Календар | Музиката на Джон Уилямс, TEDxSredets, "Невинно малко убийство"

Избрани събития за свободното време

Постановката "Невинно малко убийство" на Театър "София".
Постановката "Невинно малко убийство" на Театър "София".
Постановката "Невинно малко убийство" на Театър "София".
Постановката "Невинно малко убийство" на Театър "София".

до 17.02

Хоро. Новият премиерен спектакъл от платформата за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър "Театър+" е дело на режисьорката Василена Радева. Тя избира да постави на камерна сцена на "Народния театър" сценична адаптация на романа на Антон Страшимиров, чийто сюжет ни въвежда в атмосферата на погрома след потушаването на Септемврийското въстание през 1923 г. в бялата нощ на един малък град, станал сцена на жестоки събития. С участието на актьорите Снежина Петрова, Стелиан Радев, Валентин Танев, Ненчо Костов, Елена Иванова, Цветан Алексиев и др. Народен театър "Иван Вазов", Камерна сцена, 19:00 ч., билети от https://nationaltheatre.bg и на касата на театъра

3.02

Crazy P. Една от най-добрите електро формации, чийто динамичен и танцувален стил не оставя никого безразличен, идва отново в България за клубно участие за радост на феновете й. Над 20-годишният музикален проект на Джим Барон, Крис Тод и Даниел Мур с 9 албума, многобройни сингли и ремикси и динамичен график ще отведе на музикално приключение с техния Soundsystem проект, а изпълнението им ще бъде придружено от сетове на Marten и Dimitar Petrov. Клуб "Купе", 23:00 ч., билети от Eventim и на място: 20 лв.

4.02

TEDxSredets. Първото издание на платформата за тази година ще се проведе на тема "По действителен случай" и ще представи вдъхновяващи лекции в рамките на един ден. На сцената ще излязат журналистката Генка Шикерова, директорът на "HBO България" Димитър Нойков, медицинската сестра Валя Червеняшка, икономистът Румен Гълъбинов, екологът Петко Ковачев, фитнес треньорът и преподавател Иван Неделчев, музикантът и общественик Венци Мицов, криейтив директорът Димитър С. Стефанов и др. Ще се опитат да дадат отговори на въпросите как да успяваме без значение от обстоятелствата; как да бъдем най-добрите в това, което правим, и как да продължим напред. Национален студентски дом, регистрация: 10:00 ч., до 16:50 ч., програма и билети на www.tedxsredets.com, 96 лв. пропуск за един човек.

4.02

Нашето наследство. "Ако историята на Земята се събере в едно денонощие и сега е полунощ, животът трябва да е възникнал около 6 сутринта. С появата на първите хора към 11:58 ч. всичко се променя. В стремежа си да постигне успех човекът решава, че може да има надмощие над природата. Но днес законите й ни напомнят за нея", това са думи на френския режисьор Ян Артюс-Бертран, чието "завещание" е 100-минутният филм "Нашето наследство" - една история за природата и човека и за един фотограф, посветил 50 години от живота си на нашата планета. "Дом на киното", 14:00 ч., Билети на касата и онлайн: siff.bg/bilet

4.02

Pyramid Amnesia. Музикалната концепция на популярния клуб от остров Ибиса идва в България, за да се разположи в две зали с два стила, пренасящи най-характерните елементи от декора на Amnesia - Терасата и Основната зала (Terraza и Main), и качествените изпълнения на представители на световния музикален елит в електронната музика. Зад пултовете ще бъдат диджеите и артисти Anna Tur, Luca Donzelli, Luigi Madonna, Marco Faraone, Mar-T и един от най-успешните български изпълнители и продуценти KiNK. "Интер експо център", Палата 4, Билети от мрежата на https://epaygo.bg, 65 и 110 лв.

