Новите места за съвременно изкуство в София

Гид на новопоявилите се галерии и артпространства в столицата, и актуалната им програма

По време на откриването на изложбената зала към "Топлоцентрала"
По време на откриването на изложбената зала към "Топлоцентрала"
По време на откриването на изложбената зала към "Топлоцентрала"    ©  Cahaya Eleven
По време на откриването на изложбената зала към "Топлоцентрала"    ©  Cahaya Eleven

Първите месеци на годината донесоха осезаема вълна на новооткрити места за съвременно изкуство, и то в град, в който тази сцена изглежда концентрирана около едни и същи галерии. За част от новите ще трябва и известна самоинициатива, за да ги намерите - възможно е да не ги забележите, ако не е тълпата по време на откривания на изложби. Освен че са пространства, които тепърва ще намират по-голяма разпознаваемост в града, те допринасят за контакта между местни и чуждестранни художници.

Дългоочакваното отваряне на изложбената зала на "Топлоцентрала"

След седем години обмен на идеи и реновации през ноември врати отвори Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в Южния парк, на мястото на изоставената в началото на 80-те топлоцентрала към НДК. През последните месеци голямата зала на пространството привлече поредица от международно признати имена в съвременния танц, приюти българските представления, за които възможностите да бъдат представяни се стесняват все повече, а през април отвори и изложбената зала в центъра.

В момента там тече първата експозиция - "Докато стоиш до мен", която обединява международни (Валентина Шарра, Нилбар Гюреш) и български съвременни художници (Невена Екимова, Камен Стоянов и Антони Райжеков), със солидно участие на имена от Украйна (Анастасия Прозора, Анастасия Съсенко, Антон Лапов, Костянтън Зоркин, Хръстъна Силивон, Мъхайло Барабаш, Остап Мануляк, Роман Гайдейчук, Серхий Петлюк, Серхий Коровяцькъй, B_ST_FFORT, Ujif_notfound).

Смесването на различни изкуства в рамките на една сграда се очаква да доведе и до по-свежи решения как да бъде представяно съвременното изкуство. "Това влияе по много и различни начини. Кураторската работа винаги е свързана с конкретика - на времето, на обстоятелствата, на пространството и неговите архитектурни, исторически, културни характеристики и т.н. Програмирането на визуалните изкуства има целта да даде публичност и достъп до интересно, ангажирано, разнообразно, смело и естетически, и съдържателно съвременно изкуство", казва кураторката на галерийното пространство на "Топлоцентрала" Владия Михайлова, която познаваме от работата й като куратор в галерия "Васка Емануилова".

Програмата до края на годината е готова, а скоро предстои обявяването на отворени покани, които ще целят копродукции с други организации. По-малки проекти и отделни произведения ще бъдат показвани в салоните на първия и втория етаж на центъра, скоро към събитията за съвременно изкуство ще бъде приобщено и едно от по-малките пространства на центъра - "Малък формат". "Нашата задача е да работим партньорски и подкрепящо с артистите и да изграждаме важни мостове на диалог и разбиране - между международната и българската сцена, между различните професионални общности и между артистите и обществото в най-широк смисъл на думата", казва Михайлова. "Водещо е не кои художници, а какво имат да кажат."

"Докато стоиш до мен" е в "Топлоцентрала" до 25 май. След нея предстои самостоятелна изложба на Иван Мудов и "Тоталпроект. Непознатата архитектурна модерност", изследване на модерната българска архитектура и нейните публични функции.

Всички пътища водят към "Дондуков"

Художникът Викенти Комитски, който има дългогодишно присъствие в полето на съвременното изкуство в София и Берлин, е в основата на две нови места по бул. "Дондуков".

ПУНТА е малка галерия на ъгъла с "Дунав", която откри със "Златна жица" на родения в Лос Анджелис и живеещ в България художник Аарон Рот, изложба, която изследва "мечтата и фетиша" в "казино утопията" на хазартните игри у нас. В ПОСТА всъщност не може да влезете - това е витрина, от която артистичните намеси са видими от улицата.

