ЕК: Промени в зелените тарифи - да, но не и убиване на пазара

Брюксел е срещу ограничаване на стимулите за ВЕИ със задна дата

Политиките вероятно ще бъдат преглеждани на всеки три месеца, както и да се обмислят и тавани за инсталирани мощности, след което мерките за подкрепа да се прекратяват.
Политиките вероятно ще бъдат преглеждани на всеки три месеца, както и да се обмислят и тавани за инсталирани мощности, след което мерките за подкрепа да се прекратяват.
Политиките вероятно ще бъдат преглеждани на всеки три месеца, както и да се обмислят и тавани за инсталирани мощности, след което мерките за подкрепа да се прекратяват.    ©  Мария Съботинова
Политиките вероятно ще бъдат преглеждани на всеки три месеца, както и да се обмислят и тавани за инсталирани мощности, след което мерките за подкрепа да се прекратяват.    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Официалната позиция на Европейската комисия е срещу въвеждането на ограничаване със задна дата на мерките за подкрепа на възобновяемите източници на енергия. Това каза Мари Донъли, директор в Генерална дирекция "Енергия" в Европейската комисия, която отговаря за политиката в областта на зелената енергия. Донъли говори пред "Капитал" по повод предстоящата публикация на насоки към страните членки за методите за подкрепа на зелената енергия. Документът ще очертае как точно да се изграждат регулациите, така че да отчитат всички разходи (примерно допълнителното натоварване на преносните мрежи) и те да не водят до неочаквани резултати. Една от препоръките например ще бъде политиките да бъдат преглеждани на всеки три месеца, както и да се въведат тавани за инсталирани мощности, след което мерките за подкрепа да се прекратяват.

Донъли обаче подчерта, че опозицията на ЕК срещу мерките за намаляване на разходите за преференциалните тарифи не е универсална. "Ако те са били взети, без да се отчитат реалните разходи, и ако водят до windfall (прекомерни) печалби, естествено е да бъдат трудно защитими", допълни тя. "Ние не сме против промените, а сме против бруталната намеса, която убива пазара." Донъли не уточни за кои държави говори, но страните, които предприеха най-драстични мерки, са Белгия (във Фландрия се въведе такса достъп за фотоволтаиците), Чехия (данък от 26 до 28% за фотоволтаичните централи), Италия (специална такса регистрация от 2 до 3 евро за всеки киловатчас, както и таван за новоинсталирани мощности), Испания (премахна индексирането на тарифите с процента на инфлацията и се наложи такса от 7% върху приходите от всички производители, включително конвенционалните), България (такса достъп от 1 до 39% от приходите на всички ВЕИ, като таксата зависи от момента на присъединяване) и Гърция (данък до 30% на всички фотоволтаични инсталации), а в Румъния наскоро бе приет закон, който намали с 50% подкрепата за вятърните централи (там обаче системата за подкрепа няма фиксирани тарифи). Във Франция в момента се обсъжда намаление на тарифите на големите ВЕИ проекти с 20%, които са основно вятърни.

В същото време други страни членки предприеха далеч по-меки мерки. Например в Германия, която е един от лидерите във възобновяемата енергия, се въведе система за автоматично сваляне на тарифите за нови централи, когато се достигне до определено ниво на инсталирани мощности. В Берлин се обсъждаха и мерки (ветото за тях дойде лично от канцлера Ангела Меркел) за допълнително ограничаване на разходите – ретроактивно намаляване на тарифите с 1.5% и отлагане на субсидиите за нови вятърни и централи на биомаса с пет месеца. Във Великобритания пък през 2010 г. бе приет таван на плащанията за зелена енергия, с които могат да се натоварват сметките на потребителите. Това, освен че ограничи тежестта за потребителите, но и увери инвеститорите, че няма да се стигне до свръхмного проекти, както в България и Великобритания. В Холандия и Франция пък правото на изграждане на ВЕИ се търгува, като така се постига по-пазарна цена.

Генералният директор на Генерална дирекция "Енергия" Филип Лоу каза за "Капитал", че е лесно да се определи кога има прекомерни печалби, проблем е обаче те да се намалят, защото произтичат от перфектни контракти. "Сега имаме много компании, които идват при нас и казват, че техните договори са нарушени." Той допълни, че единственото нещо, което може да каже към момента, е че правителствата трябва да бъдат по-умни, когато създават мерките си за подкрепа на зелената енергия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 9
    • + 3

    Какво да очакваме от брюкселските зелки, освен глупости??
    Аман от тъпаци в тази ЕК!!!

    Лоу или Макси прекомерните, неприлични, печалби особено в обществена услуга каквато е електроснабдяването са НЕДОПУСТИМИ!!!

    Селяни от Брюксел, време е да им бием шута!!

    Нередност?
  • 2
    millen76 avatar :-|
    batMilen
    • + 14

    Още от самото начало когато се определяха преференциите за ВЕИ трябваше да сложат таван на инсталираните мощности. Ако ги нямаше тези 20,30 до 60 мегаватови централи, нямаше да се стигне до проблем със зелената енергия. И разбира се цените трябваше да се преразглеждат на всеки 6 месеца а не веднъж годишно.
    Стимулите трябваше да са за малките централи, за да може всеки който желае да си сложи няколко панела на покрива и да ползва част от енергията за собствени нужди а останаото производство да продава в мрежаъа на ЕРП.

    Нередност?
  • 3
    thetheacher avatar :-|
    The.Teacher
    • - 1
    • + 3

    [quote#2:"batMilen"]Стимулите трябваше да са за малките централи[/quote]

    И аз така мисля. Логично е де имаш субсидия за изграждането на централа за собствени нужди, лични или бизнес, и евентуално ако има някакъв излишък, да отдава в мрежата. А субсидии за централи, които се построиха само за производство и продажба, спекула или направо кражба от потребителите, както стана у нас, са абсолютно неприемливи и неразбираеми от хората. Според мене на цена на тока примерно около 20 ст. крайна цена за потребителите, ВЕИ-тата биха могли спокойно да се издържат и да си плащат заемите и да са на печалба. А ако има проекти, а то има, за централи, за които е теглен заем двойно по-висок от себестойността за да оправдаят точно тези високи цени - е има прокуратура и съд, да разследват.

    Нередност?
Нов коментар