Топли пари

"Горещ картоф" или ценен подарък е столичната "Топлофикация"

Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов искаше "Топлофикация", но без задълженията й към държавата<br />
Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов искаше "Топлофикация", но без задълженията й към държавата<br />
Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов искаше "Топлофикация", но без задълженията й към държавата<br />    ©  Анелия Николова
Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов искаше "Топлофикация", но без задълженията й към държавата<br />    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Помниш ли, че като кмет не можеше да вземеш никакво решение за "Топлофикация - София", защото държавата държеше 42% от нея, а тогавашният министър Петър Димитров от БСП не подписваше нищо?" С тези думи зам.-кметът по финансите на столицата Минко Герджиков убедил през май т.г. (вече) премиера Бойко Борисов да прехвърли дружеството на общината.

"Силният" управленски аргумент наклони везните в полза на София след тежки няколкомесечни преговори с министерството на икономиката как да бъдат поделени акциите в "Топлофикация" и за кого да останат задълженията. Въпреки че общината искаше дружеството, но без дълговете към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ), "защото са плод на политиката на предишните правителства" (по думите на председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов), в крайна сметка получи и пасивите, и активите. Безвъзмездно.

Подаръкът

Каква е истинската стойност на "подаръка" е трудно да се каже. "Ръководството на дружеството не е представило достатъчни и убедителни доказателства, че балансовата стойност на имоти, машини, оборудване и инвестиционни имоти не надхвърля тяхната възстановима стойност. Поради това е възможно тези активи да са надценени в баланса към 31.12.2009 г." Това пише в доклада на одитора на дружеството Снежана Жежева. Към заключението й се добавят и числата от отчетите на "Топлофикация", цитирани в документ на Столичната община - 510.34 млн. лв. задължения, текущи вземания от 416.634 млн. лв., събираемост малко над 50% и загуба от 43 млн. лв. (вижте таблиците). "Топлофикация" има и признато задължение към БЕХ, цедирано от "Булгаргаз" ЕАД в началото на 2009 г. за 214.963 млн. лв., по което плащанията ще започнат след година. Ръководството му е обявило пред Министерството на финансите, че приоритетно ще изплаща двата си държавногарантирани заема към ЕБВР и МБВР с падеж съответно 2016 г. и 2019 г. Сред "дребните" недостатъци, отбелязани от одитора, е и заключението, че "...текущото поддържане на целостта на данните, тяхната изчерпателност за продажбите и разчетите за съдебни и присъдени вземания... са недостатъчни и ненадеждни".

С този пасив държавата планираше продажбата на "Топлофикация", като за последно, преди прехвърлянето му на София, дружеството беше в списъка от антикризисни мерки на министъра на финансите Симеон Дянков. Средствата от приватизацията му трябваше да постъпят догодина. След намесата на Бойко Борисов и решението на кабинета от май 2010 г. бъдещето на дружеството е в ръцете на Столичния общински съвет. Отново.

Предисторията

Спорът на кого да е "Топлофикация" е с давност поне от две години. Тогава обаче от едната страна беше общината, която държеше 58% и се управляваше от ГЕРБ и кмета Бойко Борисов, а от другата - правителството на тройната коалиция и министъра на икономиката Петър Димитров. В крайна сметка победител излезе държавата и София трябваше да прехвърли безвъзмездно дела си в дружеството заради огромните задължения към "Булгаргаз". Общинският съвет гласува единодушно, с едно изключение - представителят на БСП Георги Кадиев.

Сега Бойко Борисов определя поведението на предшествениците си в изпълнителната власт като "рекет". Петър Димитров се защитава, като казва, че това е бил единственият възможен ход, за да се спаси дружеството от фалит. Предишният опит за частично съживяване на "Топлофикация" беше през 2002 г., когато държавата влезе като собственик с 42% за сметка пак на задълженията към "Булгаргаз".

Общинските съветници от ГЕРБ и БСП са пак единодушни, че сегашният ход на правителството е политически. Според едните - в правилната посока, според другите - не. "Решението за връщането на дружеството на София е политическо, както беше политическо решението през 2008 г.", не крие зам.-председателят на СОС Андрей Иванов (ГЕРБ). Според него е напълно естествено общината да е собственик, защото услугата, която "Топлофикация" предлага, е "типично комунална". Социалистите от своя страна не оспорват придобиването на акциите, а липсата на план за управление на дружеството. Обяснението на Георги Кадиев (БСП) за "подаръка" е следното: "Бойко Борисов се отърва от един проблем, като прехвърли горещия картоф на общината, но това е прекалено голяма хапка за нея. Общината обира всички тежки проблеми, с които правителството не се справя. За какво им е дружество с 510 млн. лв. дългове и ежегодни загуби от 30-40 млн. лева? За какво ви е басейн "Спартак", на който МВР не е платило такса смет за 1 млн. лв.? Естествено, за да са чисти те, общинския бюджет кучетата го яли."

