🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Моля, обадете се по-късно

Защо не приемат България и Румъния в Шенген и какво означава това

В София изражението на френския вътрешен министър Клод Геан говореше повече, отколкото думите му
В София изражението на френския вътрешен министър Клод Геан говореше повече, отколкото думите му
В София изражението на френския вътрешен министър Клод Геан говореше повече, отколкото думите му    ©  Георги Кожухаров
В София изражението на френския вътрешен министър Клод Геан говореше повече, отколкото думите му    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Клод Геан е от този тип непроницаеми технократи политици, които умеят много добре да предават неприятни вести в приемлива опаковка. България, каза френският вътрешен министър в София в понеделник, е призвана да се присъедини към Шенген. Че е призвана, България знае прекрасно още от присъединителния договор към ЕС, където е записано, че страната ще влезе и в Шенген. Припомняйки ни така една стара новина, Геан се опита да смекчи по-новата: Франция твърдо не възнамерява да позволи присъединяването на България и Румъния към общото шенгенско пространство, преди механизмът за мониторинг, който Европейската комисия налага над двете страни, да приключи.

Разбира се, в типичния си леко отегчителен стил сивият кардинал на Никола Саркози успя цели два пъти да обясни това, без да го каже в прав текст. Но нямаше и нужда.

Българското правителство вече знае, че колкото и брилянтен да е докладът на ЕК за техническата готовност и колкото и позитивна декларация да гласува Европейският парламент през май, пътят към Шенген е затворен с общо германско-френско вето и никакви двучасови посещения на министри няма да променят това. Знае го дори преди унгарският премиер и ротационен председател на ЕС Виктор Орбан да признае миналата седмица: "Блокирани сме на политическо ниво."

България и Румъния (на която Геан в неделя също обясни, че е призвана) са наясно със ситуацията още от миналата година, но използваха последните месеци преди изтичането на срока за техническа готовност, за да опитат да променят нещо. Румъния го направи с показност и гръмогласност, а България - със снишаване и надежда, че неизбежното някак ще се размине. След като на 19 април процедурата по техническата готовност де факто изтече, на двете "призвани" не им остава нищо друго, освен да сбутат темата "Шенген" засега в килера.

Това ще е особено болезнено за кабинета "Борисов", който почти фетишизира влизането в общото пространство и го обвърза със собствената си битка с корупцията и престъпността. Макар и част от причините зад решението да не са тяхна вина, премиерът и вътрешният министър Цветан Цветанов, които бяха най-явно ангажирани с темата, ще понесат политически негативи в особено чувствителната предизборна ситуация.

Има два вида причини, които мотивират отказа на Париж и Берлин, както и на няколко други държави в съюза, да подкрепят влизането на България и Румъния в Шенген. Първите дълго време бяха по-видими и са свързани с границите и имиграцията. Вторите, за които рядко се говори, са вътрешните проблеми на двете страни.

Дайте ни вашите граници

Шенген далеч не е само свободно движение без вътрешни бариери - той е процес, с който границите на ЕС се изтласкват навън и се втвърдяват. Членството в този ексклузивен клуб дава облаги, но изисква участие в една огромна операция, чиято цел е да държи вън желаещите да влязат. "Правителството мислеше за влизането в Шенген като за  процес, подобен на падането на визите", коментира пред "Капитал" политологът Владимир Шопов, който е и бивш представител на МВР в Брюксел. "Това е грешна аналогия. България става първа и последна преграда. Това е трансфер на правомощия и цената на провала тук е много по-висока", смята той.

С други думи, страни като Франция, Германия, Австрия трябва да отдадат много важна част от суверенитета си в ръцете на България и да вярват, че тя ще се справи с това да пази и техните граници. Същото важи и за Румъния, с която вървим в пакет, а там ще бъде втората по дължина сухопътна граница на ЕС от над 2 хил. км, като отвъд нея са Молдова, Русия, Кавказ и Централна Азия. Не бива да се забравя, че България и Румъния ще свържат сухопътния коридор между Гърция, която в момента е на прицела на мрежите за нелегални имигранти, и останалата част от Шенген. 

