🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гордън Рамзи, шеф-готвач и водещ на телевизионни кулинарни шоута: Всичко е свързано

Започва третият сезон на поредицата глобални кулинарни приключения Uncharted

National Geographic/Justin Mandel    ©  National Geographic/Justin Mandel

Роденият в Шотландия през 1966 г. британски шеф-готвач, собственик на ресторанти и телевизионен водещ на кулинарни състезания Гордън Рамзи е спечелил общо седем звезди "Мишлен", но световната му слава идва с предаванията "Кошмари в кухнята" и "Кухнята на ада". Характерният му груб маниер е добре познат на публиката и често копиран от съдии в подобни формати.

В актуалния си проект "Гордън Рамзи: кулинарният изследовател" (Uncharted) Рамзи поема на експедиция в търсене на нови вкусове и техники. Третият сезон на поредицата го отвежда в Португалия, Хърватия, Мексико, Исландия и други точки по света, където с помощта на местни готвачи Рамзи се запознава с различни култури, продукти и рецепти. В предстоящия трети сезон ще го видим да лови отровни гърмящи змии, да води стадо с помощта на хеликоптери и да се гмурка за мекотели в Хърватия.

Премиерният епизод на поредицата - "Оцеляване в Тексас", ще бъде излъчен на 29 август от 21 ч. по National Geographic.

Какво харесват хората най-много в новото ви предаване "Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател"?

Харесват приключенията, но като че ли най-много оценяват моята откритост. Не ми е в ДНК-то да разкрасявам фактите, така че ако нещо не е вкусно, не ме е страх да го кажа (или в някои случаи направо да го изплюя Тук трябва да се извиня на фотографа, който в Исландия се оказа на пътя на една върната хапка).

В шоуто се изправяте срещу някои доста сериозни предизвикателства. Кое беше най-страшното? И какво мисли семейството ви за това, което правите?

За мен най-страшно беше брането на морски жълъди (вид членестоноги) в Португалия. Нямах никаква осигуровка - бях сам сред океана и опасните скали. Колкото до семейството ми - предпочитам да не им казвам, докато не приключа с опасните задачи. Споделям единствено със сина ми Джак, но той е член на Кралската военноморска флота (морски пехотинец), така че трябва да го догонвам някак си.

Кои са трите най-силни преживявания за вас в този сезон и защо?

Отново започвам с брането на морски жълъди в Португалия - това е едно от най-опасните неща, които съм правил в Uncharted, а в същото време морските жълъди са един от най-простите продукти, с които съм готвил. Воденето на говеда на пaша с хеликоптери в компанията на каубойки. И накрая - блатен футбол във Финландия. Обичам спорта, но това преживяване ми взе душата.

Uncharted ме кара да оценявам дребните производители, самородните местни съставки, както и невероятните ландшафти по света.

Кои са някои от най-изненадващите продукти, с които готвите този сезон?

За мен най-изненадващи бяха медените мравки в Мексико. Обикновено гледаме на мравките като нещо, от което искаме да се отървем, но в този случай, мравките излизаха от земята, за да произведат едни от най-забележителните вкусове, които някога съм опитвал. Също бих споменал и дивите къпини във Финландия. Да открия тези изумителни плодове по време на разходката ми из блатата беше невероятно преживяване, така че трябваше да ги включа във финалното си готвене.

Какви нови рецепти, вдъхновени от вкусовете, които сте открили в този сезон, можем да очакваме в ресторантите ви?

Със сигурност ще има вкусове и идеи от Тексас, Пуерто Рико и Грейт смоуки маунтинс в Америка. Качеството на рибата и морските дарове в Исландия ме впечатлиха дълбоко и се надявам да мога да внеса малко от невероятните им миди "Сен Жак" и лавова сол. Единственото нещо, което няма да мога да донеса, е онази дървена дъска от Финландия. Не е случайно, че нямаме такива неща в Лондон.

Как е променило предаването възгледите ви за храната, а и за живота?

"Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател" ме кара да оценявам дребните производители, самородните местни съставки, както и невероятните ландшафти по света. Но ако трябва да го кажа с едно изречение, ще е това - помага ти да видиш колко тясно свързан е целият свят и колко важно е семейството в него. Никога не съм предполагал, че ще намеря cornish pasty (вид английско тестено изделие) в Северен Мичиган.

Барбун и скариди на скара със сос путанеска по хърватски

(4 порции)



За соса путанеска:

3 с.л. зехтин

2 малки глави червен лук

1 стрък праз

2 люти чушки фресно (халапеньо са по-достъпни на нашия пазар и са подобни на лютивина и вкус)

2 скилидки чесън

450 г чери домати

½ ч.ч. бяло вино

2 ч.ч. доматено пюре

1 ч.ч. рибен бульон

2 с.л. каперси

2 с.л. зелени маслини

2 с.л. нарязан магданоз

1 лимон, настъргана кора и сок

сол и прясно смлян черен пипер

За рибата и скаридите:

4 бр. барбун (по около 250 г всеки)

4-6 бр. кралски скариди, почистени и обелени

сол и прясно смлян черен пипер

4 супени лъжици зехтин

½ глава жълт лук

1 лимон

1 връзка магданоз

За сервиране:

1 лимон

зехтин extra virgin

Начин на приготвяне:

1. Загрейте голям тиган с дебело дъно и сипете зехтина в него. Нарежете лука на ситно. Измийте добре стръка праз и го разрежете на две по дължина. Нарежете на тънки полукръгчета. Сипете двата вида лук в тигана заедно с щипка сол и гответе до омекване, около 3-5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете нарязаните на ситно люти чушки (без семките) и чесън, както и целите чери доматчета без дръжките. Гответе 3-5 минути. Ако чесънът започне да загаря, намалете силата на огъня.

2. Добавете бялото вино и деглазирайте, като оберете всичко от дъното на тигана и разбъркате добре. Добавете доматеното пюре и рибения бульон. Щом сместа заври, гответе на слаб огън 30 минути до сгъстяване.

3. Добавете каперсите и нарязаните на едро маслини. Разбъркайте и гответе 5 минути.

4. Дръпнете тигана от огъня и добавете нарязаните листа магданоз, фино настърганата лимонова кора, както и сока на лимона. Опитайте и овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо. Оставете соса настрани, като го запазите топъл, докато приготвяте рибата.

5. Загрейте скара на най-силната степен и я оставете така 10 минути. Щом е добре загрята, почистете решетката и я намажете с мазнина.

6. Поръсете отвътре предварително почистените от вътрешности и люспи риби със сол и черен пипер. Поръсете и със зехтин. Във всяка риба поставете по четвърт глава лук и четвърт лимон, нарязани на тънко, както и четвърт връзка магданоз. Поръсете обилно със сол, черен пипер и зехтин рибите отвън. Поставете ги в решетка за печене на риба или направо върху скарата внимателно. Печете рибата по 5 минути от всяка страна.

7. С помощта на четка намажете почистените скариди със зехтин и поръсете с лимонов сок. Поставете ги в решетка за печене на риба или направо върху загрятата скара. Печете от двете страни до готовност.

8. Сипете соса путанеска на дъното на голяма чиния. Върху него подредете печените риба и скариди. Поръсете с фино настъргана лимонова кора, лимонов сок и зехтин.
Все още няма коментари
Нов коментар