Евгений Хуц от Gogol Bordello: Животът в диктатура никога не е пълноценен

Роденият в Украйна създател на легендарата група, изпълняваща цигански пънк, е бесен на "руските гадняри"

"Не си мислете, че ако съседите ви страдат, може да си заровите главите в пясъка, вие може да сте следващите", казва Евгений Хуц. Снимката е по време на концерт в Загреб, 2017 г.
"Не си мислете, че ако съседите ви страдат, може да си заровите главите в пясъка, вие може да сте следващите", казва Евгений Хуц. Снимката е по време на концерт в Загреб, 2017 г.
"Не си мислете, че ако съседите ви страдат, може да си заровите главите в пясъка, вие може да сте следващите", казва Евгений Хуц. Снимката е по време на концерт в Загреб, 2017 г.    ©  Shutterstock
"Не си мислете, че ако съседите ви страдат, може да си заровите главите в пясъка, вие може да сте следващите", казва Евгений Хуц. Снимката е по време на концерт в Загреб, 2017 г.    ©  Shutterstock

Роденият в Украйна през 1972 г. музикант от ромски произход Юджийн Хуц, или Евгений Александрович Николаев-Симонов, е основател и вокалист на Gogol Bordello.

Създадена през 1999 г. в Ню Йорк, групата наложи жанра цигански пънк, а световните им турнета се помнят дълго. Хуц е музикант със страст към философията и литературата: той не само кръщава групата си на украинския писател Николай Гогол, но често в текстовете му присъстват сложни препратки към философски концепции и художествени произведения. Стилът е пънкрок, а дивият му нрав избухва на сцената, което се предава безотказно на публиката, всички танцуват и подскачат до последния бис. Семейството на Евгений бяга от Украйна в САЩ като политически емигранти още преди 1989 г. Въпреки че е прекарал по-голямата част от детството си в Киев, той живее известно време и с ромските фамилии, роднини на баба му в украинските Карпати.

Започва музикалната си кариера от българското заведение в Манхатън, "Механата". Първият албум на Gogol Bordello, Voi-La Intruder, е продуциран от Ник Кейв. В началото свирят в галерии и музеи, включително и в най-престижните пространства за съвременно изкуство. Популярността им расте бързо и започват участия на най-големите музикални фестивали, пълнят концертни зали и стадиони в различни краища на света. Следват осем албума. Цигулката и акордеонът са ключови в тяхната музика, която по интересен начин успява да съчетае пънк и рок с цигански и етнобалкански мотиви, южноамерикански и бразилски ритми. Сегашните членове на Gogol Bordello са Сергей Рябцев, Борис Пелек, Ашли Тобиас, Педро Еразо, Кори Кингстън, Томас Гобена.

Освен че е активен музикант, Юджийн Хуц е и актьор, познат от редица американски филми и сериали, сред които филмът по едноименната книга на Джонатан Сафран Фоер "Всичко е осветено".

От началото на войната в родната му Украйна Хуц е изключително активен в подкрепата си към страдащите от руската агресия. Той организира емоционален благотворителен концерт в САЩ за Украйна с участието на Пати Смит. Ежедневно публикува образователни видеоматериали и постове в социалните мрежи, за да обясни историята на руското нахлуване. В момента Gogol Bordello подготвят голямо турне в съпричастност с Украйна, Solidartinе, на което ще изпълняват от песни от най-новия им албум. Юджийн Хуц все пак успя да ни включи в натоварената си програма, в промеждутъка между организационна среща за изпращане на помощи на бойното поле и репетиция за благотворителен концерт. Голямата изненада е, че познатият от песните тежък източноевропейски акцент на Хуц почти изчезва в телефонния разговор и той звучи като натурален американец.

Г-н Хуц, в момента сте изцяло отдаден да помагате на родната си Украйна, емигрирали сте преди повече от 30 години, имате ли в роднини, които са там, в клопката на войната?