4.02

Късна прожекция на филма "Януари" и парти. Едно по-различно кинопреживяване - прожекция на филма на Андрей Паунов, вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков, с начален час близък до полунощ (23:00 ч., времетраене 110 мин.). Веднага след нея барът ви очаква на по питие и интересни разговори в уютна обстановка. За продължаване на мистичната атмосфера ще се погрижи Тсетун Тсентанау (Alarma Punk Jazz) с психеделик джаз, рокендрол хитове от несъществуващи радиостанции, северозападни ритуални експерименти и шлагери със и без подсвиркване. "Дом на киното", 23:00 ч.

7.02

Невинно малко убийство. Към момента Театър "София" е без собствена сцена, но това не пречи представленията на трупата му да бъдат гледани в други театрални домове. Едно от последните му нови заглавия, намерило временен покрив, е пиесата от един от най-успешните съвременни френски драматурзи, Жан-Пиер Мартинез, под режисурата на Надя Панчева. Постановката, смесица от съспенс, черна комедия и хорър, разплита сложен любовен четириъгълник между две приятелски семейства. Една невинна шега ще въвлече героите във вихъра на неконтролируем сюжет, който ги пренася от тиха вечер у дома до сюрреалистична и опасна ситуация. С участието на Дария Симеонова, Неда Спасова, Пламен Манасиев. "Theatro отсам канала", 19:30 ч., билети от мрежата на Eventim и на място, 16 - 25 лв.

8.02

Ромео и Жулиета. Премиера на Държавна опера Варна. Балетът с музика на Сергей Прокофиев е сценографска идея на Сергей Бобров и с хореографията на Сабрина Боско. Варна, Държавна опера, Основна сцена, билети от мрежата на Eventim, https://fccvarna.bg, http://bgbileti.com, 20 - 40 лв.

до 8.02

"Черната книга на правителственото разхищение в България 2022". Представяне и среща с екипа и авторите на сборника с разследвания, който от 2015 г. до днес обединява усилията на доказани с професионализма и етиката си журналисти от цялата страна. От историите в 8-то поредно издание от Русе, Шумен, Севлиево, Петрич, Варна, София, Враца, Стара Загора ще научите повече за казуса "Капитан Андреево"; какви завеси повдига информацията в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА); Колко скъпи и доколко ефективни са инвестициите в градския транспорт в София и страната; упоритите дефицити в здравеопазването и др. Литературен клуб "Перото". Регистрация: 16:30 ч., откриване: 17:00 ч.

9.02

Вечер с музиката на Джон Уилямс. Световноизвестният американски композитор и диригент Джон Уилямс е автор на някои от най-популярните филмови мелодии, които всеки от нас разпознава още с първите акорди. Оркестърът и хорът на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров му отдават почит със специално събитие, по време на което ще изпълнят емблематичните му музикални произведения от филмите "Междузвездни войни", "Индиана Джоунс", "Хари Потър", "Джурасик парк", "Сам вкъщи", "Супермен" и "Извънземното". Зала "България", 19:00 ч., билети от мрежата на Eventim и на касата, 30 - 55 лв.

до 12.02

Отломки. Изложба с фрагменти от творчеството на Чавдар Гюзелев, в която са селектирани последните живописни платна и колажи с фин модернизъм, артистизъм и недиректни послания, на границата на абстракцията и фигуративността. Според съставителите експозицията ни предизвиква артистично и закачливо към анализ и равносметка какво ни бе отнето и какво ни остана след разтърсващите преживявания от последните години. Варна, галерия Le Papillon Art Gallery

до 28.02

Ахимса: Ненасилието. Групова изложба - естествено развитие и надграждане на предшестващата експозиция "Махатма Ганди: Сила на истината" от 2019 г., посветена на 150-годишнината от рождението на великата жена и световен лидер, чийто тематичен фокус сега пада върху ахимса, ненасилието - основополагащият житейски принцип във философията и делата на Ганди. Участници са Валентин Старчев, Георги Чапкънов, Павел Койчев, Емил Попов, Станислав Памукчиев, Иван Русев, Иван Славов, Десислава Минчева, Ивайло Мирчев и много други. СБХ - зала "Райко Алексиев"