Подкаст: Война на хоризонта

Последствията за България, Европа и света ще са изключително сериозни, в случай че избухне мащабен въоръжен конфликт между Русия и Украйна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Евентуалната война между Украйна и Русия е горещата тема от последните няколко седмици. Българските власти също започнаха да говорят по този въпрос, но, за съжаление, без да казват нищо особено. Да си припомним и че в управляващата коалиция има неразбирателство по въпроса с евентуално приемане на съюзнически подкрепления у нас. И макар сега да се надяваме на "дипломатическо решение", изниква въпросът какво ще стане, ако такова не се намери?

При всички положения би трябвало да имаме предвид, че подобен конфликт, въпреки че едва ли ще участваме в него, би засегнал страната ни пряко - той би довел до огромна бежанска вълна, дестабилизация, нарушени доставки на газ и огромни разходи за отбрана, които трябва да се направят в спешен порядък. Но не е само това - рискът е и геополитически, в случай че се стигне до разцепление между европейските държави по повод евентуалната руска агресия.

За това говорим в този епизод на "Гласът на "Капитал" с редактора в "Капитал" Момчил Милев, който описва глобалната картина в случай на война, готовността на България и различните варианти, до които може да се стигне. Ще чуете още:

  • Доколко е възможна война между Украйна и Русия?
  • Защо президентът на Русия Владимир Путин би могъл да прибегне до военна сила?
  • Какви са рисковете за България и защо в случая е важно Европа да бъде обединена?
  • Каква е готовността на страната ни реално и какво всъщност ще представлява заявената от министъра на отбраната Стефан Янев батальонна бойна група?

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stefan1200 avatar :-|
    Хитър Петър

    Подкастите са доста интересни, според мен обаче трябва да се помисли и по въпроса с видео-то. Мисля, че ще са още по-гледани...

    Нередност?
Нов коментар