Само преди две години - в края на управлението на тройната коалиция, българските гранични служби не отговаряха на почти нито един от необходимите критерии. Имиграционните власти и Агенцията по бежанците продължават да имат нисък капацитет и проблеми дори с настоящите слаби потоци.

Доверието е процес, който се гради дълго време, особено ако трябва да убедиш собствените си граждани в качествата на българските и румънските граничари.

Тук малшансът също навреди. Арабските революции от последните месеци и скандалът между Италия и Франция за нелегалните имигранти, които Рим пусна да пътуват из ЕС, втвърдиха още решимостта на европейските правителства да не допуснат подобни кризи. "Няма механизъм, по който да накажеш членовете на Шенген за неспазване на правилата освен процедурата по самото влизане", коментира за "Капитал" Родерик Паркес - главен експерт на влиятелната германска фондация за международни отношения "Наука и политика". "Така например, тъй като не могат да накарат Гърция да създаде истинска система за бежанци, останалите използват влиянието си върху България и Румъния, смята Паркес. Според него сега се обсъжда как механизмът за оценка да стане по-наказателен и ако страни като Полша и Словения го одобрят, той ще бъде приложен и срещу новите членки. Тоест, докато тази дискусия не приключи, София и Букурещ няма да получат членство.

И вашите лични данни също

42 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 45
    • + 91

    Отдавна надуших, че няма да има угодия. В такива случаи не трябва да се кляка на изнудвачите, нито да се тръшкаш като Румъния. Трябваше да се направи само едно нещо. Къде ги стяга франсетата и германците най-много? Тромавите им социални системи, финансирани с високи данъци! Трябваше да ги настъпим по този мазол! Правителството да повдигне въпроса за намаляване на данък печалба за фирмите от 10% на 5% "като временна мярка за компенсация на негативния ефект от отлагането на членството в Шенген". България е малка държава, но един като стърчи прав в киносалона, след него всички трябва да станат, за да гледат филма нормално. Така още няколко държави щяха да свалят данъка, докато накрая проблемът не се появи и на немско-чешката граница. Ето това трябваше да се направи, но този номер не минава при 120 общини с население под 6000 човека, 200 губещи селски болници, стипендии за вечни студенти, кух 12. клас и пр. разхищения.

    Нередност?
  • 2
    pesheff avatar :-|
    pesheff
    • - 15
    • + 167

    Добра статия Капитал - само че не само Герб са виновни за положението с корупцията и престъпноста а за съдебната система да не говорим! Това са 20+ години анархия от които не се излиза за 2-3 години
    Това не ги оправдава разбира се и ако наистина искаха да направят нещо досега щеше да има реформа в съдебната система а и няколко осъдени министри и висши чиновници
    Не е чак толкова лошо че не сме в Шенген - така натиска за реформи ще се задържи а и ние като общество трябва да натискаме правителството по всякакъв начин!

    Нередност?
  • 3
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 47
    • + 28

    "Вторите, за които рядко се говори, са вътрешните проблеми на двете страни."
    Виждам, че и в тази статия няма и дума за проблемите на Германия и Франция, които са истинската причина, да не ни допуснат в Шенген.

    До коментар [#1] от "cinik":

    Точно така! Аз казвам направо да въведем един символичен данък от 1% и да им гледаме сеира на Франция и Германия....

    Нередност?
  • 4
    demokrat avatar :-|
    Demokrat
    • - 17
    • + 149


    Нормалните българи можем само да приветстваме решението на Германия и Франция да продължат с натиска над политиците в България.

    Всякакви тези за българско "отмъщение" срещу Франция и Грмания са като призиви за изправяне на болен от леглото чрез бой с пръчки.
    "Болният" в случая е България!

    С очите си виждаме, че малките и крехки промени в България се случиха само заради изискванията за влизане в НАТО и ЕС. И дори тогава, когато вече влязохме в ЕС, БСП / Д(П)С и НДСВ направиха "нужното" за да не променят истински системите, да не отдалечават България от "братушките" и задушаващата "прегръдка" на руските олигарси.

    Тази 'политика" за "европейко развитие" бе "развита" и от Борисов.

    Какъв Шенген сънуват от ГЕЕРБ, какъв ЕС!!

