Здравен министър v. 3.0

С липсата на политика, ГЕРБ забави задължителните промени в сектора

За пет месеца тя не показа, че нещо ще се промени
За пет месеца тя не показа, че нещо ще се промени
За пет месеца тя не показа, че нещо ще се промени    ©  Надежда Чипева
За пет месеца тя не показа, че нещо ще се промени    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато бъде обявен новият здравен министър, всички кръстовища и разклони в България ще са затворени.

Това бе актуалната шега между депутатите в сряда, след като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е приел оставката на Анна-Мария Борисова. Е, този път Борисов направи своя избор за нов министър по стандартния начин и отново покани лидер на съсловната организация на докторите – Българския лекарски съюз (БЛС). Такъв беше и предшественикът на Анна-Мария Борисова, Божидар Нанев, който остана в кабинета на ГЕРБ само 7 месеца, преди да напусне през март.

Така правителството на Бойко Борисов става първото от 1909 г., което за една година ще има трима здравни министри. Извън историческия рекорд от политическа гледна точка ГЕРБ се провали за втори път в опитите си да започне здравна реформа. И поне засега "почасовите" уволнения в сектора не дават резултат: бюджетът за здравеопазване се увеличават почти всяка година, въпреки това парите хронично не достигат. Болните се лекуват все по-лошо, но си доплащат под масата за услугата. Лекарите пък не спират да плашат с протести. Някак си логично на този фон дойде и първият вот на недоверие, внесен от опозицията точно заради здравеопазването.

Нуждата от промени в сектора е ясна отдавна. Тя влезе и в предизборната програма на ГЕРБ, но по всичко личи, че политическата воля за реформи ще остане дотам. Ясно е, че няма как да бъде съставен план за промени, с който всички да са съгласни. Така че задачата на новия здравен министър Стефан Константинов няма да е никак лесна.

Тя се усмихва само пет месеца

Оставката на иначе добрия ендокринолог Анна-Мария Борисова не беше изненада за никого. Обявена от премиера (с който се срещнали на един разклон край Търново) за недиалогична, с тежък характер, некомуникативна, Борисова започна кариерата си на политик, като диагностицира с остеопороза присъстващите и изпя детската песен за здравето на костите и млякото. Но не вдъхна никакво доверие, че ще съумее да се справи с реформата. Още повече че това беше подплатено с липса на достатъчно средства, които да гарантират промените, забавени плащания и недоволство на лекарите. И не на последно място - с неадекватни предложения за промени в ресорните закони, които Борисова така и не си направи труда да обясни (виж грешките й).

Защо в момента не може да се въведе доплащане

- Нито една от клиничните пътеки няма точна стойност

- Не е ясно кой от какво боледува, нито колко болници ще продължат да работят

- Няма точен пакет медицински услуги и разграничение за какво плаща здравната каса и за какво не

- И в момента 38% от населението доплаща официално в болниците – за избор на екип, за лекарства, консумативи, изследвания

- Допълнителният данък доплащане, ако не е точно разяснен, ще демотивира тези, които плащат здравните си осигуровки редовно

- Държавата осигурява близо 5 млн. души и не е ясно кой ще доплаща за тях

- Нито един от пациентите не може пряко да контролира разходите си здраве, нито има алтернатива къде да ги внесе.

Капката, която преля чашата

беше допълнителното доплащане в болниците, което вече бившата министърка лансира в концепцията си за здравеопазването през следващите пет години. В документа беше записано, че пациентите ще трябва да доплащат за лечение в болница. Идеята сама по себе си може и да е добра, но без промени в сектора, които да гарантират контрол при изразходване на средствата, тя е просто поредният данък здраве. По това време опозицията беше обявила, че иска оставката на Борисова и че вотът на недоверие ще е заради здравния сектор. Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично Бойко Борисов отхвърлиха концепцията на министъра във вторник вечерта. В сряда сутринта обаче  Борисова се появи по bTV и явно на своя глава продължи да обяснява, че доплащане ще има, но то ще е 5-6 лв. месечно.  И освен това се опита да прехвърли отговорността за бездействието на министерството й върху финансовия министър Симеон Дянков и това, че той не отпуска средства за здраве (виж карето "Защо не може да се въведе доплащане в болниците").