Да, имам много роднини и приятели, повечето от тях сега, докато говорим с вас, са на фронта и в окопи. Не е за вярване, че в XXI век Русия може да продължава да тероризира всички държави наоколо. Имам приятели, които в момента живеят в кола, натоварили са децата си, каквото могат да вземат от дома си и бягат. Поддържаме връзка, когато можем, се чуваме и това, което ме изумява, е, че на нито един от всичките ми роднини и близки в Украйна гласът не трепери. Те са смели и благодарение на техния кураж ще победим. За тях в момента е изключително важно да усещат морална подкрепа, всеки един жест, че сме с тях им помага да поддържат духа си висок. Докато се намират под постоянна заплаха, във военна зона сред развалините на предишния си живот е много лесно да си помислят, че останалият свят ги е забравил.

Вие се борите денонощно, за да предизвикате вълна от солидарност в САЩ, а и по света: кои са хората на изкуството, които застават редом с вас за каузата ви?

Истината е, че няма нужда да обяснявам на феновете на Gogol Bordello каквото и да е, защото хората, които по принцип слушат пънк и рок или нашия вариант "цигански пънк", са широко скроени, бунтари и изначално са против всякакъв вид окупатори. По дефиниция това е музика на антисистемата и на съпротивата. Културата на пънк рока съществува не случайно и това е културата на хората, които никога не са били конформисти или страхливци. Но трябва да се излезе от затворения кръг на нашите фенове. В момента е важно да се стигне до по-широката публика, затова се радвам, че и поп музиканти, и хора от по-масовата култура се ангажират с активизъм и са съпричастни с болката на украинците. Британската певица Дуа Липа, която всъщност е от Прищина, Косово, и знае много добре какво зло е войната, е силен глас в подкрепа на Украйна. Записваме в момента и песен за родината ми с калифорнийската рок група Primus и със сина на Джон Ленън, Шон.

Това е страхотна новина за нас, вашите фенове. С Лес Клейпул от Primus сте се събрали като видни представители на талантливите музиканти с мустаци. Само покойният Франк Запа ви липсва.

Да, много често сравняват външния ми вид със Запа, но въпреки че съм голям почитател на музиката му, моите мустаци и дълга коса са си традиция в семейството ни. И баща ми, и чичо ми изглеждат по същия начин, това е традицията на украинските казаци.

Превърнали сте профила си в Instagram, където имате десетки хиляди последователи, в информационен канал, публикувате и образователни видеа за историята на Украйна. Месец след началото на войната виждате ли ефект, какви са настроенията в САЩ?

Силно се надявам да се преборя с една особена американска наивност, която присъства у някои хора тук. Те си мислят, че войната, е малък регионален конфликт, който се случва далеч и не ги засяга. Важно е да се изобличават империалистките амбиции на Русия и Путин, защото много от обикновените хора не си дават сметка за тях. Ако не положим усилия неговата пропаганда ще унищожи с лека ръка хиляда година украинска история. Ужасно ми е писнало руснаците да си присвояват украински писатели, като Николай Василиевич Гогол например. Фамилията Гогол произлиза от стар украински казашки род, потомък на известния казак Остап Гогол, който е бил хетман на Дяснобрежна Украйна през XVII век. Нямате представа колко много пъти за тези 23 години, откакто съществува групата, съм обяснявал в интервюта, че не сме кръстени на руски писател.

Но след агресията на Русия към Украйна мисля, че никой вече няма да бърка двата народа. Руснаците си присвояват достижения на украинската култура през годините в най-различни сфери. Дори известният по цял свят "Танц на руските моряци" на Михаил Курилко е по украинска народна песен. И най-известната им руска песен "Очи чорное" е написана от украинския поет Євген Павлович Гребінка. Безкрайните опити за изтриване на украинската култура за съжаление са само част от пренаписването на историята ни. Много хора не знаят, че през XIX век Руската империя забранява украинския език за обществено ползване за половин век, за мой ужас малко се знае и за избиването на 4 милиона украинци по време на изкуствения глад "Голодоморът", всичко това разказвам с прости думи на английски език в социалните мрежи.

Сравнявате ли жестоките постъпки на Сталин с тези на Путин, давайки пример с гладомора?

Да - мисля, че цял свят осъзна, че Путин се опитва да догони Сталин и да го запомнят като диктатор. И двамата използват тоталитарен подход спрямо собственото си население и империалистки амбиции спрямо всички останали. За съжаление сегашният руски президент е нещо като продължение на сталинското наследство. Помня ясно детството си в съветския комунизъм, ограбено от цветове. Всичко е в цвета на сивите панелни блокове и червените комунистически звезди. Животът в диктатура никога не е пълноценен, той е по-скоро оцеляване и живот под стрес.

