Мартин Бурсик: Предложете атрактивен модел за саниране

Бившият министър на екологията на Чехия, пред "Капитал"

Ако има добра схема за санирането, собствениците намират начин да се договорят
Ако има добра схема за санирането, собствениците намират начин да се договорят
Ако има добра схема за санирането, собствениците намират начин да се договорят    ©  Красимир Юскеселиев
Ако има добра схема за санирането, собствениците намират начин да се договорят    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Имаше ли недоверие, когато обявихте, че близо милиард евро ще отидат за саниране на жилища?

- Когато стартирахме кампанията на 26 април 2009 г., вече имаше опашки пред регионалните бюра на държавната екологична агенция и медиите изведнъж започнаха да се настройват срещу програмата: "много е сложна", "хората няма да спазват правилата", "тези 0.8 млрд. евро няма да могат бъдат използвани". Сега обаче виждаме, че вместо планираните три години само за година и половина парите са разпределени. Имахме 67 хил. молби и доколкото знам, 40 хил. чехи вече са получили парите си.

ПРОФИЛ: Мартин Бурсик е консултант в EcoConsulting, на два пъти е бил министър на екологията в чешкото правителство - за няколко месеца през 1998 г. и през 2007 - 2009 г. Между 2005 и 2009 г. е бил и лидер на партията на зелените. Бурсик е популярен в Чехия за това, че успя бързо и ефективно да продаде разполагаемите от страната квоти CO2. Страната досега е успяла да привлече над 1 млрд. евро от продажбата им, а поради сигурността за това, че средствата отиват само за екопроекти, чешките квоти и сега продължават да държат висока цена. Другият успех на Бурсик е масираната и буквално светкавично проведена кампания за разпределeние на парите сред чехите за подобряване на енергийната ефективност на домовете им.

 

Имаше много тежък процес на подготовка на програмата, когато аз като председател на Зелената партия започнах сглобяването й. Целта беше приходите от продажбата на квотите за въглероден двуокис да бъдат използвани само за намаляване на емисиите от парникови газове. Трябваше да прокараме през парламента и поправка в закона за това. И това беше тежка битка. В момента, в който големите фирми като ЧЕЗ и другите комунални компании изведнъж разбраха, че има пари, за които и те биха могли да кандидатстват, започнаха да лобират силно. Така че не беше лесно.

Помогна ни това, че програмата беше много детайлна. Което, освен че беше много добра база за преговори, но и усмири претенциите как да се използват парите. Потенциалните купувачи на нашите квоти знаеха точно за какво ще отиват получените от нас средства и каква е "степента на позеленяване", т.е. с колко ще се понижат емисиите от CO2. Единственото нещо, за което партньорите ни настояваха, беше, че мониторингът трябва да бъде извършван от сертифицирани компании, а не от самите получатели на субсидиите. Което на хората не им харесваше много, но в крайна сметка е логично. Ние трябваше да им обясним, че това не са парите на чешкото правителство, а на японските данъкоплатци, австрийските или шведските, така че е логично те да искат за известни гаранции за тях.

"Винаги забравяме, че при позеленяването на енергетиката подобряваме и здравния статус на хората".

В България често се казва, че имаме толкова особености в сравнение с Германия или Чехия, че просто няма как да стане.

- Ситуацията не е толкова различна, тъй като много общини в Чехия също приватизираха апартаментите, които притежаваха. Така че въпросът е същият – собствениците трябва да се съгласят за общи мерки. Няма чак толкова уникални страни в това отношение. За да се отпуснат пари, поне четири от девет собственика трябва да са съгласни.

Решението е да предложите на собствениците модел, който ще бъде икономически и екологично изпълним. Това е, което ние направихме.

Колко е била субсидията? Какъв процент от санирането е бил поет от държавата?

- Първо, нашата програма "Зелени спестявания" се различава спрямо това към какъв тип хора е насочена тя. Хората в панелни жилища имат едни приоритети, тези, които живеят в еднофамилни къщи - други. За вторите много по-важно беше да сменят горивната база. При нас голям проблем беше използването на кафяви въглища и дърва, особено в Бохемия. Там продължителността на живота беше средно с две години по-ниска от средното за страната, а процентът при мъртвородените деца също беше по-висок. Винаги забравяме, че при позеленяването на енергетиката подобряваме и здравния статус на хората.

Така че решихме да насърчим използването на газ и биопелети. Това, което направихме да увеличим акциза на традиционните мръсни горива и електричеството с 10% и да намалим ДДС от 19 на 9 процента на пелетите.

При санирането решихме да не базираме субсидията като процент от разходите. В момента, в който собствениците получат субсидията, пазарът реагира и цената на ремонтните дейности се повишава. Строителните компании си казват, че собствениците имат едни лесни пари и надуват цените. Затова фиксирахме субсидията на квадратен метър. Така, освен че намалихме риска от оскъпяване, направихме по-лесно за собствениците да преценят какъв точно ремонт да предприемат.

Например, ако собственикът постигне годишна енергийна консумация от 40 KWh на кв.м, получава 85 евро за кв.м. Субсидията се получава за жилища до 350 кв.м. Ако постигнe 70 KWh получават по-ниска субсидия от 60 евро (В България при проекта за цялостно саниране на жилища по програмата на ПРООН и Министерството на регионалното развитие са постигани резултати между 41 и 93 KWh при цена за ремонта между 80 и 130 лева за кв.м., бел. ред.). Тук става въпрос за цялостна изолация.

