Данък "политически рейтинг"

Увеличението на ДДС до 22% изглежда все по-реално. И това е най-малкото зло

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само популизъм

Така повечето хора определят идеята на упрявляващите за по-високо облагане на свръхбогатите. Конкретното предложение е да се удвои данъкът върху жилища над 250 кв. м. , данъка за автомобили над 121 kw и да се утрои този върху яхти. Причината е, че идеята няма да донесе особено голям фискален ефект - собствениците на луксозни коли, яхти и самолети просто ще ги пререгистрират в друга страна с по-ниско данъчно бреме. А и администрирането на този вид днъци може да се окаже по-скъпо от постъпленията от тях. Има и много неясноти – ще се облагат ли селските къщи с данък "лукс", защото много от тях са над 250 кв. м.? Както и дали ще се гледа общото имущество и ако то надхъврл 250 кв. м. Ще подлежи на по-високи облагане? Всичко това оставя впечатлението, че данък "лукс" е PR акция, която задоволява единствено синдикатите.

Наложи се. За пръв път от десетилетие предложението да се увеличават данъци не звучи толкова невероятно.

Притиснати от намаляващите приходи и опасността бюджетът на държавата да изтънее под здравословния минимум, управляващите изненадаха с радикален план Б: отлагане на вече обявеното понижаване на осигуровките, по-висока с два процентни пункта ставка за данък добавена стойност (ДДС) и въвеждането на нов – върху луксозните имоти, коли и яхти. И докато данък лукс си е чист популизъм, който едва ли ще има някакъв финансов ефект, с увеличението на ДДС управляващите очакват да съберат допълнителни 540 млн. лв. до края на годината. Това е една трета от сумата, нужна да се запълни дупката в бюджет 2010. И поне засега тази мярка изглежда без алтернатива.

Вдигането на данъци означава, че държавата иззема повече от домакинствата и фирмите. Подобно решение усилва ефектите на кризата и логично предложението за по-висок ДДС среща много противници. В същото време евентуално разклащане на публичните финанси носи рискове и икономическа цена, която в крайна сметка ще бъде поета от данъкоплатците. Изборът не е лесен. Ако има съгласие за нещо в навечерието на дългоочакваното решение за антикризисните мерки, то е за това: в случай че трябва да се вдигат данъци, по-добре това да са такива, които облагат потреблението, а не печалбата и личните доходи. Преимуществата на ДДС като избор са, че би довел до най-голямо нарастване на приходите, негативният ефект е разпръснат максимално - между всички, които купуват стоки и услуги, и по някакъв начин е най-справедлив - не ощетява едни данъкоплатци за сметка на други. И все пак това ще е поредният удар в кризата.

Защо сега

Дилемата на управляващите в случая е рязане на бюджетните разходи и/или увеличаване на приходите. Колкото по-висока става вълната на недоволство срещу първата мярка (не без подкрепата на някои министри и синдикатите), толкова повече везната натежава в полза на по-високите данъци. Това обаче е и избор на принципа на най-малкото съпротивление. Следващата логична крачка е да се помисли коя ставка да се вдигне. Разногласия почти няма – за предпочитане са косвените данъци (ДДС и акцизи). Причините са много: ниските ставки на данък печалба и на този върху личните доходи правят страната ни по-конкурентна в битката за и без това намаляващите чужди инвестиции, а и увеличението им две години след като бяха понижени, внася допълнителна доза несигурност за бизнеса. Преките данъци по принцип намаляват стимулите на предприемачите да поемат риск и тези на хората да работят повече. А вдигането им в момента би довело до загуби за още фирми и още един катализатор на безработица.

"Десетте процента плосък данък правят България атрактивна дестинация за инвестиции. Напоследък много гръцки компании имат желание да инвестират у нас. В момент, в който имаме добра бизнес среда, да клатушкаме данъчната политика означава да намалим приходите в държавата", аргументира се Лукан Луканов, заместник-председател на КРИБ.

Повишението на косвените данъци - акцизи и ДДС, е една идея по-безболезнено. Резервът при акцизите обаче е почти изчерпан (ако не броим огромния сив сектор при цигарите и алкохола). Остава ДДС. "Без да се повиши ДДС, няма как да се излезе от ситуацията", заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на посещението си в Катар тази седмица. Изборът на управляващите е логичен. Това е данъкът, на който заложиха и много европейски държави в кризата, защото е най-лесният начин те да осигурят свежи попълнения в бюджетите си (виж таблицата). Освен това той е с най-голям дял - една трета от общите приходи в консолидирания бюджет на България, а и увеличаването му в най-малка степен ще намали събираемостта му.

От дебата за по-висок ДДС през седмицата не стана ясно дали тази мярка ще засегне и туризма. От години за част от услугите в този сектор се прилага по-ниска 7%-на ставка. Логично е, ако общият ДДС се вдигне от 20% на 22%, да има пропорционално повишение и на туристическата ставка.

