МВФ предупреди за рисковете от дефлация

Кристин Лагард посъветва ЕЦБ да предприеме по-активни мерки за възстановяване на еврозоната

"Ако инфлацията е духът от бутилката, то дефлацията е великанът човекоядец, с който трябва да се води решителна битка", заяви Лагард
"Ако инфлацията е духът от бутилката, то дефлацията е великанът човекоядец, с който трябва да се води решителна битка", заяви Лагард
"Ако инфлацията е духът от бутилката, то дефлацията е великанът човекоядец, с който трябва да се води решителна битка", заяви Лагард    ©  Reuters
"Ако инфлацията е духът от бутилката, то дефлацията е великанът човекоядец, с който трябва да се води решителна битка", заяви Лагард    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди, че опасността от дефлация в развитите страни може да забави възстановяването на световната икономика през тази година. Според нея "оптимизмът е във въздуха" за икономическия растеж, но възстановяването е "все още крехко", предаде BBC. "Ако инфлацията е духът от бутилката, то дефлацията е великанът човекоядец, с който трябва да се води решителна битка", заяви Лагард в реч пред Националния пресклуб в САЩ. Дефлацията има негативни последствия за икономиката, защото принуждава търговците и бизнеса да свалят цените, което свива маржовете и печалбите им.

Глобалният растеж остава нестабилен

Поради това централните банки в САЩ и Европа е необходимо да запазят паричните си политики, които стимулират "евтини и лесно достъпни" пари. Според Лагард финансовите институции трябва да се върнат към по-стандартни парични политики едва когато има ясни знаци за стабилен и силен икономически растеж.

В сряда Световната банка публикува своята прогноза, според която глобалната икономика е достигнала "повратна точка", тъй като политическата нестабилност и бюджетните икономии вече не тежат толкова много на повечето развити държави. Въпреки оптимистичните очаквания финансовата институция също смята, че глобалната икономака остава уязвима.

Въпреки ускоряването на растежа в САЩ и сигналите, че икономиката на еврозоната излиза от кризата, след като порасна макар й с малко през 2013 г. след две години на свиване, Лагард посочи, че глобалният растеж все още остава на ниска предавка и под неговото потенциално ниво на растеж от около 4%. Това означава, че е от решаващо значение Фед да избегне преждевременното оттегляне на паричната си подкрепа, смята ръководителят на МВФ. Фед предвижда от януари да свие с 10 млрд. долара на месец изкупуването на облигации от сегашните 85 млрд.

Инфлацията в еврозаната е много под целевите 2%

"Като цяло посоката е положителна  но растежът на световната икономика все още е твърде нисък , твърде крехък и твърде неравномерен", каза тя. Ръководителят на МВФ е на мнение, че Европейската централна банка може да направи повече, за да се стимулира икономическия растеж в еврозоната, включително и чрез мерки за целево кредитиране.

Предупрежденията на Лагард дойдоха на фона на данните, че през последния месец на миналата година инфлацията в еврозоната отново е спаднала до 0.8% на годишна база. Нарастването на потребителските цени се забави до това ниво и през октомври, което доведе до решението на Европейската централна банка да понижи основния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0.25%. ЕЦБ си е поставила за цел да поддържа инфлацията малко под 2%. За целия Европейски съюз инфлацията през декември е била 1%, колкото беше и през ноември. България е една от четирите страни, в която е отчетена дефлация, заедно с Гърция, Кипър и Латвия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper
    • + 1

    С 5 години закъснение се присетиха къде е големия проблем.

    За съжаление в Европа НЯМА парична политика която да стимулира "евтини и лесно достъпни" пари.
    То и в самата статия е отбелязано колко зле са нещата с дефлацията в Европа. От тази гледна точка е изключително странен знака за равенство поставен между паричната политика на ФЕД и ЕЦБ в първата част на статията.

    2013 показа много ясно огромното значение на паричната политика. При сравними нива на бюджетни икономии в Европа и САЩ през изминалата година САЩ бяха в пъти по-добре (ръст, безработица, дефицити и т.н.) от ЕЗ благодарение на несравнимо по-адекватната парична политика.

    Нередност?
Нов коментар