Да завладееш Европа от Сливен

Оркестър "Карандила" продължава напред въпреки трудните условия

"Не сме просто добър оркестър, ние сме най-добрият оркестър. Да го напишете!", съветва директорът на духовия оркестър "Карандила" Иван Черкезов от дома си в ромския квартал "Надежда" в Сливен. Той свири на туба, лидер е на групата от 2013 г., но е част от състава още от самото му начало през 1994 г., тогава с директор потомственият музикант Ангел Тичалиев.

Всички от оркестъра все още живеят в квартала. Черкезов казва, че ако трябва да сравни средата тогава и сега, животът в "Надежда" е по-труден в момента, безработицата е по-висока. Извън музиката той е образователен медиатор, спомага за решаването на нужди на ромската общност в града и по-добрата комуникация между нея и институциите.

"Карандила", по името на старопланинската местност до града, е едно от културните явления в Сливен. Освен на локално ниво името им започва да става известно и покрай участието им в киното - те композират музиката към "Двама мъже извън града" (1998) на Людмил Тодоров, а на следващата година са в документалния "Циганско лято" на Милан Огнянов.

Тогава с тях като мениджър започва да работи общественикът и активист Виктор Лилов. "Запознанството ми с духов оркестър "Карандила" започна през 1999 г. Приятел, който живееше в Берлин, беше получил предложение от организаторите на фестивала Jazz Across the Border за участие на автентичен ромски духов оркестър", разказва Лилов. "По същото време излезе "Циганско лято", за който Джони Пенков беше направил записи на "Карандила" с участието на Анита Кристи. Трябваше да чуя групата и да потвърдя, че наистина записите и свиренето на живо са с еднакво качество и естетическо въздействие. Всичко беше точно и след три-четири месеца групата беше на сцената на Haus der Kulturen der Welt в Берлин. Пристигнаха почти директно от сливенското гето "Надежда", където повечето от музикантите и досега живеят."

Инцидентно, оркестърът излиза на европейска сцена във възможно най-правилния момент, тъй като тогава интересът към музиката от Балканите е огромен - през 90-те има голямо любопитство от формации като Мистерията на българските гласове до Горан Брегович, с когото "Карандила" са свирили.

"На същия фестивал в Берлин беше поканен и легендарния кларинетист Иво Папазов. В един момент и той се качи на сцената. Получи се страхотно, а групата стартира една доста успешна серия от турнета и фестивални участия в цяла Европа."

Лидерът на "Карандила" Иван Черкезов пази най-добри спомени от гостуванията им в Италия и Германия. В момент, в който концертите са изключително трудни за провеждане на фона на рестрикциите около световната пандемия, оркестърът преживя множество отменени изяви. И все пак, младежката формация на оркестъра, "Карандила джуниър", всъщност пребори условията с изненадващо участие на събитието "Лига на равнопоставеността", което тази година включи шествие из София на 19 август. То обедини ромски, ЛГТБ и глухонеми активисти, а събитието премина през някои от локациите на сегашния антиправителствен протест.

Въпреки че не знае кога ще е следващото му участие или какво ще предложи бъдещето в тези непредвидими за музикантите времена, Черкезов пази умерен позитивизъм. "Репетираме, поддържаме форма. Ако се намерят пари, мечтата ми е да си имаме собствена репетиционна." Ако сегашната ситуация предлага безброй предизвикателства, кой ще намери решенията им, ако не най-добрият оркестър?

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар