Светват екраните

Алмодовар, Уди Алън и Кончаловски в пролетното издание на "Киномания"

В киносалоните, макар през две седалки (30% от капацитета на салона), събитието е с програма, отговаряща на името си. С мотото, че киното е и ще бъде. На голям екран. Да се надяваме.

Очаквани филми на големи автори, френски и български акценти, както и един от хитовете на сезона, "Земя на номади", ще могат да видят софиянци в обичайните арт кина ("Люмиер", "Одеон", Дома на киното, G8, "Влайкова", залата на Френския институт на пл. "Славейков") до 22 април. "Киномания" включва и новото за зрителя VR преживяване - късометражни филми в технологията на виртуалната реалност, сред тях и "Сляпата Вайша".

Почит към майсторите

Документът "Фелини на духовете" представя маестрото в малко известна светлина, през любопитството му към отвъдното и заниманията с картите Таро. Научаваме за личната гадателка на автора на "Джулиета и духовете", в интервюта страстта му споделят Тери Гилиъм и Деймиън Шазел. Класиката на Марко Ферери "Голямото плюскане" в реставрирана цветна версия е в подборката в памет на Мишел Пиколи. Бунюел нарича филма "паметник на хедонизма", Пазолини вижда екзистенциалния бунт срещу затвора на тялото. Роми Шнайдер е до Пиколи в изящната драма на Клод Соте "Мислех, че го познавам" ("Макс и железарите"). Историята е на педантичен полицай и проститутка с открито сърце. "Скок в празнотата" на Марко Белокио събира Пиколи с Анук Еме като отдадени един на друг брат и сестра. Дуетът си тръгва с актьорските палми от Кан 1980 г. В памет на Шон Конъри е подаръкът за киноманите "Мъжът, който искаше да бъде крал" на Джон Хюстън. Филмът по новелата на Киплинг е пример за приключенско зрелище с хумор и предтеча на поредицата за Индиана Джоунс. Конъри и Майкъл Кейн (като другия мошеник) казват, че това са любимите им роли.

Алмодовар и другите

След "Болка и слава" и шума около номинациите за "Оскар" испанецът влиза в два англоезични проекта. Големият е по пет разказа на Лучия Берлин от сборника "Наръчник за почистване на жени", сравняват тексаската авторка с Алис Мънро. Като увертюра към него и докато чака нормални условия за снимки, Алмодовар реализира старата си мечта "Човешкият глас". 30-минутна монодрама по едноактната пиеса на Жан Кокто, вдъхновила го някога за "Жени на ръба на нервна криза". "Само в кинотеатрите" е изричният надпис, придружаващ трейлъра. Цветовете в него са магични, каквото е и присъствието на Тилда Суинтън като жена, опитваща да отдели истинското от фалшивото в живота си. Ролята е играна от Ана Маняни в една от новелите на Роселини в "Любов" (1947), по-късно от Ингрид Бергман и Лив Улман.

Киномански подарък е и "Фестивалът на Рифкин" на Уди Алън. В него характерният актьор Уолъс Шоун е писател и филмов професор с комплексите и маниите на самия Алън, дошъл с доста по-младата си жена (Джина Гершон) на кинофестивала в Сан Себастиан. В криза на ревност сънува себе си в сцени от любимите си филми ("Гражданинът Кейн", "Персона", "До последен дъх"), въобразява си инфаркт и това го довежда до млада кардиоложка (Елена Аная), в която се влюбва. Накрая стига до разговор със смъртта (Кристоф Валц) като в "Седмият печат". Оператор отново е великият Виторио Стораро ("Апокалипсис сега"). Заради делото на Алън срещу продуцентите от "Амазон" и проваления му договор с тях филмът засега може да бъде гледан само Европа.

"Скъпи другари!" на Андрей Кончаловски е за разстрела на работническата стачка в Новочеркаск през лятото на 1962, потулен от господарите на иначе "най-хуманното общество". Черно-бялата драма на съвестта спечели специалния приз във Венеция миналата година, в централната роля е съпругата на режисьора Юлия Висоцкая. Филмът медитира около вярата и страха, сблъсква идеологическото и човешкото.

В английския "Пътуване към спомените" (Supernova) Колин Фърт и Стенли Тучи са двойка на прага на трагедия с единия от тях. Спасяват се с една стара каравана и бягство назад във времето към местата от миналото, където са били щастливи. Вторият режисьорски филм на актьора Хари Маккуин е поетичен и трогващ, един от фаворитите на критиката за 2020 г.

"Земя на номади" е с 6 номинации в основните категории на идващите оскари, Франсис Макдорманд е в кожата на Джесика Брудър, авторката на едноименната документална книга. Ванът е нейният дом, с него тя кръстосва американския Запад, среща истински лица и девствени места с атмосфера. Режисьорката Хлое Джао работи по границата с документалното и в духа на Стайнбек, движението към мечтата е в сърцето на Америка, номадите са новите пионери.

В същия поетичен ключ, но с герои деца, е "Уенди - момичето, което не иска да порасне". Вторият филм на Бен Цейтлин ("Зверовете на дивия юг") е съвременна приказка с пантеистичен дух.

Френска селекция

"Киномания" включва и малък фестивал на днешното френско кино, с пристигнали специално нови филми. Вътре е носителят на Европейската филмова награда за комедия "Неочакван триумф". В него група затворници играят "В очакване на Годо" и си уреждат турне из страната. "Сбогом, глупаци" е с 6 национални награди "Сезар" и разказва за фризьорка, която издирва изоставената си дъщеря. Откриването е със съвсем новия "Вила Каприз", с действие на Ривиерата и Ирен Жакоб от "Три цвята" на Кешловски в една от ролите. "Парфюмите" надниква в типично френското царство на козметиката. Разказва за властна дама там и сблъсъка с новия ѝ шофьор с характер. В програмата е и историческият "Дьо Гол" за военните години на бъдещия президент и лидер на Франция.

Български надежди

"Страх" на Ивайло Христов открива събитието като носител на "Златната роза" от последния фестивал на българския филм. Занимава се с предразсъдъците и приемането на различния, жанрът е абсурдна комедия с лирични моменти. Нищо смешно няма в "Късата клечка" на Димитър Петков. Филмът е за лъжата като съзаклятие през социализма и смачкването на човешкото в милиционерските времена. Китодар Тодоров е в неочаквано диаболична роля на манипулатор. "Сцени от живота на една актриса" е модерен авторски филм на Иван Владимиров (сценарист, режисьор, монтаж) за ранимата душа на артиста. С ярка Радина Кърджилова и много от актуалните звезди на родните театър и кино, играещи себе си.

Цялата програма е на www.kinomania.bg/bg_BG

Все още няма коментари
Нов коментар