От друга страна, много от създателите на пънк-рока са именно от Източна Европа, избягали от съветския режим, веднага се сещам за барабаниста на Ramones, който бяга от комунистическа Унгария или Иван Крал, който от Чехословакия също имигрира в САЩ и записва песни с Пати Смит, Иги Поп, Дейвид Боуи. Дисидентите и борците против несправедливостта имат необходимата енергия, за да създават пънк, това става трудно с творци, дошли от спокойни и благоденстващи семейства.

Споменавайки Дейвид Боуи, често го цитирате, перифразирате една известна негова мисъл за екзистенциализма, според вас Gogol Bordello e дивата версия на източноевропейския екзистенциализъм. Какво означава това?

Заради сложното историческо минало източноевропейците разбират много добре меланхолията на живота, знаят как да страдат с достойнство, но същевременно и как да се забавляват. Не се щадят или крият от страданието, но то не отменя радостта от живота. Това е особена житейска философия или разбиране за света, която носим ние от Източна Европа. Това е емоционалното послание, което отправяме към света - разбираме страданието, но знаем и как да празнуваме. Така разбирам източноевропейския екзистенциализъм. Не се правим, че проблемите не съществуват, не си заравяме главата в пясъка, приемаме ги, както и собствените си недостатъци, и после танцуваме цяла нощ.

Красиво описано, мисля, че в този контекст се вписва и ромското разбиране за живота, тук говори ли и ромската ви кръв, наследена от баба ви?

Да, това е много важна част от моята идентичност. Всъщност най-щастливите ми детски спомени са не от Киев, където съм роден и където живеехме, а от времето, което прекарвахме с роднините роми в Карпатска Украйна. Всички бяха толкова различно облечени, в шарени дрехи. Там се чуваше унгарска, румънска, украинска, полска и циганска реч, беше пълно с култура, музика и танци, но и толерантност. Беше като подготовка за живота ми в Ню Йорк, това си беше един малък Ню Йорк по отношение на мултикултурността и атмосферата. Там започнах да се гордея с родината си, осъзнах, че произхождам от интересна страна, която е била родина на евреи, роми, украинци, но е окупирана от съветски гадняри. За мен беше много важно да включа виртуозната циганска музика в пънк-рока, който свирех още като много млад в Украйна. Беше важно и за семейството ми да отдам почит на тази част от културното ни наследство. Няколко от музикантите в Gogol Bordello са завършили консерватория и са истински виртуози, без тях не бихме могли да създадем спойка между циганската музика, която е много сложна за свирене, и пънка.

От Карпатска Украйна ли почерпихте вдъхновение за клезмер, музиката на ешкеназките евреи, която присъства много в първите ви албуми?

В началото в Ню Йорк с нас свиреха и много клезмер музиканти. За съжаление в Украйна през Втората световна война нацистите са избили еврейското население и много малко от избягалите и оцелелите са успели да запазят традицията на клезмера. Местните цигани са продължили традицията на тази еврейска музика и са я съхранили. В Украйна има паметник на ром и евреин, които свирят заедно, ако не е разрушен сега от руснаците.

Как реагират руските ви приятели на войната?

Имам няколко приятели тук, които са много депресирани от всичко, което се случва. Но с по-голямата част от познатите ми руснаци, които са още в Русия, прекъснах приятелството си още преди осем години по време Майдана и превземането на Крим от Русия. От началото на войната получих над три хиляди съобщения от мои близки от цял свят да изразят подкрепата и съчувствието си. Получавах успокоителни думи от Австралия до Япония и България, но от всички три хиляди само три бяха от руснаци, не триста, не тридесет, а три. Не мога да разбера как е възможно, излиза, че им харесват военните престъпления, които Путин и войниците му извършват в Украйна.

Много експерти казаха, че трябва руснаците да се вдигнат отвътре и да спрат Путин. Засега това не се случва. Но какво можем да направим ние, обикновените хора по света, как да помогнем, освен с дарения и приютяване на бежанци?

