Наследството на ГЕРБ: Застой за милиарди

Къде се намира България след 12 години и възможна ли е промяна чрез Плана за възстановяване, служебния кабинет и изборите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С идването на новия служебен кабинет и предстоящите парламентарни избори, неизбежно у хората се прокрадна пламъкът на надеждата, че този път може да е различно. За да си отговорим на въпроса каква промяна е нужна обаче, първо трябва да си дадем сметка какво остави ГЕРБ след три мандата управление.

Като теглим чертата, България продължава да води класацията по бедност и корупция в Европейския съюз, а вместо с реформи се хвали със строителство и ремонти, които дори са със спорно качество.

Какъв модел беше създаден, къде се намира сега България, може ли счупеното да бъде поправено и как? По тези въпроси ще говорим днес с редакторите в "Капитал" Румяна Червенкова и Ивайло Станчев.

В епизода ще чуете:

- какво е наследството, което оставя ГЕРБ, и как се случи така, че България да е по-назад от Сърбия по качество на пътната инфраструктура, въпреки че това е основният приоритет на държавата в последните 12 години

- къде се нарежда страната в световните класации по образование, растеж на БВП, качество на инфраструктурата

- какво може да направи служебното правителство и промените в Плана за възстановяване.

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Каквото и да е оставил ГЕРБ, каквато и корупция да е завихрил, трябва да избягваме грубото отрицание на хубавите неща, случили се ВЪПРЕКИ тях.

    Само за да не налеем вода в мелницата им пропускаме положителните тенденции в България, например бумтящия ИКТ сектор, догонващият стабилен растеж на доходите, множеството инвестиции в реални производства, развитието на няколко големи индустриални зони...

    Защо трябва да се изкараме държава от третия свят, само за да оплюем ГЕРБ? Те са ясни, явни, очебийни корумпета и ибрикчии на ДПС. Защо трябва да принизяваме достойнството и държавата си, за да го докажем?

    Нередност?
Нов коментар