🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шистовият газ в Полша - ключ към бягството от Русия

Страната се надява да се превърне от вносител в производител и износител

Засега в Полша притесненията, свързани с енергийната сигурност, са по-големи от страховете за околната среда
Засега в Полша притесненията, свързани с енергийната сигурност, са по-големи от страховете за околната среда
Засега в Полша притесненията, свързани с енергийната сигурност, са по-големи от страховете за околната среда    ©  Reuters
Засега в Полша притесненията, свързани с енергийната сигурност, са по-големи от страховете за околната среда    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

73%

от поляците подкрепят добива на шистов газ, 

докато едва четири на сто са против
Вижте, ние не вярваме в този мит, че шистовият газ е евтин. Това просто не е вярно.

Сергей Комлев, "Газпром"
Западна Европа е също толкова въодушевена да отстрани руското влияние над енергийните доставки
5.3 трилиона кубически метра газ - до такова количество иска да се добере Полша до 2014 г., което според американската служба за енергийна информация е достатъчно да покрие вътрешното потребление на страната през следващите 300 години.
Ако преминем към производствен етап, тогава на международната сцена Полша може да се превърне от вносител на газ в производител, дори и в износител

Беата Стелмах, заместник външният министър на Полша

Когато Вислав Раджечяк става кмет на югоизточния полски град Лесновице преди 26 години, съветските гарнизони в региона красноречиво припомняли коя суперсила държи контрола. Следите от руската окупация вече са изчезнали, но през последните години нова суперсила се е настанила в околността и това може да се познае по надписите на камионите на американския петролен гигант Halliburton.

Всичко това е част от амбициозната цел на Варшава да използва най-големите досега находища на шистов газ в Европа. Полша иска да се добере до лежащите в недрата й 5.3 трилиона кубически метра, което според американската служба за енергийна информация е достатъчно да покрие вътрешното потребление на страната през следващите 300 години.

Стремежът към добив на шистов газ обаче е свързан с много повече съображения от чисто енергийните. Страната иска да се откъсне от зависимостта си от руските доставки и да намали влиянието на Москва в Европа. Затова Варшава посрещна с отворени обятия американски нефтени гиганти като Chevron, ExxonMobil, Conoco и Marathon въпреки риска от изостряне на отношенията с Русия. "Ако това се случи, ако американските технологии тук в един момент наистина успеят да добият този газ, то това означава, че ситуацията е печеливша за цяла Европа", казва кметът Раджечяк в малкия си офис, пълен със спортни трофеи, плакати на местни футболни отбори и голяма карта на Полша. "Това може да създаде по-голяма конкуренция в газовия сектор, който сега е доминиран от Русия, и вече няма да може да се налага нищо едностранно", допълва той.

Западноевропейските пазари са също въодушевени да се разхлаби руският контрол над енергийните доставки. Сега Русия осигурява около 25% от енергията на ЕС. В последната си книга The Quest Даниел Йергин, носител на "Пулицър" и историк, занимаващ се с енергетиката, включва една глава за шистовия газ и обобщава начина, по който мисли Варшава: "Те са мотивирани да се развиват икономически и политически."

Руските власти официално твърдят, че това не представлява заплаха и че ще се докаже, че руският газ е по-евтин. "О, толкова сме въодушевени, че те започват да добиват шистов газ!", казва иронично Сергей Комлев от "Газпром" пред "Ройтерс".

5 трилиона срещу 0

Има една практична причина за обръщането на Полша към американски компании да проучват – те доминират в технологиите за шистов газ. Пробивът дойде през 2003 г., когато три компании, обединени от Devon Energy Corp., комбинираха сондажи под ъгли, тогава смятани за невъзможни (хоризонтален сондаж), с хидравлично разчупване или фракинг – стара технология, при която шистовата скала се разбива чрез вода с примесени химикали и пясък.

САЩ добиха 4.87 трилиона кубични метра такъв газ през 2010 г., докато през 2000 г. резултатът на практика е бил николко. Според службата за енергийна информация през 2035 г. шистовият газ ще е 46% от добива на природен газ в Щатите. Това е окуражителен сигнал за Полша и другите източноевропейски страни също да правят проучвания.

Но бързият темп, с който се развива новата технология, събужда и опасения в обществото в САЩ и на други места по света, че фракингът замърсява подпочвените води и може да предизвика земетресения. Подобни притеснения доведоха до забрана във Франция и Великобритания, а в Германия темата е обект на политически дебат.

Проучване, поръчано от Европейския съюз през януари, показа, че европейското право е достатъчно, за да регулира проучванията за шистов газ, въпреки че може да има нужда от промени, когато Европа започне да развива тази технология. Засега в Полша притесненията, свързани с енергийната сигурност, са по-големи от страховете за околната среда. В сравнение със страни като Великобритания или Германия зелените движения са по-малко влиятелни от страна, която разчита много на добива на въглища. Проучване от края на 2011 г. сочи, че 73% от поляците подкрепят добива на шистов газ, докато едва четири на сто са против.

Недалеч от Лесновице оперираната от Chevron сонда работи 24 часа на ден. "Нямам притеснения на този етап, технологията изглежда 100% безопасна", казва кметът Раджечяк, според когото потенциалните приходи може да означават повече от десетократно увеличение на бюджета на общината му, който сега е 10 милиона злоти (2.4 млн. евро). "Хората тук са повече против вятърните генератори", допълва той.

Кремълски страховe надежди

Изобилието на газ в Полша може да означава намаляващи приходи за Русия и последвала загуба на влияние в региона, който някога е бил в желязната хватка на Москва. Не подценяват ли руснаците заплахата?

