(Дали) Бургас е по-силен от омразата

Организаторът на първия "Бургас прайд" Руси Милев за закъснелите разговори около равните права в страната

Личен архив    ©  Личен архив

"Реших да покажа на членовете на общността в града, че те имат своето място под слънцето и не бива да изпитват страх от това кои са, даже напротив. Все пак любовта няма пол", казва 23-годишният Руси Милев, организаторът на първото издание на "Бургас прайд" и член на организацията за защита на ЛГТБИ правата "Крокус".

Събитието на 15 май от 16 ч. на площад "Тройката" ще се проведе под надслов "Любовта е по-силна от омразата". Усилията на Милев доказват колко трудни изглеждат инициативи, насочени към ЛГБТИ общността, когато се провеждат на места, на които те не са възприемани почти като даденост (това лято "София прайд" ще отбележи четиринадесето издание).

"За организацията на "Бургас прайд" и съпътстващите го дейности се грижа изцяло аз. Идеята се зароди отдавна като последствие от престъпления, продиктувани от омраза към общността." Милев има предвид хомофобските атаки над тийнейджъри от футболни хулигани в Пловдив през септември миналата година, последвана от протести на активисти в града и в Бургас. "Реших, че е нужна промяна, а промяната започва от самите нас." В края на годината Руси Милев, Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева получиха награди от Българския хелзинкски комитет (БХК) за "смелостта им да се изправят срещу хомофобията и агресията в родните си градове и да защитят равноправието".

След новата вълна на дискусии докъде България е стигнала в борбата си с престъпленията на хомофобска основа Милев решава сам да бъде промяната, която иска да види.

През последните месеци той е фокусиран върху "Бургас прайд", а очаквано събитието провокира смесени и откровено дискриминативни реакции. На 22 април в града беше организиран контрапротест, който съвпада и с негативна реакция от църковни служители. Как Руси възприема това - като причина да се страхува за сигурността си или като знак, че събитието набира скорост?

"Атаките на хейтърите, контрапротестът и множеството публични реакции идват само да покажат, че добре съм си свършил работата." Руси не пести думите към хората, които са твърдо против това, което той прави. "Самите атаки са белег на ниска интелектуална и образователна култура, защото само хора с нисък потенциал и пълна липса на информираност биха могли да застанат зад подобни грозни сцени."

Въпреки че е едноличен организатор, той не се чувства самотен в идеите си - благодарен е на подкрепата на БХК, фондациите "Билитис", GLAS, "Действие". "Това са само малка част от организациите, които официално ще подкрепят "Бургас прайд", било то присъствено, дистанционно или с писма." Интерес към събитието е проявен и от посланичката на Нидерландия в България Беа тен Тъшър. "Този знак за подкрепа означава и отговорност да осъществя всичко максимално добре."

"Риск за престъпления от омраза срещу участниците в "Бургас Прайд" съществува. Многократни и от много страни са данните, че ще събират анти-настроени групи, като не липсват и призиви за насилие", казва пред "Капитал" адв. Деница Любенова от ЛГТБИ организацията "Действие". "Полицията в Бургас трябва да впрегне цялата налична сила, за да предотврати нападения срещу заявилите мирно шествие. Правото на мирно събиране е основно, гарантирано от Конституцията на Република България право на гражданите на тази страна. Не можем да си позволим то да бъде нарушено." Към този момент има уверение от зам. директора на ОДМВР Бургас, че ще има налична полиция, която да охранява шествието.

Според Милев досега малко е правено, за да има пробиви в консервативността на града. От друга страна, иска му се да мисли, че все пак има известна историческа и географска предпоставеност за приемане, като дава за пример освободените нрави по време на елинските полиси по Средиземноморието.

За Руси Бургас има своето място в обсъждането на проблемите с правата на човека. "Теми като равнопоставеност и недискриминация са в много начален етап. Именно затова са необходими събития като "Бургас прайд", за да се даде нужният тласък на промените, за едно по-добро и сигурно бъдеще на ЛГТБ общността в България. Тук, днес и сега!"

