🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да имаш ток в гората

Няколко идеи за портативни "електростанции"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Едва ли има потребител, който да не е използвал външна батерия за телефона си. Но през последните години огромен скок направиха тъй наречените портативни електроцентрали, които всъщност са външни батерии с по-голям капацитет. Те са особено почитани сред къмпингарите. И докато преди бяха обемисти, тежки сандъци, с които да зареждате устройствата си, докато сте някъде на диво, сега се предлагат най-различни по-леки опции с разностранни портове, безжично зареждане и дори соларни панели. Което ги прави и удобни за повече цели.

Когато човек си купува "портативна електроцентрала" (да, така ще ги наричаме), е хубаво да следи за няколко основни неща и характеристики на устройствата. Най-важната е максималният капацитет на батерията, измерена във ватчасове (Wh). Следват портовете и мощността (във W), как може да се зарежда (освен от контакта, от соларен панел, автомобил и др.). И не на последно място са големината и теглото, както и цената, разбира се.

В "Капитал" тествахме две нови батерии на компанията Ecoflow, която се налага като един от лидерите на този пазар, и ги сравнихме с подобни варианти.

EcoFlow RIVER 2

Капацитет: 256Wh

Мощност: 300W

Тегло: 3.5 кг

Цена: 589 лв.



По-малката електроцентрала на Ecoflow се зарежда изключително бързо - само за 60 мин. от контакта. LFP батерията й издържа над 3000 цикъла. River 2 има и петгодишна гаранция, а портовете включват за първи път и USB-C. Може да се зарежда и от слънчеви батерии (максимално 110W), както и от запалката на автомобил, когато той е в движение. При тестовете ни зареди за около час батерията на лаптоп, на който се и работеше. При нея изразходи 33-34% от батерията си, като по същото време зареждаше и телефон, при който използваната мощност беше около 8-9 вата, докато за зареждането на лаптопа дърпаше 65-70 W.

Реално едно зареждане на лаптоп и последващата работа с батерията му осигурява около 4 часа независимост. Така цялата батерия може да подсигури ток за цял ден работа за един лаптоп или два за по около 5-6 часа в зависимост от ползването на компютъра, както и зареждане на 2 телефона. Останалата част от енергията спокойно може да използвате за вечерното си осветление, както и за минихладилник. Тук обаче говорим за екстремно натоварване на батерията. При икономичен план - зареждане на телефони, осветление и включване на лаптоп само в краен случай, акумулаторът спокойно може да ви подсигури с нужния ток за 3 дни, ако сте някъде на палатка. Най-удобно е следенето на показателите през приложението Ecoflow, което дава информация за всичко в електроцентралата.

EcoFlow DELTA Max

Капацитет: 1600Wh

Мощност: 2400W

Тегло: 22 кг

Цена: 3600 лв.



Далеч по-голямата и професионална DELTA Max може да зарежда всички уреди в един дом, както и да даде малко ток дори на електромобил. При нужда може да послужи като резервно захранване и у дома, като Delta MAX може да разшири капацитета си с до 6 kWh с прибавянето на допълнителни батерии. Всичко това може да бъде контролирано през приложението Ecoflow. От контакта успяхме да заредим електростанцията до 80% да 1 час. Има най-различни портове, като само AC изходите са четири.

При нашите тестове DELTA Max подсигури работа за видеоапаратура с няколко камери и осветление в студио, като даде независимост от около 3-4 часа. Идеален заместител е на UPS устройство, като има няколко предимства - по-тиха е и не заема място, а цената също е доста по-ниска. Известен недостатък е, че не превключва директно при спиране на тока, а трябва кабелите за напрежение да се включат ръчно. При теста обаче това отне под 2 минути. През дисплея и приложението може да се види колко електричество се ползва, като при включване на нова мощност постоянно се преизчислява колко време ще издържи батерията.

И два подобни варианта

Jackery Explorer 1000



Капацитет: 1002Wh

Мощност: 1000 W (2000W краткотрайно пиково увеличение)

Тегло: 11 кг

Цена: 2600 лв.

Jackery Explorer 1000 е добра, макар и по-малко мощна алтернатива на Delta Max, като е нещо средно между двете станции на EcoFlow. Има два USB-C, два USB, един DC порт за автомобил и три AC изхода. Зареждането през контакт е по-бавно от Delta Max - над 5 часа. Като мощност може да зарежда всякакви уреди, а за пример може да даде ток на един MacBook Pro 13 осем пъти, а минихладилник ще работи 17 часа.

Anker PowerHouse 521



Капацитет: 256Wh

Мощност: 200W

Тегло: 4.34 кг

Цена: 600 лв.

PowerHouse 521 е директен конкурент на RIVER 2 и е леко по-ограничен в устройствата, които може да зарежда, заради мощността си от 200W. И той има LFP батерия с 6 пъти по-дълъг живот от литиевойонните. Разполага с три USB порта, от които един е Type-C, през който може и да се зарежда. При пълна батерия може да зареди един средностатистически лаптоп (стига да не е геймърски) четири пъти.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baza avatar :-(
    Божидар Здравков
    • - 1

    "портативна електроцентрала" - Защо ще ги наричате така? За да оригиналничите ли? Имат си име от четвърт век - литиево-йонни акумулатори (ако държите - LTF батерии). Електроцентралата има генератор, който преобразува енергия от един вид в електрическа. Защо трябва да бъркате утвърдена терминология, за да създавате хаос ли?

    Нередност?
  • 2
    denislav_dosev avatar :-P
    Denislav Dosev
    • - 1

    Да наричаш по-голяма Power Bank-а "електроцентрала" е все едно да наречеш кофа с вода "извор на река". Само това ми е достатъчно, за да ми стане ясно какъв е техническия бекграунд (да се види, че и аз знам модерни думи) на писачите на тази общо взето безполезна публикация. Много ми е любопитно, дали някой от тях знае какво гласи законът на Ом. И, след като препоръчват LFP-батерия, биха ли били така добри поне да обяснят какво точно е LFP-батерията и дали и с какво е по-добра от Li-ion батерия?

    Нередност?
Нов коментар