Доплащането беше разяснено от Борисова и на пресконференция в Министерския съвет, докато из кулоарите вече витаеха слухове, че е подала оставка. Последните й думи на поста бяха, че всеки министър носи оставката си в джоба, но тъй като тя няма джоб, я носи в папка. След 15 минути премиерът й я поиска и я прие "поради несправяне със служебните задължения". И само като поредното доказателство за непостоянната политика в сектора доплащането в болниците остана опция, която никой от ГЕРБ не изключи окончателно.

Банката кадри БЛС

Приемникът на Борисова беше посочен почти светкавично. Това е заместник-председателят на лекарския съюз д-р Стефан Константинов, гинеколог от Кюстендил, един от привържениците на идеята за въвеждане на доплащане и диференцирани тарифи във всяка от болниците и част от екипа на Божидар Нанев (предишният председател на БЛС). При представянето му вицепремиерът Дянков, който до този момент отказваше пари на болниците заради липса на реформи, обяви, че още през октомври ще преведе 65 млн. лв. за разплащане на вече свършената работа. Константинов пък веднага побърза да поясни, че е гласувал "въздържал се" на последния лекарски събор, който одобри стачката и исканията на лекарите за справедливо заплащане. С което моментално си спечели прозвището Киряк Стефчов.

Така с един удар премиерът Борисов реши няколко въпроса – намери повод да се раздели с един несъстоятелен министър, почти обезпредмети предстоящите лекарски протести и вота на недоверие. Лекарите няма да имат за какво да протестират, дори и ако си получат само част от парите. Опозицията пък ще трябва да изчака предложенията на новия министър.

Остана обаче големият проблем - здравната политика на ГЕРБ. Такава няма. Промените започнаха грешно, бяха рестартирани по средата и се забавиха твърде много. Логично средствата за здраве не достигат, държавата не плаща за осигурените от нея, болниците продължават да са неоправдано много - над 400, здравната каса се бави с плащанията за свършената от тях работа средно с два-три месеца.

Остава да се надяваме, че числото три наистина е късметлийско и новият здравен министър ще може да започне реформата, необременен от съдбата на предшествениците си. Иначе и неговата кариера ще е кратка. А ние ще продължаваме да плащаме повече за некачествено здравеопазване.

Петте грешки на Анна-Мария Борисова

1. Тя не обясни какво прави. Хвърли идеята, че здравно осигурените ще плащат допълнително 20% в болница, без да обясни защо се налага това. Идеята й обаче се оказа без разчети и обществена подкрепа.

2. Подготвяното съкращаване на легла и на категоризиране на болниците още в началото беше обречено на провал: Националната здравна карта, която е предпоставка то да се случи, не е готова, списъците за попълване на апаратура и специалисти бяха "спуснати" на клиниките без никакви обяснения, финансиране и срокове за вместване в стандарта. Пациентите в работните групи за областните здравни карти бяха назначени служебно.

3. По време на срещите си с екипите на болниците в България Борисова обещаваше неизпълними неща и така подкопа доверието в реформата. Например - че тя ще бъде проведена с пари от ЕС - по оперативна програма "Регионално развитие". Това на практика не е вярно, а и все още е под въпрос дали проектите ще бъдат одобрени в този им вид. Около процедурата вече се разрази скандал.

4. Борисова отхвърли предложенията на екипа си за преместване на заплащането на скъпите лекарства за рак, СПИН и др. в здравната каса с цел по-доброто им разпределение. Така министерството все още е единственото в ЕС, което организира търгове за медикаменти (невинаги прозрачно) и не всички нуждаещи се имат достъп до тях.

5. През цялото време на лекарски протести и проблемите със заплащането от здравната каса здравният министър бягаше от отговорност, като остави да говорят за политиката в сектора само финансовият министър Симеон Дянков и директорът на здравната каса Нели Нешева. Тя призна, че парите за "Спешна помощ" и психиатриите, за които отговаря лично, също са съкратени, едва след като това стана публично известно.
31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 7
    • + 46

    И този ще трябва да се сменя след няколко месеца. Просто не може министър да е лекар. Трябва да е някой, който има поне малки способности в мениджмънта, защото от това има нужда в здравната система: рязане, рязане, и пак рязане.

    Нередност?
  • 2
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 42
    • + 10

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/09/blog-post_6270.html

    Проблемът на здравното министерство не е в здравния, а във финансовия министър. Докато Дянков не бъде разкаран - здравеопазването ни ще се тресе от изкуствени, съвсем излишни катаклизми, породени от финансовия министър. Целта на Дянков е затваряне на болници и прогонване в чужбина на лекари. Но ако каже директно и публично това - рейтингът на ГЕРБ моментално ще се свлече надолу. Не за друго, ами защото Костов през управлението си вече разсипа здравеопазването и сега почти няма какво повече да се затваря.