Ефект или дефект

На макрониво ефектите от увеличения косвен данък са няколко. Първо, по-висока инфлация -  между 1 и 2% според икономиста в "Отворено общество" Георги Ангелов (при очаквана средногодишна инфлация от 2.4% за 2010 г.), което при равни други условия ще "изяде" част от разполагаемите доходи. Второ - увеличаване на сивия сектор (но по-малко, отколкото ако се вдигат преки данъци) и леко охлаждане на икономиката, т.е. ще подейства като прокризисна мярка. Последните данни показват, че спадът в индивидуалното потребление се засилва през последното тримесечие на 2009 г. до 8.7% на годишна база спрямо 4.7% за предходното тримесечие.  А това означава и ново забавяне на ръста на икономиката. Затова политици, анализатори и синдикати заеха позиция твърдо против по-висока ставка на ДДС. Без обаче да е ясно каква е алтернативното решение за бързо закърпване на бюджета.

Правителството пропусна важни месеци, в които можеше да съкрати държавни служители, да свие доходите им, да ореже други разходи. Сега по-бързото и сигурно решение е за този политически "мързел" да платят всички за сметка на собствените си доходи.

Бизнесът също ще бъде засегнат. В секторите, в които ставката по ДДС ще бъде прехвърлена в крайните цени, ще има известен спад в продажбите. В много сегменти обаче, където конкуренцията е голяма, и в такива, в които потребителите по-лесно могат да свият потреблението си, по-високата ставка ще остане за сметка на печалбата на фирмите, често ще значи още по-голяма загуба.   

Засега повечето работодателски организации приемат по-високия с 2 процентни пункта ДДС като крайно необходимо зло. То обаче трябва да върви ръка за ръка със структурни реформи, които трайно да намалят разходите на неефективните държавни структури и учреждения. Има и още нещо: "Ако продължи тази политика ДДС да не се връща, максимум три месеца и ще фалираме, а някои фирми няма да издържат и толкова. Дали ДДС ще е 20% или 22% е едно и също, когато говорим за възстановяването му. Промяната трябва да е съчетана със стриктно спазване на закона за връщането му", твърди Васил Александров, изпълнителен директор на "Агрополихим" пред "Дневник". Според правителствени източници през последните три месеца държавата е връщала ударно задържан ДДС. Това е добро начало, остава тази политика да бъде продължена и в бъдеще.

Тук правим и една уговорка – подкрепата за по-висока ставка на ДДС е само при условие че мярката е временна (докато държавните финанси се стабилизират) и не се злоупотребява с нея – т.е. не се допуска по-голямо увеличение на косвения данък. През седмицата депутати от ГЕРБ коментираха неофициално, че ако липсва воля за намаляване на разходите и за съкращения в администрацията, тя ще трябва да се компенсира с 24%-на ставка. Такова рязко движение нагоре обаче ще забави излишно икономиката. Затова е важно, ако нарастването дори и с два процентни пункта бъде признато за неизбежно зло, то да е съпроводено с реформи, които трайно да намалят разходите в здравната и пенсионната система, МВР, отбраната. Така няма да се налага и следващата година отново да се говори за по-високи данъци. В момент, в който много от хората и фирмите са изпилили разходите си до минимум и минават през кризата на мускули, толерантността към проблемите на раздутата администрация се изпарява бързо.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bdavidkov avatar :-|
    Борислав
    • + 51

    Увеличаването на данъчното бреме не е мярката, която е първа по ред при криза. Така ще се вземат едни пари от населението и бизнеса и ще се хвърлят в хазната.
    В статията не се разглежда аналитично въпроса за харченето на тези пари. Безмислено е да се изтупва чувала, а вятърът да продължава да отвява брашното. Тежкък бюрократичен апарат, неефективна полиция и прокуратура, тромава и формализираща се съдебна система, лошо здравеопазване, остаряла образование, безмислена армия - все сфери, които гълтат стотици милиони всяка година без съответен ефект за обществото.
    Първата мярка е съкращаване на разходите и тяхното оптимизиране!

    Нередност?
  • 2
    sinergy avatar :-|
    Sinergy
    • - 5
    • + 22

    Може да не разбирам прекалено от икономика, НО през последната година вносът се е свил в огромни размери. На теория това означава, че продуктите и услугите, които ползваме са български... как намаляването на покупвателната способност на хората ще стимулира икономиката?

    Ако става дума за преразпределение на 550 милиона от дребният бизнес и обикновеният данъкоплатец към държавата, то съм твърдо против. Държавата е доказала, че не може да управлява рационално парите на данъкоплатеца... ако искат пари нека си реформират министерствата и законите, а не по КОМУНИСТИЧЕСКИ да субсидират с наши пари напълно излишни структори и раздута администрация.