Сред мотивите на правителството е и по-лесният достъп на общината до европейски фондове. В тона на кабинета веднага влезе зам.-кметът Минко Герджиков, който побърза да се похвали, че вече се работи по проект по оперативна програма "Околна среда" за 80 млн. евро. Той предвижда да се изгради инсталация към една от топлоелектрическите централи в София, която да изгаря остатъка от преработката на биологичния отпадък. За целта обаче първо трябва да се построи заводът за боклука, а най-рано подобна суровина може да се преработва в началото на 2013 г.

Може би това означава, че дотогава общината няма намерение да приватизира дружеството, а да го стабилизира. Засега за това може да се гадае, защото отговорите от мнозинството в София са уклончиви. "Прехвърлянето на собствеността е само една стъпка. Тепърва ще се възложи анализ на актуалното състояние. Няма да се върви към бърза приватизация", коментира председателят на стопанската комисия Николай Стойнев (ГЕРБ). Сигурно е едно, както правилно отбелязва Минко Герджиков пред премиера Борисов, решението за бъдещето на "Топлофикация" може да се вземе много по-бързо и лесно сега, когато ГЕРБ имат абсолютно мнозинство в общинския съвет.

За начало общината трябва да избере дали иска да използва дружеството, за да прави политика, или да получи допълнителни приходи в бюджета. Историята в управлението на "Топлофикация" дотук показва, че прилагането на двете стратегии наведнъж не работи. В първия вариант заради възприемането на 400 000-те абонати като избиратели собственикът на "Топлофикация" си позволява да продава топлина под себестойност и да не събира вземанията си, заради което балансът на дружеството винаги е бил и ще бъде отрицателен. А във втория - общината ще трябва да намери достатъчно прозрачен и изгоден метод на продажба, но да се лиши от един компроментиран вече инструмент за правене на политика. А догодина идват местни избори. Поради същата причина ГЕРБ няма да допусне дружеството да бъде докарано до фалит.

Какво да се прави

Коментарът на кмета Йорданка Фандъкова пред в. "24 часа" подсказва в каква посока тръгва новият собственик - "Парното няма да поскъпва през зимата, защото веднъж вече беше увеличено това лято. Напротив, правителството води преговори за по-евтин газ, а цената му е определяща за тази на топлоенергията." Преговорите на правителството обаче засега само забавят темпа на поскъпване на горивото, така че натискът за увеличаване на топлоенергията няма да намалее.

В същото време общината (без помощта на правителството) е безсилна да повлияе на други условия, от които зависи състоянието на "Топлофикация".

По-високи цени

Според Георги Кадиев именно цената на топлоенергията, определяна от Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕВР), е основната причина за лошото финансово състояние на дружеството. "Разходите му за природен газ са над 80% , при този натиск върху цената на парното "Топлофикация" винаги ще е на загуба, колкото и да пести от заплати и капиталови разходи", твърди той. Прогнозите за 2010 г. са за загуба от 38 млн. лв.

"Дружеството не работи с печалба", категорична е и Любка Георгиева, член на съвета на директорите. Според нея обаче тенденцията е към постепенно приближаване към реалната цена, но и тя като кмета Фандъкова залага повече на понижаването на стойността на газа, отколкото на увеличаване на стойността на топлинната енергия.

По-добра събираемост

"Истинският проблем на "Топлофикация" е ниската събираемост", е позицията на бившия министър на икономиката Петър Димитров (БСП). Правителството обещава на общината да подготви промени в закона за енергетиката, така че ако половината от ползващите парно от една абонатна станция не плащат повече от два месеца, всички да бъдат лишени от услугата.

"България е единствената страна в ЕС, в която сметките са разпределени индивидуално", обяснява Димитров. Според него средствата трябва да се търсят накуп от етажните собствености, а те да си разпределят ползването, както преценят. Министерство на икономиката вече работи върху вариант, при който собствениците на апартаментите ще могат сами да си отчитат топломерите, за което ще сключват договор с дружеството. Предимството на общината в случая е, че ще може да обвърже административни услуги с плащането на сметките за парно, преценява бившият министър на икономиката.

