🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Дронамикс" ще търси класическо стартъп финансиране през борсовия сегмент BEAM

Набраните до 3 млн. евро ще се инвестират за развитие в британското дружество Dronamics Global, което е шапката на бизнеса

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Средствата, които новото дружество "Дронамикс кепитъл" планира да набере от борсовия сегмент BEAM през следващата седмица, ще бъдат инвестирани в капитала на регистрираната във Великобритания Dronamics Global, ако предлагането е успешно. Компанията за карго дронове ще търси максимално допустимия размер от 3 млн. евро, като ще предложи на инвеститорите 5 334 081 броя привилегировани, безналични, поименни Клас Б акции с номинална стойност от 1 лв. и емисионна стойност от 1.10 лв. за акция. Предлагането ще е успешно и при записване на 2 667 040 книжа.

"Дронамикс кепитъл" е специално регистрирано дружество, което само ще набере средства за пореден рунд на финансиране в стартъпа Dronamics Global. Досега той е бил подкрепен от над 40 инвеститора, сред които "Илевън кепитъл", който се търгува на БФБ, австрийският SpeedInvest и индивидуални инвеститори, един от които е създателят на Telerik Бойко Яръмов.

Създателите на стартъпа - братята Свилен и Константин Рангелови, имат мажоритарен дял и според тях сега идеята е да се отвори вратата и за инвестиции на малки инвеститори в стартъпи в ранната им фаза на развитие. Ниша, която обикновено е строго запазена за големи частни инвеститори.

Друга особеност на предлагането е, че пуснатите акции на "Дронамикс кепитъл" дават привилегията те да се обърнат в книжа на Dronamics Global, когато един ден компанията стане публична. Според Свилен Рангелов това може да стане след 3 до 5 години, като зависи и от пазарните условия. Всичко това стана ясно по време на представянето на емисията в четвъртък вечерта от представители на компанията и мениджъра по емисията "Карол".

Групата на "Дронамикс" с всичките й подразделения разработва собствен дрон, но крайната й цел е да демократизира логистиката и начина на пренасяне на товари. Ако публичното предлагане на акции е успешно, то набраните и инвестирани средства - между 3 и 5.8 млн. лв., ще са достатъчни за оперативната дейност през следващата година. През нея трябва да се осъществи първият полет и да се получи лиценз за работа, по думите на Рангелов. Dronamics Global има дъщерни дружества в България, Ирландия, Канада, Австралия и Малта.

"Имаме вече над 40 инвеститора от цял свят, но както нашата мисия е да демократизираме авиацията, така и желанието ни с това листване е да демократизираме достъпа до високотехнологични компании за ритейл инвеститорите, каза Рангелов и допълни: Първият ни произведен самолет "Черният лебед" ще бъде представен публично на 7 декември и очакваме с нетърпение първите полети през 2022 г." Свилен Рангелов е и главен изпълнителен директор и съосновател на технологичния стартъп. Към момента компанията все още няма оперативни приходи, като плановете за развитие не включват продажба на компанията или на самолетите. Целта на "Дронамикс" е да изгради мрежа от хъбове и да запази контрол върху доставките със самолетите.

"Въздушните превози са едва 1% от световната търговия", сподели още Свилен Рангелов. През 2014 г. той заедно с брат си Константин стартират "Дронамикс" с целта да променят световната търговия изцяло. "Технологията, която развиваме вече седем години, цели да промени точно това", добави Свилен Рангелов, визирайки новия дрон (или по-скоро самолет според думите на създателите) на компанията.

Какво цели компанията

"Радваме се, че имаме възможност да наберем средства чрез Българската фондова борса, което ще ни помогне в плановете ни за първи търговски полети през 2022 г., а също така ще даде възможност на инвеститорите да се присъединят към нас преди следващия планиран инвестиционен рунд, веднага след като започнем да летим", добави той. След като развият дейността си, създателите планират и следващ рунд финансиране за доста амбициозните 50 млн. евро и нагоре, като всичко пак ще зависи от пазара и инвеститорите.

Операцията след BEAM

С 90% от набраните средства от публичното предлагане "Дронамикс кепитъл" ще закупи SAFE Note (simple agreement for future equity) в Dronamics Global, което ще сложи таван на оценката на британската компания от 125 млн. евро. Това означава, че без значение от последващите рундове за финансиране с частен капитал настоящите акционери в "Дронамикс кепитъл" ще могат да конвертират при тази оценка при бъдещо IPO на Dronamics Global, което гарантира, че за тях няма да има размиване на капитала. Останалите 10% от набрания капитал ще са за оперативната дейност и разходите по предлагането.

Дали дроновете ще вдигнат капитал от българската борса предстои да разберем на 2 декември. Аукционът по предлагането на акциите ще се проведе в рамките на една борсова сесия по метода на най-големия остатък, като в случай на по-голям интерес и презаписване акциите ще се разпределят пропорционално между всички инвеститори.

Ако предлагането е успешно, то реално "Дронамикс" ще е първата компания, която ще е набрала

директно класически стартъп капитал през BEAM, като част от поредица рундове за финансиране.

Какво разработва компанията


Мисията на "Дронамикс" е да революционизира транспорта на стоки, като съкрати разходите и времето за доставка. За целта компанията разработва нов тип товарен самолет ("Черният лебед"), който е:


  • малък, безпилотен и изключително икономичен
  • може да транспортира 350 кг на над 2500 км
  • спестява над 50% от нормалните разходи за дейността
  • самолетът лети посредством щадящо околната среда гориво E 10, а към 2023 г. той ще премине към абсолютно чист биоетанол
  • лети автономно, един оператор може да наблюдава и управлява дистанционно до 10 самолета едновременно чрез сателит
  • без нужда от специализирана и скъпа инфраструктура, за да излита и каца
  • без нужда от товаро-разтоварителна техника за подготовка на полета.


Източник: Представяне на компанията, ИП "Карол".

Материалът има информативен характер и не е препоръка за покупо-продажба на ценнни книжа.

Все още няма коментари
Нов коментар