    Времето на Костов отново приближава - само той може да оправи държавата и да ни спаси от бойко, станишев и доганката.

    Нередност?
  • 3
    chimi_frog avatar :-|
    Чимиджимичамиджоми
    • + 39

    ПЪРВО се свиват разходи, ПОСЛЕ се качват данъци. Категоречно отказвам да финансирам недъгава полиция, подкупни магистрати, излишни военни, кретащи болници и скопено образование в този им вид и в този им ред. Няма проблем да вдигнат данъците но СЛЕД КАТО ПРЕДПРИЕМАТ НЕОБХОДИМИТЕ МЕРКИ те (данъците) да се усвояват в полза на държавата и в частност на мен, като данъкоплатец. Качването на каквато и да е финансова тежест преди реформи в системата на харчене е или кретенизъм или пладнешки грабеж!

    Нередност?
  • 4
    bdavidkov avatar :-|
    Борислав
    • + 17

    До коментар [#2] от "Sinergy":

    За съжаление не купуваме български стоки. Не произвеждаме черна и бяла техника, работим на ишлеме дрехи и обувки, почти нямаме металургия, тежката химия (торове, сода) едва крета. Дори доматите на пазара не са български.
    Потреблението е свито просто защото населението няма свободни пари и е свило потреблението.

    Нередност?
  • 5
    hirsto_bratanov avatar :-|
    Христо Братанов
    • - 4
    • + 5

    Не смятам, че въвеждането на данък лукс е само популизъм. Не вярвам, че някой може да си пререгистра имота в друга държава. Повечето коли също ще останат с бг регистрация. А, селски къщи над 250 кв. м. ми кажете къде се виждали?

    Нередност?
  • 6
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 2
    • + 5

    данък лукс ако има, трябва да е може би само за надвишението над определен праг. иначе представяте ли си човекът, който си е построил къща 251 кв.м. как ще се вайка, че не я е направил 249 кв.м.?
    да не говорим, че законът за местните данъци и такси казва, че те трябва да покриват себестойността на услугата, която осигуряват - а за улици, пълни с дупки, мръсно, кално, и с бездомни кучета как ще накараш някой да плаща още по-голям данък? той и сега е голям, сравнен с услугата, която общината предоставя срещу него.
    уж търсим да привличаме чужденци да купуват луксозни имоти в БГ, поне допреди 1-2 години този сектор беше водещ в икономиката - а сега ще гледаме да ги изгоним.

    Нередност?
  • 7
    bdavidkov avatar :-|
    Борислав
    • + 6

    До коментар [#5] от "Христо Братанов":

    Смята се т.н. разгърната площ. 250 кв. м. е двуетажна къща с по около 120 кв.м апартаменти плюс стълбища, площадки, балкони и пр. Не са малко.

    Нередност?
  • 8
    niki avatar :-|
    niki
    • + 8

    Статията не е съвсем точна. :) Да, Великобритания например увеличи ДДС на 17.5 процента, колкото беше и преди кризата. 2008 година го намалиха на 15% , което беше лансирано като антикризисна мярка. Сегашната промяна не е увеличение, а връщане към старата му величина :)

    Нередност?
  • 9
    malakar avatar :-|
    malakar
    • - 2
    • + 6

    Данък лукс = чист популизъм. Финансовият ефект от този данък ще бъде толкова малък, че дори не си заслужава да се споменава. Увеличаване на ДДС има смисъл - все пак наистина е най - малкото зло...и все пак най - ефективно би било да се оптимизират разходите на няколко нереформирани министерства с всички прилежащи структури. Само дето имам усещането, че ще плащаме повече ДДС и ще храним хиляди ненужни щатни бройки.

    Нередност?
  • 10
    danielski avatar :-|
    danielski
    • - 2
    • + 7

    ДДС е данък, който се плаща САМО и ЕДИНСТВЕТНО от КРАЙНИЯ потребител. Бизнесът ще е засегнат до толкова доколкото потреблението ще спадне. Но я ми кажете, коя хранителна стока ще се увеличи с 2%? Нима вместо да се вдигне цената с 6 ст напринер, няма да се закръгли на 10? Добре от ДДС ще постъпят 570 млн, а има ли прогноза колко ще са пропуснатите ползи от намаленото потребление? Един от компонентите на БВП е потребителските разходи, когато те намелят, съотвено намалява и БВП. Какво стана с идеята за 18% ДДС и привличане на чуждите инвестиции. Не ми е ясно също как така тази дупка от 2,1 милярда се установи чак след половин година, но тя наистина трябва да бъде запълнена. Явно тази мярка ще се приеме, нека само се молим плюсовете да са повече от минусите...

    Нередност?
Нов коментар