Във ведомството на Трайчо Трайков обмислят и друго предложение – съдебните дела срещу длъжниците на дружеството да  се провеждат по съкратена процедура, а не по общия ред, както е сега. През 2009 г. "Топлофикация" е завела близо 2300 дела, а през 2010 г. само до юни са двойно повече. "Обаче блокирахме Софийския районен съд и той не действа с нужната бързина", обясни зам. изпълнителният директор на дружеството Иван Маринов.

Приватизация

"Ако общината иска да се отърве от "Топлофикация" и няма дългосрочна стратегия за нея, може да я продаде", смята друг бивш министър на икономиката, Румен Овчаров. Той обаче не приема подобно решение като единствено възможното. Дружеството може да не е централизирано, а да работи като местни енергогенериращи мощности. Преди време голяма западноевропейска компания е проявявала интерес към ТЕЦ-а в кв. "Хаджи Димитър" например.

"Не трябва да се бърза с приватизацията", е личното мнение и на Любка Георгиева. Според нея е възможно да бъдат привлечени частни капитали, но за определени проекти. В същото време тя твърди, че "Топлофикация" не трябва да позволява изцяло навлизане на външни инвеститори в когенерации. Обикновено частните компании представят в офертите си предложение за по-евтина топлоенергия, която да продават на "Топлофикация", а комбинираната електроенергия (която е високоефективна и се изкупува преференциално) да търгуват с НЕК или енергоразпределителните дружества (ЕРП). Според Георгиева обаче това не било от особена полза за компанията, тъй като основният проблем бил лошото състояние на инфраструктурата.

По тази логика обаче изобщо не е ясно къде точно трябва да влязат частните компании, нито пък защо "Топлофикация" не прави тези инвестиции.

От ГЕРБ имат още няколко аргумента срещу бързата приватизация – кризата, която не позволява да се получат най-добрите оферти, и лошото дългово състояние на дружеството, което понижава цената му. "Възможно е общината да получи минимални приходи от продажбата му", твърдят и от БСП. Освен това трябва да се търси и съгласието на банките кредитори, защото в противен случай заемите могат да станат незабавно изискуеми. От писмо на Министерството на финансите до Столичната община става ясно, че ЕБВР и МБВР все още не са уведомени и за сегашната промяна в собствеността.

Засега мнозинството в София харесва междинния вариант за бъдещето на "Топлофикация" – да се опита за оздрави дружеството, а после евентуално да мисли за продажба. "Инвеститорите ще бъдат привлечени, защото предлагаме естествен монополист", твърди зам.-кметът Минко Герджиков. "Не е проблем "Топлофикация" да бъде оздравена", коментира и Орлин Иванов. Първото решение на новия собственик е за освобождаването на Любка Георгиева от съвета на директорите.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 5

    Най-малкото за топлата вода хората ще ползват ТЕЦ. Гарантиран пазар, стига да си вдигнат КПД-то с ново оборудване и спрат източването с кражби и неплатени сметки. Но това чиновник не може да го постигне - той най-много да докара допълнителни лапачи на софрата. Трябва приватизация

    Нередност?
  • 2
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 1
    • + 13

    Нали знаете, единственото по-лошо от държавния монопол е частния монопол... Пример ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН...

    Нередност?
  • 3
    toshkoff avatar :-|
    TOSHKOFF
    • + 16

    Докато от всички топлопроводи излизат облаци пара, дори и 100 % събираемост да имат пак ще са на загуба... Обзалагам се, че загубите по мрежата са около 60%. Това значи, че 60% от произведената топлина отива да грее врабците и се харчат пари за гориво, които могат да бъдат спестени...

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 4

    И едните и другите не са в час в Общината (ГЕРБ, БСП)
    Софийската топлофикация с технология от времето на Никита Сергеич, изгаряща природен газ и продаваща топлина на бедните софиянци (спрямо цената на газта и нефелната технология) е просто технически и икономически нон сенс......потенциал гола вода,
    --------------------------------------------
    Изводът е ясен, сменянето на тапетите в бардака не го правят непременно печеливш, трябва да се сменят дамите, а тъй като и дами нямаме, (сутеньорите от ГЕРБ или БСП не са дами не бъркайте) просто трябва да затворим бардака........
    ---------------------------------------------
    Къде да отидем като затворим бардака? Ще ви кажа....
    Тези с повече парета одма при Сашо Дончев, тези с по малко при Вавера, тези с още по малко при Ковачки, тези почти без парета да се поразходят за какалашки и съчки......
    ----------------------------------------------
    Що не се обсъжда този ход? Щото нито от Сашо, нито от Ковачки нито пък от Вавера ще изкяриш нещо като "управленец".....
    ----------------------------------------------
    Така че целокупни народе ( и този извън София и този без парно) стягай се да плащаш парното на тези с "парно" в София, не се мръщи, правиш го от 1966 година... айде не се стискай..... ако ти е мъка напсувай Путин, да ти олекне.... може и Милер.... не бъркай с Мюлер... онзи на Щирлиц приятеля..... той умря отдавна....

