доходността. Колкото по-висок е този коефициент, толкова е по-голям и рискът да не се постигне същата доходност и да се реализира доходност. Затова и таблицата показва, че високорисковите фондове са с високо отклонение, докато по-консервативните - с по-малко. Трябва да се има предвид, че представянето на инвестиционните схеми зависи силно от това на пазарите и при една по-сериозна корекция това ще се отрази и на доходността. Затова и препоръката на анализаторите е в тях да се инвестира дългосрочно. Тоест, ако търсите спекулация, те не са за вас.

Класираните фондове са на база данните, които те предоставят, и се обявяват публично на сайта на Българската асоциация на управляващите дружества. В таблицата е представена доходност на взаимните фондове на база нетна стойност на един дял, без да са включени таксите на входа и изхода. Това винаги трябва да се има предвид, тъй като изяжда от доходността. При всяко управляващо дружество таксите са различни, като зависят и от сумата на покупка, и от периода на задържане. Управляващите дружества налагат три вида такси - при покупка, при обратно изкупуване и такса за управление.

Взаимен фонд е...

Взаимните, или договорни, фондове са колективни инвестиционни схеми, пул от парите на вложителите, които се управляват от професионален мениджър - управляващо дружество, което се лицензира и регулира от финансовия регулатор. В България това е КФН. Според вида на инвестициите се определя и рисковият му характер - ако натежават акциите, то профилът е високорисков. По-висока тежест на държавни облигации пък говори за нисък риск. По-висок риск означава и по-висок шанс за печалба, но и загуба. И обратно. Управляващите дружества котират ежедневно или поне няколко пъти седмично емисионни стойности и цени на обратно изкупуване на дяловете на всеки фонд, като по този начин му осигуряват ликвидност. За организацията и управлението на фондове управляващите дружества си начисляват такси.
Все още няма коментари
Нов коментар