Линда Петкова и канадската борба със захарта

Канадката от MasterChef издаде книга с рецепти, улесняващи хората с хранителен режим, изключващ захар, мляко и глутен

Линда Петкова    ©  Виктор Попов

"За нас, хората, които искаме да се храним здравословно или да избягваме глутен и захар, твоята торта "Гараш" е истинско преживяване", каза шеф Силвена Роу на канадката Линда Маккензи-Петкова по време на участието ѝ в кулинарното шоу MasterChef преди три години, докато ѝ връчваше златна престилка. Рецептата на тази безглутенова версия на родената в Русе торта е включена в новата книга "Кулинарният свят на Линда" (изд. "Книгомания"), която излезе от печат преди броени дни. В нея любимите ястия на Петкова от Канада, Белгия, САЩ и България са описани в едно балансирано меню - от салатите, през основните ястия до десертите. Най-важното послание е, че здравословно не означава компромис с вкуса и удоволствието. "Тук-там се прокрадват грешни удоволствия, не може само с кейл", както казва самата Линда - например типичните канадски палачинки, с плодове, сложени вътре в сместа. Към рецептите, които съдържат захар и глутен, са дадени и варианти със заместители и точни инструкции какво и как да се използва, така че сладкишът пак да се получи.

Канадката е усъвършенствала познанията си в тази област, защото вече десет години адаптира ястия за дъщеря си Ема, която има диабет тип 1.

За съжаление и двата типа са доста разпространени у нас - последните данни на регистъра на болните от диабет в България са от 2019 г. и според тях в страната ни има около 503 753 души с това заболяване.

Линда Петкова живее от шестнадесет години в България със съпруга си и трите им дъщери, а от април 2018 г. ръководи и собствена сладкарница, Amelie Sweet Shop, в центъра на София.

Разговаряме на български, взимаме си от безглутеновите бишкоти пред нас (рецептата за тях също е включена в книгата), а Линда Петкова разказва за дългия път, който е извървяла в готвенето. "Осъзнах, че готвенето свързва хората един с друг и е начин да покажеш любов и грижа. Времето, прекарано със семейството или приятели около домашно сготвени ястия, добавя не само удоволствие в ежедневието ни, но и смисъл."

Но това е и разказ за способността ѝ да превръща сериозните здравословни предизвикателства, тревогите и ограниченията, свързани с тях, в нови умения, кауза и бизнес.

Завършила е икономика, но професионалният завой към сладкарство става по здравословни причини. След проблеми с щитовидната жлеза ѝ се налага да смени начина си на хранене. За късмет майка ѝ, Маргарет Маккензи, е една от пионерките на печивата без глутен и Линда се обръща към нея за съвети и рецепти.

"Тя смесваше сама безглутенови брашна и ги носеше на възрастни хора в домове, които имаха алергия, а нямаше откъде да си ги набавят", казва Линда, на която два пъти в живота ѝ се е налагало да се справя с липсата на избор на безглутеновеи продукти - преди 30 години в Канада и преди петнадесет в България. "Сега вече се продава всичко, но първите години от живота ни тук си носех брашно чак отвъд океана и всеки грам ми беше важен."

С правилния безглутенов режим здравето на Линда се подобрява, след това обаче откриват диабета на Ема. "В началото е плашещо и шокиращо, но човек трябва много бързо да се вземе в ръце, да започне да чете и веднага да научи колкото се може повече, за да помогне на детето си."

Не е само биенето на инсулин всеки ден - цялото семейство се научава да се храни без захар.

Така постепенно, в стремежа си да зарадва дъщеря си и да ѝ помогне да не се чувства изолирана и тъжна, защото десерти за нея няма, Линда се потапя в сладкарството и започва да изучава тънкостите на сладкишите без захар. "Доброволстваме в българската общност на диабетиците и сме благодарни за страхотната организация, енергия и взаимопомощ", казва Петкова, която следи най-новите научни открития в областта. Всяко лято се организират лагер на морето с лекции за децата, а миналата година Линда показва на малките как да приготвят сами сурови бонбони, подходящи за тях. Рецептата е включена в книгата "В кулинарния свят на Линда", там е и чийзкейкът на Ема - нискокалоричен, с много протеини и горски плодове.

Когато усеща, че е натрупала достатъчно знания и кулинарен опит, се появява възможност да поеме вече съществуващата малка сладкарница "Амели" на улица "Сан Стефано". Тя я преобразява - от място за белгийски шоколад прави пекарна, където наред с традиционните десерти се предлагат и голямо разнообразие сладкиши, подходящи за диабетици, както и безглутенови опции.