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "TOSHKOFF":До коментар [#3] от "TOSHKOFF":не се обзалагай ще загубиш, загубите през зимата са къде 15% през лятото до 49% но въпреки това и въпреки широко разпърденият 120 млн. заем на Световната банка за "оправяне" на загубите по мрежата (до границата на имота) картинката е все тази.... и след загуба пак загуба.....

    Нередност?
  • 6
    agrotuz avatar :-?
    тимирут'
    • + 2

    Софиянци да спрат да се правят на велики, ами да тичат на касите и да си плащат дълговете. Това лудо трупане на сметки го няма никъде по света. Ще си направят беля, дето после ще им струва скъпо и прескъпо да се поправи, ако "Топлофикация" фалира. По-добре с "Топлофикация", отколкото без нея. По-добре да е общинска, отколкото държавна. От къде накъде цяла държава ще плаща топлото на 2 милиона селски тарикати?! Пази Боже, да не стане частна... е тогава софиянецът ще стане европеец за един месец.
    Какво ги чака, ако ТЕЦ-овете спрат? Боби е прав за малка част от нещата. Най-вече, че няма как дружеството да е печелившо.
    В крайна сметка се събуждат софиянците една сутрин и усещат, че радиаторите са студени. Няма и топла вода. И какво правим?
    Много малко ще са тези, които ще идат при Сашо Дончев (Овъргаз). София е прекалено голяма за битова газификация. Липсват изградени градски газопроводи, но няма и кой да ги изгради - липсва капацитет на строителните фирми. Няма и откъде да се вземе такова количество газ. Отделно няма как да се прокопаят толкова хиляди киломерти улици, които после да се асфалтират - прекалено е скъпо, независимо кой плаща сметката. Отделно се изискват определен набор уреди и ремонт, с който да се разбишкат десетки хиляди жилища и офиси.
    Отиваме при Вавера (ЧЕЗ). Мрежите не издържат такова натоварване, ако всеки пусне бойлер, печки, климатици и т.н. Чехите няма да са виновни, мрежите са проектирани и изградени за малко натоварване. Изведнъж "Слънчев бряг" ще стане шега работа. Ще гърмят и вътрешни сградни инсталации. И пак опираме до пари за техниката, но и откъде изведнъж да се доставят такива количества ел-уреди?
    После идва Ковачки (Брикел) и Топливо. Да, ама брикети скоро няма да се произвеждат, въглищата са вносни, дърва не е позволено да се секат. Няма количества за толкова печки. А какъв въздух ще се диша? Ами панелните комплекси и новото строителство, които нямат комини - къде да сложат печка? А после тонове пепел къде ще се изхвърля?
    И голямата разлика при всеки от вариантите - парите се дават навреме. Овъргаз и ЧЕЗ просто ще те изключат от мрежата, не чакат и ден повече от определеното. А в Топливо и частните фирми за твърдо гориво даже парите се дават напред. Няма начин като Топлофикация да те чакат с години и да те молят и убеждават да си платиш дължимото.

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#5] от "тимирут'": енергетиката не е силната ти страна драги! Нищо от това което казваш не е даже и на 50% от истината...
    Първо газ за варианта Сашо дончев има колкото искаш, щото при този вариант тези 380000 семейства в София ще ползват 50% от газта която сега Топлофикация София прахосва.... (защо дълго за форум, но е така)
    Второ ако идем при Вавера то ще е с термо-помпи където един кВт ток дава 4 кВт топлина и последната струва само 44 лв/МВт топлинен). Много хора вече го правят, макар и не по най-добрият начин щото няма кой да ги светне.....
    Трето 1/3 от Соэия е практически град от селски тип Бирибимирци, Симеоново, Драгалевци, Нови Искър,Войняговци което се сетиш още където брикетките на Ковачки ще вървят като топъл хляб а и вървят и днес... има и още няколко типа еко брикети които чакат само централната топлофикация ала Никита Сергеич да предаде Богу дух...
    Ако не са далавераджии като Вальо топлото, неговият ментор Мафиянски и тути кванти това отдавна да е станало....
    Коет е по важно ще стане....

    Нередност?
Нов коментар