Как и в какво инвестират читателите на "Капитал"

Все повече хора се насочват към алтернативните и нови форми на инвестиции, показва анкета сред повече от 200 души

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Над 90% от читателите на "Капитал" имат спестявания, а почти 74% от тях ги инвестират в различни активи. От онези, които не го правят, все пак над 70% планират да започнат.

Това са част от резултатите на анкета на "Капитал", проведена в периода 13 - 17 януари, в която се включиха 205 читатели. Резултатите показват много добър инвестиционен профил, който е доста над средния в страната. Повече читатели се определят като балансирани инвеститори с дългосрочен профил.

Въпреки балансирания профил обаче с най-големи предпочитания за инвестиции са акциите, следвани от имотите и инвестиционните фондове. Прави впечатление, че все повече хора се насочват и към алтернативните и нови форми на инвестиции, каквито са P2P кредитирането и финансиране, както и криптовъзможностите като NFT.

По отношение на доходността най-търсена е между 5 и 10, както и над 10%. Макар последната година това да не победи инфлацията, в дългосрочен план подобни средногодишни числа биха донесли добро натрупване на спестявания от инвестиции.

Миналата година се оказа кошмарна за инвестициите на капиталовите пазари, макар това да няма голямо значение за дългосрочните инвестиции. Затова и времената след сериозни спадове са удобен момент за влизане на пазарите.

Онези, които планират да започнат да инвестират, смятат да го направят основно чрез инвестиционен фонд. Логична стъпка за онези, които нямат професионални познания за пазарите и финансовите активи, които носят освен печалби, но и рискове от загуби.

Абонирайте се и за най-новия бюлетин "Моят капитал", от който всеки първи вторник на месеца ще научавате най-важното за света на личните финанси, пазарите, управлението на спестяванията и инвестициите. На 10 февруари очаквайте и специалното издание "Лични финанси" в броя на "Капитал".

Ето и резултатите от анкетата:

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Може да ги питате каква доходност имат от инвестициите за последните години :)

    Нередност?
Нов коментар