Повече за събитието на burgaspride.ga. Повече за дейността на "Крокус" на crocusbg.eu.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    leo_k avatar :-|
    Лео
    • - 13
    • + 15

    Не е омраза, а любов към нормалното. Точка.

    Нередност?
  • 2
    jlu1612530048716247 avatar :-|
    Valeria Toncheva
    • - 14
    • + 16

    Браво на Момчето е успех на инициативата! Прайд трябва да има във всички по-големи градове!

    Нередност?
  • 3
    wxr1533748934573911 avatar :-|
    Todor Stoyanov
    • - 6
    • + 20

    Онзи ден разбрах за парада, аз съм от Бургас и съм на 38 години и съм в стабилна връзка с моят човек повече от две години. Живеем като всяка нормална двойка, имаме едни и къщи интереси като нашите стрейт приятелски двойки. Мога да кажа с гордост че хората около нас ни подкрепят и много важното - родителите ни също така. Аз се открих на 33 пред моите родители. Бях стигнал момент в който не исках да продължавам да лъжа и да съм нащрек дали няма да се "изпусна" в разговори че съм различен. Естествено родителите ми реагираха изнанадани, и както повечено помислиха че е нещо нередно, докато не видяха че съжителството ми по късно с моят приятел води до страхотни промени за двама ни в положителна посока, преди да заживеем заедно имахме психични напрежения и сме търсили помощ но не всички са квалифицирани да могат да ти помогнат във момента в който повечето хора като нас рано или късно изпадат.

    На някои това което пиша ще им се види като слабост. Но мисля че човек е по силен когато започне да говори свободно за това което го тормози и получи разбиране. От психическите проблеми може да се появят физически и така човек може даже да се инвалисизира хоради проблеми които не би трябвало са съществуват днес в ЕС, държава където има свобода да говориш каквото искаш и да го говориш по начин по който за не обидиш никого и да покажеш позицията си. Това за съжаление не бих казал е случаят тъс анти парада организациите. Само вчера чух аудио от сайта на БНР от анти гей органидация говерейки за нас като "тези същества". Как човек да има желанието да бъде себе си когато обществото не желае да разбере, че това са техните приятели, роднини, съседи. Хора та на които те самите са разчитали и са получили подкрера безвъзмездна когаго сте имали нужда, само защото сте техни близки, роднини и пр.

    Изкуството да си качествен човек е да си отворен да си инклузивен да искаш да разбираш всичко и всички и да сте общество което живее хармонично и в ритъм и ива щастие и удовлетвореност от ежедневието от любовта от комуникирането ни с хората.

    Надявам се по бързо да се приеме адекватно дали чрез ЕК или още по добре от обществото ни и политическиге партии съответно - правото на бракове и равни права. Това ни се полага така както всеки гражданин има тези права, защо 10те процента трябва да сме някъде "встрани" от всички тези преживявания да бъдем хора и да бъдем свободни и щастливи.

    Лек ден, няма да цъда на парада защото не съм достатъчно силен за да издържам на омразата, иначе не ме е страх да се покажа с лицето си и да изискам това което имам исконно като човек на тази планета да притежавам - свобода да бъда истински и неподправен.

    Нередност?
  • 4
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 6
    • + 13

    Смело момче, поздравявам го! Хубаво е да има pride не само в София, но тези събития, особено в консервативна и изостанала държава като България, трябва да имат и образователен характер за всички тези Ганьовци, които повтарят че те самите били "нормалните".

    Мнозинството в България все още не е наясно защо се провеждат такива pride-ове, защото за много хора у нас хомосексуалността и педофилията например, продължават да са едно и също нещо. Така че клиширани и шаблонни девизи от рода на "любовта е по-силна от омразата", не вършат никаква работа и не обясняват на народо-населението защо трябва да се провеждат такива събития.

    Хомосексуалността в България НЕ е престъпление, не е болест, а ЛГБТ хората са, и винаги са били, част от българското общество. Никой не "натрапва" Васил Найденов, Азис, Георги Христов, Мариус Куркински, Георги Парцалев и много други хора, които са част от българската култура. Това ТРЯБВА да се акцентира и напомня, а не изтъркани и нищо-незначещи фрази от рода на "любовта е по-силна от омразата".