Според дипломати и петролни анализатори в руската столица Кремъл се надява, че слабата инфраструктура на Полша, както и други проблеми забавят потенциала на страната да изнася газ. "Те са наясно с опасностите, но наистина не вярват, че в Европа ще има шистов газ (от Полша)", казва западен дипломат. Това вероятно е причината гигантът "Газпром" да се почувства достатъчно уверен, за да намали доставките за Европа по време на скорошните студове.

Други обаче смятат, че Русия е напълно наясно със заплашеното статукво. "Инвестициите на Полша в шистов газ вече променят търговските условия", казва Робърт Хорматс, зам.-министър на икономиката, енергетиката и селското стопанство на САЩ. Една от най-очевидните промени е предоговарянето на полския газов договор с Москва през 2011 г. с условия, които вече са много по-удобни за Варшава.

Полша в момента разчита най-вече на въглищата за задоволяване на енергийните си потребности. Природният газ, най-вече от Русия, заема 13% от доставките. Това дава на Полша по-голямо предимство пред Русия, отколкото личи на пръв поглед. "Последното нещо, което те (Москва) искат, е нещо да попречи на монопола им над газта", казва Уилям Пери, бивш министър на отбраната на САЩ. "Смятам, че може да се каже, че те са много притеснени по този въпрос." Руското министерство на енергетиката е отказало да направи коментар.

Едно вълнуващо място

Полша в момента разчита най-вече на въглищата за задоволяване на енергийните си потребности

24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    diablo avatar :-|
    diablo
    • - 10
    • + 44

    Стискам им палци на поляците!

    Нередност?
  • 2
    schlupf avatar :-|
    Нищо лично
    • - 62
    • + 22

    "Страната иска да се откъсне от зависимостта си от руските доставки и да намали влиянието на Москва в Европа. Затова Варшава посрещна с отворени обятия американски нефтени гиганти като Chevron, ExxonMobil, Conoco и Marathon въпреки риска от изостряне на отношенията с Русия."´

    Ето това се казва смотана и мързелива държава! В градината й е закопано огромно богатство, но вместо да се научи сама да си го копае, предпочита да го даде на чужди компании.

    Ако този потенциал наистина е толкова голям, защо не инвестират в проучвания и изследвания на добиването му? Честно казано не разбирам защо ни давате точно Полша за пример???

    Нередност?
  • 3
    greda avatar :-|
    вземи тая греда
    • - 5
    • + 51

    До коментар [#2] от "Delta Sigma":

    Причината чужди компании да взимат концесиите е проста - поляците нямат нито нужната технология, нито пък опит.

    Нередност?
  • 4
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 4
    • + 38

    #2: Абсолютно погрешно становище, поляците се работливи и патриоти, те напреднаха най- комплексно от всички бивши соц. страни, пък и по време на соца много не целуваха ... ръка на СССР-ския чорбаджия, дори напротив. Прав е # 3 че това са огромни технологични системи които изискват специализиран опит. Дори зъб да ви се наложи да лекувате няма да го направите със самоучител а ще търсите специалист с оборудван кабинет.

    Нередност?
  • 5
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 13
    • + 16

    абсолютно правилно... фракингът зле... ама зависимост от рушняк още по-зле... :)

    Нередност?
  • 6
    stg avatar :-|
    stg
    • - 7
    • + 21

    е има нации които могат да смятат и първо мислят за себе си после за големия брат от изток че щял да се засегне

    Нередност?
  • 7
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • - 11
    • + 18

    А пък нас най ни бива да стискаме палци на другите, а за нас кой ще стиска? Хем искаме да сме (поне) като поляците, хем ни е страх. При всяка нова технология съществува риск от издънки, но не мисля, че трябва с лека ръка да се отказваме от проучването на находища на шистов газ у нас. Защото поляците имат 13%-тна зависимост от Русия, а ние (сигурно) около 100%.

    Нередност?
  • 8
    kolcho_slepetza avatar :-|
    kolcho_slepetza
    • - 10
    • + 12

    Ето това е шизофрения във форума - плюсове до край - браво на поляците, особено обяснението за това, че е нормално след като нямат опит и изисква много капитали при голям риск да канят чужди фирми и в момента в който 7 задава нормалния въпрос, а ние защо стискаме палци на други а сами нямаме смелост - пак едва едва плюсовете надделяват. Ето това е народопсихология - комплекс за малоценност съчетан с подозрителност, мнителност и андрешковщина.

    Нередност?
  • 9
    pavlin0511 avatar :-|
    pavlin0511
    • - 6
    • + 7

    Като нямат технологии да направят смесено дружество поляците или както още му казват джойнт вентчтър.

    Нередност?
  • 10
    lima avatar :-P
    lima
    • - 7
    • + 20

    от статията:"Полша иска да се добере до лежащите в недрата й 5.3 трилиона кубически метра, което според американската служба за енергийна информация е достатъчно да покрие вътрешното потребление на страната през следващите 300 години."

    от dnes.bg 29.05.2011 "България с газ за 300 години
    "Запасите от шистов газ в България са между 300 млрд. куб. м и 1 трилион куб. м. Това са предварителните оценки на американски компании, които залагат пари на прогнозите си, каза в събота икономическият министър Трайчо Трайков. Ако прогнозата се потвърди, значи България има газ за 300 г."

    Явно 300 г. според американските експерти звучи някак гордо, внушително и убедително. До такава степен, че се пробват навсякъде

    Нередност?
Нов коментар