Календар: TEDxVitosha Women, хитовете на Queen в операта, важна изложба във Варна

21.01

Една нощ в операта с музиката на Queen. Държавна опера - Пловдив отбелязва 30 години от смъртта на Фреди Меркюри и 75 години от неговото рождение със собствен прочит на безсмъртните хитове на Queen. Специални изпълнения на 20 от най-известните песни на британската група от Славин Славчев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански, Михаил Шишков-син с оркестър и хор на пловдивската опера с диригент Kонстантин Добройков. Солист е сопраното Вера Гиргинова. Пловдив, Държавна опера, 19:00 ч., билети на касата на операта и в мрежата на Eventim, 30 лв.

22 и 23.01

Трансфер. Този пърформанс е представен като част от новата ера на комбинирани изкуства. Защо? Защото в него цирковите традиции се сливат с театър, музика, танци, технология и органична визия. "Трансфер" смесва изразни средства от различни сценични жанрове, за да изобрази един невербален разказ за живота, символизиращ еволюцията на човека и развиването на личността в битието. Режисьор и актьор е Дарио Табаков. "Топлоцентрала", вход свободен, вратите на залата ще бъдат затворени, когато залата е достигнала пълен капацитет, 19:30 ч.

22.01

Хитът на сезона. Премиера на най-новия моноспектакъл на Здрава Каменова. В ситуационната комедия героинята й - писателката Жива Каменарска, е изправена пред истеричен краен срок за написване на пиеса, която трябва да се превърне в истински хит. В живота й нахълтват герои, обезумели от амбиции и неосъществени мечти - неуспяла актриса, която все още чака ролята на живота си, фолк певица, заседнала в асансьор, занемарен баща, превърнал се в занемарена домакиня, и други. Режисьор е Благой Бойчев. Théatro, 19:30 ч., билети от касата на театъра и от мрежата на Eventim: 15/18/20 лв.

22.01 и 1.02

Образцов дом №6. Смях и много настроение в русенския Драматичен театър с премиерата на авторския спектакъл на Орлин Дяков. Двама млади се обичат и искат да се оженят, но момчето трябва до поиска ръката на момичето от бащата. Така те влизат в този образцов дом, в който бабата е концертираща виолончелистка, бащата - запален рибар, майката - домакиня, а братът - влюбен в мобилните телефони... С участието на Мая Бежанска, Филип Аврамов, Ивайло Драганов, Йовко Кънев, Катерина Борисова, Татяна Цветкова. Русе, Доходно здание, 8 - 16 лв., билети от касата на театъра и от мрежата на Entase.bg: 10 - 15 лв.

24.01

Духът на Гогол. Драматичен театър - Ловеч, гостува на софийска сцена с една от най-новите постановки в репертоара си. Пиесата по текстове на Гогол ни запраща в красива слънчева Украйна - детството на писателя в приказните му разкази, и ни извежда до студен и мрачен Санкт Петербург - негов принудителен дом, където го чака Демонът. А Демонът в човешката душа излиза на живо да дебне добрите ни сърца и да ни изкушава. Автор и режисьор на спектакъла е Биляна Петрова. Театър "София", 19:00 ч. Билетите са в продажба на касата на театъра и онлайн на https://theatre.art.bg: 14 - 20 лв.

25.01

Тартюф. Спектакълът на Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград, ще се играе за първи път в София на сцената на Сатиричен театър "Алеко Константинов". Режисьорът Дамян Тенев представя класическата комедия на Жан-Батист Молиер в съвършено нов прочит - Тартюф на модерния свят ни повежда през лабиринт от криви огледала, в които се оглеждат пороците на нашето време. Има ли родени злодеи и днес? Или ние ги създаваме? А може би всъщност всички ние сме злодеи? В ролите са Нено Койнарски, Кънчо Кънев, Ния Кръстева, Мариана Бонева и др. Сатиричен театър "Алеко Константинов", 19:00 ч. Билети на от касата на театъра или онлайн: https://tickets.satirata.bg/