Повечето бенефициенти обаче предпочетоха частичната изолация. Някъде хората решиха да сменят прозорците или да изолират покрива, стените или някаква комбинация между различни подходи. Условието в този случай беше да намалят енергийната си консумация с 20 или 30%. За да получат парите, те трябваше да представят много прост енергиен одит, в който се казва каква е годишната им консумация на енергия, мерките, които искат да изпълнят, и оценката на одита за очакваното спестяване. За това получават по 35 евро на квадрат. Разбира се, след това имаше и последващо наблюдение, дали заявеното спестяване действително е било постигнато.

Трудно е да се каже какъв процент от инвестиционните разходи се покриват от субсидията, тъй като тя не зависи от конкретните разходи. Но тя е толкова атрактивна, че само за изолация Държавният екологичен фонд вече одобри 43 хил. молби. Но съвсем приблизително, съотношението беше 50% държавно участие и 50% самоучастие.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    arhitekt avatar :-|
    arhitekt
    • + 19

    Капитал, моля обърнете внимание на автора, че се казва "пелети", а не "палети". Така възниква съмнение дали той разбира за какво става дума. Обидно е за читателите.

    Нередност?
  • 2
    pravets82 avatar :-|
    pravets82
    • + 28

    "При нас голям проблем беше използването на кафяви въглища и дърва, особено в Бохемия. Там продължителността на живота беше средно с две години по-ниска от средното за страната, а процентът при мъртвородените деца също беше по-висок. Винаги забравяме, че при позеленяването на енергетиката подобряваме и здравния статус на хората."

    За такова нещо трябва някой да седне и да се напъне да мисли в перспектива.

    А пък при нас политиката е друга - субсидии за тютюнопроизводители, задължително пушене в заведенията, кратка продължителност на живота и спестяваме от пенсии. Всъщност не съм прав - и това е измислено с перспектива...

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 17

    В миналия брой предложих модел. Който съсобственик няма пари да участва, програмата да задели пари да участва вместо него. Но, сумата за ремонта, заедно с лихвите, да му излиза на данъчната оценка от общината. Така най-късно при следващата продажба, дарение или онаследяване на имота, новият собственик ще трябва да я покрие.

    Нередност?
  • 4
    politika avatar :-(
    politika
    • - 11
    • + 16

    Сметката показва, че хората спестяват 1220 лв. на година, след като са инвестирали 5000 лв. в санирането на жилищата си. Тези 1220 лв., умножени по 720 хил. семейства, които се очаква да станат потенциални бенефициенти - е това е една милиардна програма, която ще стимулира икономиката.-това са мисли на Р.Плевналиев за санирането на сгради в България.----по повод на тези думи написах следното;- На Плевналиев приказките за всеобщо,общонародно саниране на сгради е жив популизъм!!!!!Шанса да се реализира приоритета МУ е почти нулев. --за този коментар ми сложихте 20 минуса. Днес като четете какво е направил Чешкия министър (колко евро е получил първо от продажба на емисии СО2 ,после по законодателството и т.н.)кой ще ми се извини???Писах и пак ще го напиша..популизъм са думите на Плевналиев в предния брой на Капитал заради незнание на проблема...и..Тъжно е ,но е истина.Какво стана с 500-те милиона които Дянков казваше че ще получим от продажба на вредни емисии,ушите, още ни болят от приказките му,лъгаха тогава, днес пак лъжат и на това му викат политика.Боко оди си, не е срамно!!!..

    Нередност?
  • 6
    diadoto avatar :-(
    Evgeni Dimitrov
    • - 2
    • + 1

    Явно това е поредния "бюрократ"който явно не разбира как строят нещата при нас.
    Ето Ви пример как не трябва да ги правим тези неща.
    Преди време в престижния столичен квартал"Лозенец"в един прекрасен ,половин вековен дом ет.собственост решава да си направят изолация.наемат фирма "фантом"която използва "стройкол" ,гипсомо лепило за вътрешна изолация за построяването на външна.Сключва се "договор"с фиктивна регистрация и се гласумат 33лв.на кв.м. изолация ,заедно и със светлите петна ,прозорци и балконски врати....Резултатът е налице,фирмата несъществува,данък печалба за общината няма ,а и част от съкооператорите са сключили цени по виски от общо обявените .За нещастие и изолацията вече е почти негодна,защото има опастност от нейното саморазрушаване.
    Общината не носи отговорност,защото не съблюдава тези процеси и съответно е загубила близо 3000 лв от не прибрани данък печалби за държавната хазна....
    Това е днес в България,общинско безхаберие и съкооператорски цинизъм ,аз плащам по малко ,да му месле глупака и наивника под мен.Само ,че тези наивници и глупаци вече са на привършване,както и фирмите "фантоми".Но не и лакомията и наглостта на някой от нашите съседи!

    Нередност?
  • 7
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 4

    Как да накараме хората да се организират ли - много беше лесно то, ама вече е късно, уйде коня у ряката!
    половината хора вече са си налепили зелени и пембени изолации и са платили по 5000 лева за тях - ха накарай ги сега да дадат още веднъж по 5000 за цялостно на блока, пък и вземи по 5000 от тези, които очевидно ги нямат, щото досега да си бяха сложили, ако имаха.
    трябваше да се следи никой да не може сам да си прави изолация - ако някой почне, да се глобява и събаря, както на една женица във Варна и събориха остъкления балкон (единствен случай в цяла България!).
    който иска изолация - да се организира блока и отгоре додолу в един цвят и един стил.
    ама вече е късно.

    Нередност?
Нов коментар