Моля ви, говорете с познатите си, които падат жертва на руската пропаганда, образовайте ги, незнанието в момента е пагубно. Забелязвам, че и много хора са шокирани от броя украински емигранти и се страхуват, че те ще застрашат по някакъв начин живота им. Отворете сърцата си за страдащите, защото в крайна сметка всички сме деца на тази земя и не можем да се изолираме от конфликтите. Не си мислете, че ако съседите ви страдат, може да си заровите главите в пясъка, вие може да сте следващите. Имам много приятели българи в Ню Йорк и в момента научавам от тях колко много хората в България помагат на украинските бежанци и съм благодарен.

Разкажете ни за музикалния си старт в българския клуб "Механата" в Ню Йорк?

Беше един от най-щастливите епизоди в живота ми, "Механата" беше средище на ъндърграунда и етно музиката, хората там се забавляваха истински, купонът беше денонощен. Идваха не само славяни и хора от Балканите, но италианци, французи, бразилци. Всякакви авангардни артисти имаха сцена за изява, наред с турбофолк певци, Свирехме със саксофониста Юри Юнаков и с кларинетиста Иво Папазов-Ибряма, които са на нивото на Майлс Дейвис и са истински звезди в Щатите. Това са български виртуози с ромски произход, от които съм се учил. Бяха славни времена, но днес съм на съвсем различна вълна, всичките ми усилия са фокусирани върху Украйна.

Какво ви помага в момента да не се разпаднете емоционално на сцената и в ежедневието, докато се тревожите за близките си във войната?

Преди всичко украинските и циганските ми гени, благодарение на които съм жилав и издръжлив. Ако не бяха те, нямаше да мога издържа турнетата, които продължават по осем месеца из цял свят. За да се съхраня психически, в момента тренирам бойни изкуства и участвам активно във всички каузи.

Работите ли по нов албум в момента?

Тъкмо приключвахме Solidaritine, когато започна войната, върнахме се в студиото и записваме в момента парчета, които директно описват случващото се и призоват за подкрепа на Украйна. На 4 май от Бостън започва турнето ни с новия албум, ще обиколим всички щати. Призивът е за помощ за Украйна и голяма част от приходите изпращаме директно там. Планиран е концерт в България на 1 юли в Пловдив като част от Wrong Fest. Тогава ще отидем и в Украйна, трябва да помогнем да се изгради всичко наново, когато войната свърши.

А тя ще свърши ли скоро според вас?

Не знам кога, но украинците ще победят. В момента хората от Украйна дават урок на целия свят по кураж и постоянство, желанието им да се борят за либерална демокрация е непреклонно. Но техният пример не е само от сега, през последните осем години се издигнаха в очите на световната демократична общественост и изградиха репутацията си. Ние, тук вече включвам и себе си, украинците сме като пчелички, работим си усърдно и тихо и не пречим на никого, но нападнат ли ни, се обединяваме, ставаме задружни, мобилизираме се и побеждаваме. Сигурен съм, че ще победим в тази война, защото имаме кауза - да защитим домовете и родината си.

Интервюто взе Тамара Вълчева

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hvn16179791371046903 avatar :-|
    Джони Пенкофф

    Диктатурата е най-слаба, защото целият е елит е слуги, а слугите са слуги и ако друг ги купи. Така стана с живковият елит и самият живков и ком партии от соц лагерът. И смениха Москва с Вашингтон. Нека има само демокрация на съветите. Районен съвет от всички пълнолетни - политически активни, и техни трима човека да бъдат в областният съвет. Областният съвет праща трима в републиканският - държавният съвет. Ако областите са 20, ще има 60 държавни съветници - комити. Един от тримата пращани в областният съвет да е избран на случаен принцип чрез жребий, така да е и един от тримата пращани от областният съвет в държавният съвет - пак с жребий. Да има 5 партии, бизнес партия, работническа партия, патриотична партия, селска партия, партия на общините. Всяка партия да излъчва по еди сенатор - воевода, и държавният съвет да излъчва 5 човека от себе си, за горната камара. Всички решения се взимат от всички съвети, и гласуват, но общинският и държавният осъждат законите и решенията, изготвят ги, и ги въвеждат в изпълнение.

    Нередност?
  • 2
    zumz avatar :-|
    zumz

    "украинския писател Николай Гогол..." Е, аре сега! Кога Гогол стана украинец? Това е от типа на Елиас Канети - български писател.

    Нередност?
Нов коментар