След година и половина работа в сладкарницата Линда започва да мисли как да популяризира каузата си, а именно, че дори ястията без глутен и десертите без захар могат да бъдат вкусни. "Приятели ме подканиха да участвам в MasterChef, аз нямах представа какво точно представлява, не гледах телевизия." С участието си в шоуто за хоби готвачи Линда печели популярност, и то доста преди съпругът ѝ Кирил Петков да стане служебен министър на икономиката.

В "Амели" често идват клиенти, които са я гледали или които имат въпроси за здравословните десерти, дори родители на деца с диабет, които търсят съвет и утеха. Следват предоволни отзиви като "най-добрият пай с маскарпоне" или "не мога да повярвам, че торти без захар може да са толкова вкусни". А около великденските празници заявките за безглутенови козунаци са толкова много, че се налага да отказва поръчки. Една от любимата на клиентите тук торта е бадемовата, която Линда е приготвяла с вече покойната си майка. От нея научава много за готвенето, затова и някои от рецептите в книгата носят името ѝ, Маргарет.

Други са свързани с вълнуващи спомени като клуба ѝ по кънки на лед, където се е състезавала. По идея на майката на Линда децата от клуба събрали семейни рецепти в книга, Off Ice Cooking, и я продавали, а парите отивали за участие в турнири. Днес три от тези рецепти присъстват и в "Кулинарния свят на Линда": салата от спанак, торта от моркови и лятна тосканска салата.

Маргарет Маккензи е била отдадена на доброволчество и активизъм и голяма част от детството на Линда преминава, като ѝ помага - приготвят супа в социалната кухня, отделят време на местния театър, пекат мъфини за църквата.

Другите интересни канадски препратки в "Кулинарният свят на Линда" са морски деликатеси като типичния за Нова Скотия омар в маслен сос.

Специално място е отделено на барбекюто, защото това е традиция, на която баща ѝ особено държал. Но в книгата са включени и любимите български ястия на авторката като мусака с патладжани. "В България се научих как да готвя патладжан, в Канада не се среща често." Присъстват и съвсем прости делнични рецепти като макарони със сирене. Всичко е описано така, че да не губи време на читателите. Дали тази загриженост и прагматичност са свързани със спецификите на канадската култура?

"Не знам, по-скоро семейна черта. Майка ми беше изключително практична, когато става въпрос за храна, придържаше се към научните доказателства. Например никога не пиеше излишни витамини, знаейки добре, че те не могат да се усвоят от тялото, даже се смееше, че се превръщат в скъпа урина", спомня си Линда. От нея наследява това отношение към света - рационално и без залитане в крайности, с каквото и тя подхожда към здравословното хранене. Другото е да държи на семейството си: Линда има две сестри, с които винаги са се подкрепяли. В книгата присъстват рецепти с имената на близначката ѝ Шеръл - "не си приличаме, нито на външен вид, нито по-характер, тя е лекарка и по-строга".

Тяхната подкрепа, макар и отдалече, чувства и в по-трудните моменти през последните години. След като нейният съпруг става служебен министър на икономиката, а после за кратко и министър-председател на България, нещата се променят. "В сладкарницата започнаха да идват всякакви хора, за да ми предават въпроси или дори документи за него, все едно "Амели" се превърна в приемна. Имаше и благодарни хора, но и нервни, агресивни, оплакващи се", казва Линда Петкова.

Въпреки че, за да ги предпази, мъжът ѝ държи семейството си настрана и се опитва да не привлича общественото внимание върху тях, това не се получава. "Не бях подготвена какво ни очаква, защото бяхме хвърлени във всичко това твърде бързо", казва Линда. Относно атаките на жълтите сайтове споделя: "Децата вече са големи и като че ли не ги засегна особено, щях да съм по-притеснена, ако бяха малки." Най-голямата им дъщеря дори не е в България - през юни тя ще завърши химично инженерство в Нюйоркския университет. "На мен ми дойде в повече, имах и кратки сривове от умора и напрежение, но от няколко месеца е спокойно и няма драми."

По време на предизборната кампания, когато Линда обикаля страната като съпруга на политик и среща хора от всички краища на България, най-често я питат кога ще издаде книга с рецепти. В този момент тя решава, че вече наистина трябва да я завърши. И да я направи полезна и лесна за изпълнение от всяко домакинство - "повечето съставки са такива, които ги има във всяко малко магазинче".

Книгата "Кулинарният свят на Линда" излиза на български и на английски. Освен в книжарниците ще се продава и на щанда на "Книгомания" на Панаира на книгата (29 май - 4 юни).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    todosi avatar :-|
    todosi
    • - 4
    • + 3

    Средната продължителност на живота в България слиза надолу и при мъжете и при жените откакто стана на мода да се избягва глутена и захарта.
    Предлагам да спрем да ядем въобще ,щото е нездравословно...вече има стартъп за хапче ,което замества храненето.....ми какво ще правим с тоалетната хартия на промоция...
    Боже,боже,колко мъка има по този свят!

    Нередност?
Нов коментар