    Но все пак, пожелавам много успех на бургаския Pride!

    Нередност?
  • 5
    leo_k avatar :-|
    Лео
    • - 13
    • + 8

    "Изкуството да си качествен човек е да си отворен да си инклузивен да искаш да разбираш всичко и всички"
    "за много хора у нас хомосексуалността и педофилията например, продължават да са едно и също нещо"
    Качествените хора имат морални норми. Има някои неща, които нямам нужда да разбирам, и това са педофилията и хомосексуализма.

    Нередност?
  • 6
    varnava avatar :-|
    varnava
    • - 8
    • + 5

    Капитал - колко прибрахте за тая статия?
    За пари ли....? За много ли...?

    Нередност?
  • 7
    stan2014 avatar :-|
    stan2014
    • - 2

    За много. Е и?
    До коментар [#] от "":

    Нередност?
  • 8
    tz_hristov avatar :-@
    himika
    • - 1

    Виждам, че хората говорят за любов и реших да направя спарка за думата в "wikipedia.org" може да видите трите състояное на ЛЮБОВТА.
    По Конституция България чл. 13 е източно православно.
    Моля всички да спазват Конституцията на РБ!!!

    Християнство

    Свещена любов срещу мирянска любов (1602 – 03) от Джовани Баглионе
    Има няколко гръцки думи за любов, които обичайно се отнасят към християнските среди:

    Агапе. В Новия завет, агапе е щедра, неегоистична, алтруистична, безусловна. Това е родителската любов, видяна като даваща добро по света, това е начинът по който се възприема, че Бог обича човечеството, и любовта, която християните се стремят да имат към другите.
    Филия. В Новия завет, филия е човешкият отклик към нещо, което се възприема като възхитително. Също познато като „братска любов“.
    Две други думи за любов има в гръцкия език: Ерос (сексуална любов) никога не се употребява в Новия завет и сторге (любов на дете към родител) се среща само в съставната филосторгос (Римляни 12:10).
    В Новия завет любовта е описана най-добре в „Първо послание на свети апостол Павел до коринтяните“:

    Нередност?
  • 9
    wxr1533748934573911 avatar :-|
    Todor Stoyanov

    До коментар [#] от "":

    Не разбрах какво има общо конституцията и уикипедия но щом си мислиш че има, нека да има!

    Нередност?
  • 10
    wxr1533748934573911 avatar :-|
    Todor Stoyanov
    • + 2

    До коментар [#] от
    До коментар [#] от "":

    Извинявам се но начина по щойто взимаш цитати и ги събираш в един общ коментар е некоректин и ти го знаеш. Това донякъде се води манипулиране на истината. Моят коментар за качественият човек е изкаран от контекста си, ясно е че под качествен съм изброил някои от качествата и е пределно ясно от текста ми че не става дума да искаш да разбираш неща които са под наказателна отговорност и да ги одобряваш и т.н. а вторият цинат също е взет извън сонтесста на коментара, където се говори че хората бъркат педофилия и хомосексуалност.

    Това че си способен да вземеш двата цитата и да ги навържеш по този начин, на мен ми говори че си човек с потенциал, но си хабиш този потенциал в неща със съмнителни морални подбуди, като това да ни покажеш че можеш да го направиш и след това да заключиш ти за себе си само, без да обобщаваш, това казва че ти самият лазбираш че не е коректно и затова обобщението ти стига до там да дадеш пример само със себе си за да не бъдеш обвинен в манипулация.

    Няма смисъл да си доказваш на себе си какъв си или не си, пред останалите. Дори и да си хомосексуален, живота ти няма да е провал, безсмислен и прочие. Те като че ли искаш да валидираш пред себе си че това е така при гей хората, но както вече казах - не се получава по начина по който си го направил.
    По 7обпе помъчи се още малко и наистина ни покажи нещо което си струва, защото както казах виждам че си умен и стойностен човек.

    Нередност?
Нов коментар