    Нередност?
  • 3
    branko1 avatar :-?
    Nikolay З Nikolov
    • - 5
    • + 28

    дали наистина са необходими още пари /които и без това ще попият в плаващите пясъци на нереформираното ни здравеопазване/, или първо трябва да се разделим с разбиранията си за "добрите" и "безпогрешните" ни лекари, които щото иначе добре могат да лекуват, но все са недооценени в родината си...и най-важното все обществото трябва да покрива всичките им разходи... да не е луд Дянков да дава пари без да има и най-малкия намек за промяна ?
    Не може да се очаква от лекар да започне и завърши някакви реформи в здравната сфера.

    Нередност?
  • 4
    meanmoonshiner avatar :-P
    meanmoonshiner
    • - 2
    • + 12

    И все пак да си "комукативен" има своето значение..

    Нередност?
  • 5
    sparti avatar :-|
    sparti
    • - 4
    • + 11

    Грешката на Борисова - иначе умен човек - беше идеята за дефакто увеличаване на здравната вноска. Правителството на ГЕРБ често е обвинявано за липсата на стратегия, но твърдо е против вдигане на каквито и да е данъци и осигуровки на физическите лица

    Нередност?
  • 6
    svetlin3 avatar :-|
    svetlin3
    • - 37
    • + 14

    Дянков е престъпник. Той извършва геноцит срещу българското население. Миналата година открадна 140 млн. от оперативния резерв на касата, които бяха от нашите усигуровки. Освен това съкрати с 50% най-ниския бюджет за здравеопазване в целия ЕС.
    Как не ви е срам да обвиянвате малкото останали лекари в БГ? Как не ви е срам да подкрепяте най-некадърния министър на Здравето от 20 г. насам?

    Нередност?
  • 7
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 21
    • + 12

    До коментар [#1] от "J.J.":

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/09/blog-post_6270.html

    Вярно е, че трябва рязане. Първо - да се отреже от кабинета Дянков. След това Трайков, Младенов, Игнатов, вероятно новия здравен министър, а накрая - и самия Борисов.

    А докато всичко това стане, аз много държа да бъда освободен, най-законно, от ВСЯКАКВИ данъци и осигуровки. Особено от здравната! http://polit-analizi.blogspot.com/2010/08/blog-post_22.html

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 8
    • + 16

    Дамата от разклона все пак направи нещо много важно за здравеопазването в условия на капитализЪм, каза че трябва да плащаме........ заради това я уволниха.....
    Но духът е пуснат от бутилката и след година, две, три, болните ще почнат на практика да "заплащат" определена част от грижите за тях, както са го правили винаги но обикновено под масата......
    ------------------------------
    Просто проблемът на дамата от разклона е че употреби неправилната дума, не "доплащане", а "заплащане".......

    Нередност?
  • 9
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 3
    • + 13

    Не можах да разбера само защо тази жена се държеше като даскалица. Айде, че и изглеждаше така. Може би беше прихванала от ББ - да говори поучително на журналисти и лекари, и граждани.
    Нищо де, сега ще я върнат на разклона, дето я качиха.

    Нередност?
  • 10
    victorzarev avatar :-|
    Victor Zarev
    • - 5
    • + 42

    Да, някой трябва да се пребори със следните постулати на БГ доктора: Ще източваме касата, защото и ние трябва да ядем. Как ще я източваме: 1. Ще изписваме лекарства от които вземаме комисионни. 2. Ще поддържаме болници навсякъде, които могат и да не предлагат медицинско обслужване, но ще дават заплати на нискоквалифицираните лекари. 3. Ще пишем прегледи и пациенти колкото можем, даже и да не са истински. 4. Ще вземаме все повече пари под масата. 5. В големите болници ще правим толкова инвестиции колкото можем с цел фирмите изпълнители да ни платят умножено по две. 6. Българите може и да намаляват официално заради смъртност и емиграция, но нашият бюджет трябва да се увеличава. 7. Ще трупаме неразплатени дългове към доставчици като вземаме авансово комисионните и ще чакаме държавата да плати. Ако ни остане време за друго ще видим и малко пациенти.

    Нередност?
Нов коментар