Досега там са стояли работи на Михаил Новаков, Десислава Терзиева, Стела Василева и последно Марк Фридвалски от Берлин. Предстои да видим идеите на Марта Джурина (нейната инсталация ще може да бъде видяна от 8 юни), Юлия Белиаева, Брад Дауни. "Това е огромно преимущество, понеже дава неограничена възможност за достигане до нови и нови зрители. От друга страна, имаме възможност да влияем на обществото пряко, разчитаме много на първичната импресия и емоционалния ефект на творбите. Стремим се да реализираме проекти, които играят с градския контекст", казват от ПОСТА, където програмата се избира от Викенти Комитски и изкуствоведката Бояна Джикова, а в ПУНТА двамата ще си сътрудничат с Аарон Рот.

Между двете места, в жилищна кооперация на "Дондуков" 36 галериятаза геометрично изкуство на сдружение "Нонсофия", основано от Георги Димитров, който е и създател на международния форум "Ортогонал". В пространството, някога личен дом на арх. Пенчо Койчев (1876 - 1957), са показани произведения от колекцията на сдружението, която включва основни имена в конструктивната и безпредметната естетика, а също така и творби на малкото български художници, работили или работещи в тази посока (Петър Дочев, Иван Шуманов, Мария Чакърова, Георги Георгиев и др.). Пространството ще се фокусира върху ателиета за деца на възраст между 5 и 12 години с идеята да създаде у тях ранен интерес към този тип изкуство.

Така булевардът се превръща в основна отсечка в софийските арт маршрути и влиза в контакт с другите близки частни галерии като Little Bird Place на "11 август", и триото на улица "Врабча" - съществуващата от три десетилетия "Аросита", започналата през 2020 г. Deepo и още едно ново попълнение - галерия Charta, където до 10 юни продължава изложбата "Разбягвания" на Калина Димитрова. Колаборации между галериите в региона се очаква да бъдат обявени по-късно тази година.

Изкуство и още нещо

В безистена на ул. "20 април" до Руски паметник се намира пространството Magazin16, което създателите му описват като "малко, инсайдърско място, посветено на изкуството, технологиите и креативността". Зад него стои консултантската агенция the other half, които със старта на Magazin16 представиха изложбата "Глобално зачервяване" на Калоян Илиев-Кокимото.

Пространството ще бъде ориентирано към разнообразни събития, от които изложбите ще са само един от акцентите: "Целта ни е да даваме "подслон" както на изложби и артисти, така и на редица други събития - от представяне на продукти или брандове, през лекции, работилници или дискусии. Самото пространство е създадено с идеята да е "гъвкаво", така че може да бъде лесно променяно, изцяло пренареждано и изобщо - изцяло преобразявано за различни цели и формати."

Avrtikl ("Ейвъртикъл") на бул. "Александър Стамболийски" 20Б е друго място, което има потенциала да представя интересно визуално изкуство, без да е строго специализирано в определена посока. Пространството, преди офис на туристическа агенция, е създадено от илюстраторката Виктория Стайкова и съпруга ѝ Андрю Андерсън (също така част от групата със скорошен дебютен албум КАКЕ?, в която свирят още двама души, популярни и като художници - Мартиан Табаков и Мартин Пенев).

"Целта ни е да развием Avertikl като креативен спот за хора, които имат желание да разговарят, да си починат от ежедневието, да изпият по една-две бири, да имат достъп до книги и издания за дизайн и изкуство. Като за начало сме се фокусирали върху изложбената програма, а междувременно работим по изграждането на бара и книжарницата", казва Виктория Стайкова.

До 21 май там продължава изложбата на Хасан Халилов, която изследва защо 90-те години на ХХ век могат да бъдат определени като "първото постмодерно десетилетие" в България. В книжното издание към изложбата участват архитектурната критичка Анета Василева и културологът Георги Лозанов. След това предстои изложба на Callipoesis, нов проект, който преплита калиграфия и поезия. През лятото ще има няколко pop-up събития, а през есента ще започне и програма с няколко изложби с по-голяма продължителност.

Според Виктория в София има нужда самото посещение на изложба да се превърне в по-различно преживяване. "Искаме да създадем една по-спокойна среда, в която човек би се задържал и социализирал с познати и приятели, би се запознал с нови хора."

Все още няма коментари
Нов коментар