26.01

TEDxVitosha Women: What Now? На тазгодишното изложение TEDxVitosha Women ще чуем лектори в областите дизайн, технологии, наука и култура, които ще представят нови възможности и идеи за това как можем да живеем и работим по-добре заедно през следващите години. A "Сега накъде?" - отговорите са от Ади Цанова, Биляна Костов, Женя Лазарова, Георги Тошев, Лиляна Асенова и д-р Иван Вецев, Татяна Иванова, Валентина Миланова и Калина Михайлова, д-р Мария Хаджийска и д-р Константинос Пагидас. bg.tedxvitosha.com, билети 119 лв. - за един / 219 лв. - двама / 599 лв. - шестима души. Hyatt Regency Sofia, 17:00 - 23:00 ч.

26.01, 9 и 23.02

Основи на виното. Ако искате да натрупате базови познания и да сте в крачка с тенденциите от необятния свят на виното, организаторите от Avinissima ви осигуряват достъп до тях чрез курсове-дегустации. Ще се запознаете с основните факти от света на виното и дегустацията - вкусове, региони, стилове и сортове. Ресторант Grape Central, 16:30 - 18:30 ч. Цена: 99 лв. на човек с включени 8 вина, хляб и зехтин и много информация. Записвания на [email protected] до 3 дни преди обявената дата. Курсовете ще се състоят при всички мерки за безопасно общуване и при наличието на минимум 7 участници.

27.01

Алгоритми на творението. Събитие, посветено на данните, семантичната интеграция на които изгражда мрежи от знания, прилагаща се във все повече индустрии. Ще разберете най-важното за приложението на Data Science - от Космоса, през фармацията до винопроизводството. Никола Тулечки ще разкаже за обработката на данни в различни сфери на биотехнологиите - например как може да се моделира целият производствен процес на виното, как да се откриват нови потенциални лекарства и др., а Йордан Даракчиев ще разкрие интересните приложения на Data Science в астрономията и астрофизиката, или как данните ни помагат да открием различни обекти, процеси и явления в Космоса. Клуб "Терминал 1" , 19:00 ч. Билет от ratio.bg

до 5.02

Тишина. "Само високото изкуство може да укроти егоцентризма на четката", казва младият художник Константин Константинов, реализирал над двадесет самостоятелни изложби в България и в чужбина и чиито бутикови творби са част от национални и международни колекции. За настоящата експозиция той излага 25 абстрактни и силно наслоени маслени произведения - директни провокации към човешкото въображение, влизащи в диалог между зрителя и автора като посредник. Галерия "Vivacom Art Hall Оборище 5"

13.02

Салонът на природата. В тази чувствена експозиция се събират две изкуства и два таланта. Поетът Борис Христов от години се вслушва в шепота на камъка и създава стихове, чрез които се опитва да го разгадае. Те вдъхновяват художника Милко Божков да коментира с езика на четката образите на камъка, окъпани от поезията. Така се ражда идеята за обща изложба с 55 живописни произведения, своеобразен коментар на размишления на поета. 42 акварела и 40 рисунки с туш подкрепят живописта. В Софийска градска художествена галерия

28.02

Жанрове в живописта. Близо 100 произведения на 65 значими български автори, творили от първите десетилетия на ХХ век до наши дни, са разположени на първия етаж на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна. Традиционно галерията започва годината с голяма представителна изложба от своите богати фондове, формирани в продължение на 70 години, като тази година акцентът й пада върху морските пейзажи на Георги Велчев, Христо Каварналиев, Александър Мутафов, Марио Жеков, Милен Сакъзов, Янко Маринов, Борис Денев и др., натюрморти от Стефка Аройо, Лиляна Русева, Кина Петрова, Маргарита Денева, с портрети на Елена Карамихайлова, Борис Митов, Илия Петров, Найден Петков. Варна, Градската художествена галерия

Все още няма коментари
Нов коментар