Повече не може да ги пренебрегвате

Частният сектор започва да инвестира в адаптация към промяна в климата

Инвестициите в зелени инициативи трябва да се увеличат драстично
Инвестициите в зелени инициативи трябва да се увеличат драстично
Инвестициите в зелени инициативи трябва да се увеличат драстично    ©  Капитал
Инвестициите в зелени инициативи трябва да се увеличат драстично    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Ще направим много пари", казва Кен ла Рое, изпълнителен директор на Climate First Bank във Флорида. Това може да звучи като неприлично самохвалство от традиционен банкер, печелещ от стандартни заеми. В случая обаче той има за цел да реализира печалби от финансиране на екологични проекти, модернизация на строителството и други инвестиции, предназначени да помогнат на кредитополучателите да се адаптират към климатичните промени. "Засилването на бурите става нещо наистина голямо във Флорида, смята Ла Рое, което ще бъде добра кредитна възможност за нас."

Необходимостта от такива разходи е ясна. Програмата на ООН за околната среда изчислява, че годишните разходи за адаптация към промените на климата само в бедните страни вероятно ще се увеличат от около 70 млрд. долара днес до 140 - 300 млрд. долара през 2030 г. и два пъти повече през 2050 г. в номинално изражение. Изглежда, че частните инвеститори ще трябва да се включат с повече инвестиции. Според Инициативата за политиката в областта на климата (Climate Policy Initiative) частните инвеститори са допринесли с незначителните 2% за глобалните разходи за адаптация през 2018 г. Апатията отразява схващането, че адаптацията предлага ниска възвращаемост. Но настроението може да се промени, както предполага ентусиазмът на г-н Ла Рое.

Има основания да мислим, че инвестирането в адаптация към климата може да се изплати изключително добре. Проучване на BlackRock от 2019 г. твърди, че секторът на имотите ще бъде особено силно засегнат от ефектите на климатичните промени. Освен непосредствените щети от бури и наводнения посочва и по-скъпо или намалено застрахователно покритие, по-скъпа енергия, разходи за инсталиране на резервни генератори и други аварийни системи, както и падащи цени на имотите в уязвимите райони.

В рисковия за урагани щат Флорида проучване сред застрахователните данни показва, че новите сгради, които са спазвали по-строги строителни стандарти, са претърпели далеч по-малко щети. Това прави средно по 3.50 долара полза за всеки долар допълнителен разход за спазване на изискванията. Неотдавнашен доклад на неправителствената организация GCA, в която участва Бил Гейтс, идентифицира 1.8 трлн. долара инвестиции, които могат да донесат потенциални нетни печалби за 7.1 трлн. долара до 2030 г.

Това обяснява защо застрахователите също подкрепят идеята за увеличаване на инвестициите в климатични промени. Swiss Re смята, че е много по-евтино да инвестираме преди климатичните бедствия, отколкото да плащаме, за да поправим щетите след това. Boffins и Munich Re са съавтори на скорошен доклад, който показва, че свързването на адаптацията към климатичните промени и стойността застраховката, например чрез възстановяването на коралови рифове, които намаляват щетите, причинени от последващи бури, може да доведе до намалени премии за застраховки и шесткратна възвращаемост на първоначалните разходи за 25 години.

Потокът от инвестициите в адаптирането към климата може да се превърне в река, тъй като компаниите са принудени да разкриват свързаните с климата рискове. ЕС върви към задължително оповестяване. В САЩ президентът Джо Байдън издаде подобна изпълнителна заповед през май и Комисията за ценни книжа и борси се очаква скоро да представи подробен план.

Инвеститорите обръщат повече внимание. "Ако не сте защитени от климатични рискове, вероятно ще получите по-ниска финансова възвращаемост в бъдеще", казва Вивек Патак от Международната финансова корпорация. Натали Амброзио Преудом от Four Twenty Seven, консултантска фирма, посочва появата на устойчиви облигации, приходите от които трябва да отидат за адаптиране на климата, като нещо, което отговаря на "инвестиционните стратегии на много големи институционални инвеститори". Емисията климатични облигации през 2019 г., издадена от ЕБВР, надхвърли очакванията за търсене от инвеститорите.

Появяват се и инвестиционни фондове, фокусирани върху устойчивостта. Санджай Уейгъл, съосновател на Lightsmith Group, частна компания, влага пари в технологии като геопространствени изображения, метеографски анализи и иновативно земеделие. На 19 юли Generate Capital, американски фонд, фокусиран върху устойчивата инфраструктура, заяви, че е набрал над 2 млрд. долара. Скот Джейкъбс, шефът на фонда, настоява, че "не приема по-ниска възвращаемост за инвестиции с предимства за устойчивостта". Той посочва устойчивите електрически "микросистеми" на своята фирма в Тексас и Калифорния, които поддържат непрекъснато подаване на енергия и продължават да генерират приходи по време на прекъсвания, причинени от времето и пожари.

Фирмите за комунални услуги може да се окажат най-големите инвеститори в устойчивост. Г-н Уейгъл дава пример, от една страна, с Pacific Gas & Electric - компания от Северна Калифорния, която се докара до фалит поради неспособността да се подготви за пожари и шокове, свързани с метеорологичните промени, и със Southern California Edison - процъфтяващ южен конкурент, който харчи над 1 млрд. долара годишно за устойчивост. Докладът на BlackRock анализира излагането към промените в климата на 269 американски ютилити компании и установява, че най-устойчивите от тях се търгуват с по-високи цени (с премия). "Вярваме, че тази премия може да се увеличи... тъй като рисковете се смесват и инвеститорите обръщат по-голямо внимание на опасностите", заключва докладът. За скептиците по отношение на инвестициите срещу промени в климата трябва да се отбележи, че автор на документа е Брайън Дийз, сега главен съветник на американския президент Байдън.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар