Какво да правим с парите по време на инфлация и (евентуално) рецесия

Универсална формула няма, но повишаването на разходите не е добра идея, както и паническата продажба на активи

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Инфлационните времена са добър момент за преглед на личните финанси и портфейли.
  • Универсална формула няма, но повишаването на разходите не е добра идея, както и паническата продажба на активи.
  • Финансирането на имот с ипотека в този момент също така крие някои позабравени рискове.

Рекордната инфлация и очакванията за забавяне на водещите икономики са добър момент за преосмисляне на семейните бюджети. В такива моменти, когато за много хора доходите се свиват реално или дори номинално, търсенето на идеи как да запазят или дори умножат стойността на парите си е повече от разбираемо.

През последните години на почти нулеви лихви тоталната хегемония на банковия депозит в избора на българските домакинства се поразчупи и все повече хора започнаха да се насочват към алтернативи. Инвестиции като взаимни фондове и директни покупки на акции носеха добра доходност.

Сега трендовете се обърнаха, а иронията е, че причината отново са именно лихвите. Ускоряващата се инфлация и покачването на лихвите от централните банки в опит да я укротят са основните причини за сривовете на пазарите - от акции, през крипто до държавни облигации.

Така стигаме до ситуация, при която все още ниските лихви по депозити по никакъв начин не могат да компенсират двуцифрената инфлация в България, която през юни достигна най-високи нива от около четвърт век насам. Но същевременно за разлика от предходните години няма финансов или инвестиционен актив, който в момента да побеждава ръста на цените (виж графиката). Задачата как да овладеем и предпазим личните си финанси става с все повече неизвестни и решението изисква поемане и на все повече риск от загуби.

Разбира се, няма универсална формула как да се харчи и инвестира във времена на инфлация, пазарен спад и очаквания за икономическо забавяне. Повечето от правилата са като в нормални времена. Освен това всичко зависи от финансовия профил на домакинството и държавата - едно е в САЩ, друго е България.

При всички положения обаче съветниците по лични финанси съветват да не се увеличават разходите, ако може да продължава да се инвестира, но внимателно и след консултация с финансов консултант и лицензиран инвестиционен посредник. Добре е да се прави и разлика между спестявания и инвестиции - първите са парите кеш или на нулева лихва в банката. Стават инвестиции, когато с тях са купени финансови или други активи, които трябва да носят доходност.

Според някои високата инфлация и забавеното вдигане на лихвите може и да направи връщането на заеми в бъдеще по-изгодно, стига доходите да растат с висок темп. Освен това паническите разпродажби на активи, особено след реализиран спад, само би увеличило и материализирало загубите кеш, който инфлацията и без това яде.

"Обща рецепта не е възможна. Това е така, защото всяко домакинство има своята ситуация. Тези с кредит е добре да се подготвят за покачване на лихвите, с което разполагаемите им доходи ще намалеят. Наред с рекордната инфлация и при догонващо повишаване на възнагражденията някои домакинства ще изпитат затруднения. Подход към балансиран семеен бюджет без допълнително задлъжняване е добра мярка", казва пред "Капитал" Преслав Китипов, който и е дипломиран финансов консултант и с дълъг опит във финансовото посредничество.

В последната си пазарна прогноза от средата на юли анализаторите на управляващо дружество "Карол капитал" обявиха, че "в среда на висока инфлация и очакваща се рецесия въпросът не е дали, а в какво да се инвестира, за да бъдат защитени спестяванията. "Балансиран портфейл, дългосрочен възглед и инвестиции на траншове, без опити да се "хване дъното", са добра стратегия", казват от "Карол капитал".

Имоти с повишено внимание

В България има традиционно убеждение, че в тежки времена инвестициите в имоти пазят. Последните данни показват, че ръстът в покупките се забавя, а в София дори спря. Освен това още през пролетта представители на имотни агенции и пазара обявиха пред "Капитал", че доходността от тях се понижава - както от наеми, така и от капиталова печалба през нарастване на стойността на жилищата. Покупката с ипотека на имот по време на ценови пик и очаквания за покачване на лихвите крие и един позабравен риск.

В случай на икономическо забавяне някои домакинства може да изпаднат във финансови затруднения и така да се стигне до реализирането на ипотеката. Ако имотът обаче се е обезценил под стойността на покупката, то купувачът му може да се окаже, че ще дължи още пари след продажбата. В подобна ситуация изпадаха домакинства след кризата от 2008-2009 г. Периодично от БНБ също предупреждават за тези рискове.

Инвестиционното злато също се оказа спасителен пояс за доста спестители през тази година. Според един от най-големите дилъри в страната - Tavex, търсенето му се е повишило с малко над 50% през първото полугодие, а през миналата година три пъти. А като причина от търговеца посочват високата инфлация, войната в Украйна, цените на горивата и нарушените доставки. Заради високото търсене например за някои монети или кюлчета се чака между една и пет седмици за доставка.

"Хората в България, а и като цяло в Източна Европа, инвестират предимно в познати инструменти като недвижимо имущество, което крие своите финансови рискове. Ние успяхме да образоваме българите, че трябва да търсят други начини за защита на личните си активи", коментира в прессъобщение Макс Баклаян, главен изпълнителен директор на Tavex за България, Сърбия и Румъния. В България инвестиционно злато предлагат още няколко компании и банки.

Поглед към пенсионния план

Преслав Китипов насочва вниманието и към пенсионните планове и фактът, че сега е добър момент да се направи преглед на тяхната доходност, тъй като това инвестиция за бъдещето и за старини. Още повече вноските в тях са задължителни за всички работещи българи родени след 1959 г. - данните на Комисията за финансов надзор показват, че средната доходност на универсалните фондове е отрицателна към края на юни на база последните две години.

Всяка година осигурените имат право да сменят пенсионния им фонд, но скачането просто на такъв, отчел по по-висока текуща доходност, не е непременно добра идея. Добре е да се проследи и историческото представяне, а също и различни показатели за поет риск и в какво са вложени средствата на осигурените. Това са публично достъпни данни, но за много хора може да изисква време и усилия да се запознаят как да ги разчитат и тълкуват или консултация с експерт, който може да помогне с това.

Пенсионните фондове инвестират част от активите си на българския и на международните капиталови пазари, като спадовете там, както и понижението в цените на държавните облигации последните месеци са причините понижената доходност. В такива инструменти инвестират и взаимните фондове, които са добър вариант за по-малко запознатите инвеститори, вместо да влагат парите си директно на фондовите борси. В момента според много анализатори те вече предлагат добри нива за инвестиции, или поне ще има такива до края на годината.

Ако трябва да се обобщи - управлението на спестяванията чрез инвестиции е сложен процес и не трябва да се чакат тежките времена, за да се правят. Винаги след консултация със специалист и с повече лична информация. При всеки спестител също така са строго индивидуални нивото на риск, който може да поеме, и възможностите на капитала му. При всички положения търсенето на паник вариант или бърза печалба не са сред добрите съвети.

Все още няма коментари
Нов коментар