Новият вариант на коронавируса изпрати пазарите в нокдаун

Цените на златото се покачват на фона на несигурността, докато петролът падна под 80 долара за барел

Мечките се завръщат на пазара.    ©  Unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Глобалните фондови пазари отчитат спад в петък, като най-силно засегнат за момента изглежда секторът на туризма поради опасения, че нов вариант на коронавируса ще доведе отново до ограничения, което ще попречи на икономическото възстановяване по цял свят.

Случаите на заболявания нарастват в цял свят през последния месец, като редица страни върнаха строгите мерки за справяне със ситуацията. Допълнително напрежение върху пазарите оказа и прессъобщението, което Световната здравна организация (СЗО) публикува в четвъртък. Тя съобщи, че наблюдава нов вариант на COVID-19 с "голям брой мутации", открити главно в Южна Африка.

"Все още не знаем много за вируса. Това, което знаем, е, че този вариант има голям брой мутации. И притеснението е, че когато имате толкова много мутации, това може да окаже влияние върху това как се държи вирусът", сподели д-р Мария ван Керкхове, технически ръководител на СЗО, на пресконференция.

Агенцията на ООН ще проведе специална среща по-късно в петък, за да обсъди последиците от ваксините и леченията, като се има предвид степента на мутация от оригиналния щам. Преди това Обединеното кралство вече обяви временна забрана за полети от редица южноафрикански страни и постави пътниците от региона под карантина.

Реакцията на пазарите

На фона на обезпокояващите новини от СЗО несигурността се прехвърли и на глобалните пазари. Индексът за волатилност - VIX, се покачи с над 40%, докато на фондовите пазари се отчитат спадове от над 2-3%. Фючърсите на американските борсови индекси показват, че пазарите в САЩ ще отворят в червено с около 2% понижение, докато в Европа спадът е малко по-голям. Германският DAX, френският CAC и британският FTSE отчитат спад от близо 3% за сесията. Азиатските борси също са в червено.

Най-голям печеливш от завръщането на несигурността на пазарите се очертава златото. Жълтият метал поскъпва с над 1.5%, за разлика от криптовалутите, които също изглеждат засегнати от всеобщото поевтиняване на пазарите. Биткоин и Етереум губят съответно по 6% и 7% от стойността си за последните 24 часа според данни на Coinmarketcap. Цените на петрола също се сриват с над 5% на фона на очакванията за нови ограничения и по-малко търсене за горива. Стойността на барел петрол от сорта брент в момента е около 77 долара.

Към настоящ момент все още не може да се каже, че паниката е обзела пазарите. Решаващ фактор ще бъде ефикасността на ваксините спрямо новите варианти на вируса. Ако наличните лекарства се окажат неефективни срещу новите щамове на болестта, спадът на пазарите ще продължи с пълна сила. Засега обаче такава информация все още няма.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 1

    Този вирус го модифицират по-бързо от колкото Самсунг и Ейпъл пускат нови модели телефони. А го пуснаха за Черния петък на промоция.

    Нередност?
Нов коментар