    От ЕС казват - ще развиваме общаевропейска енергийна система, ще строим европейски газопровод, ще преразглеждаме атоманта енергетика ..... и докажете развитие, промяна в съдебната система, защита на законността!

    От ГЕЕЕРБ отговарят - ще интегрираме окончателно българската енергетика в руската, ще строим РУСКИ нефтопровод, ще строим РУСКА атомна бомба в БеляНЕ ... и няма да правим реформи ( криза е), няма да махаме агентите на ДС/КГБ ( 2000 от гестаповците още "работят" в МВР и искат достъп до тайните на ЕС), няма да променяма истински съда, НЯМА..., НЯМА..., НЯМА!!!

    Да напомня пак, че с решение БКП приема ДС да се 'интегрира" напълно с КГБ.

    Е, ами НЯМА и Шенген!

    От ЕС ни помагат - натискат "гражданите" на Борисов за да им покажат, че с ченгета защитавали и пазили БКП и "лично другаря Т. Живков", с доносници и ПАЛАЧИ от ДС/КГБ НЯМА да работят и НЯМА да споделят тайни.

    Остава и ние, истинските гражани на България да си свършим работата и да ИЗРИТАМЕ гореописаните, ченгета, охрана на БКП и Т. Живков, доносници и ПАЛАЧИ от ДС/КГБ.

    Втори път в ЕС с комуноидно/фашистки полипи НЯМА да ни пуснат.
    И по-добре!

    Нередност?
  • 5
    gullwing avatar :-|
    gullwing
    • - 6
    • + 101

    Практически всичко добро, което се случи и се случва в България е резултат на цивилизационен натиск от страна на Европа. Нещастието ни е че доскоро нашата политическа класа откровенно се противеше на този натиск. Едвам сега започват да се забелязват примери на сътрудничество от страна на българската администрация - и резултатите са налице. Най-видимият от тях е работата на Плевенлиев по пътищата. Преекспонирането й се дължи на това, че резултатът й е видим за всеки. При Шенген такава видимост липсва, но е прекрасно че и там бяха положени усилия и постигнати резултати. Трябва просто да се помни, че се стараем за себе си, а не заради външна оценка. Всички знаем, че бележката на изпита не винаги е справедлива оценка на придобитите знания, а в живота точно те са важното.

    Нередност?
  • 6
    gilermos avatar :-|
    gilermos
    • + 59

    Наистина изражението на Гаен /видно от снимката/ е по-красноречиво и информативно от казаното от него. Истинският проблем е липсата на доверие във властта, но, както правилно е казал анонимният германец, такива неща не се говорят и не могат да се изтъкнат като причина.

    Нередност?
  • 7
    alfanero avatar :-P
    alfanero
    • - 9
    • + 39

    До коментар [#1] от "cinik":

    Не знам къде ходиш на кино,но тук при нас,ако някой стърчи по време на филма и не иска да седне,най-често бива изгонен от салона или даже отнася по някой и друг шамар....

    Нередност?
  • 8
    trezven avatar :-|
    Трезвен
    • - 16
    • + 52

    По едно нещо не мога да се съглася с Франция и Германия- те виждат нашата пропита от корупция каста, виждат как Руснака играе на табла с България и не правят нищо против Русия у нас. Те казват- 'Вие трябва да си изгоните руснака'. Нека не се лъжем, това е корена на злото- Москва която все още си командва нашия 'Елит'.

    Само, че как се гони власт, дошла с танкове?

    Пълен песимист съм, че аз, човека на 21 години ще доживея Руснаците да бъдат прогонени от България. Не и без поне минималната истинска помощ и натиск на Запада. Отделен е въпроса, че танкове с чалга не се гонят и че ние нищо не правим по въпроса.

    Нередност?
  • 10
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 24
    • + 45

    Недоумявам защо маргиналната тема за Шенген продължава да се обсъжда като някакъв проблем. Да пътуваме свободно в Европа вече можем. Да работим свободно в Европа и със Шенген няма да можем, защото членките индивидуално ни налагат забрани. България трябва да обяви прекратяване на усилията за Шенген, а чиновниците и финансирането по темата да бъдат насочени към решаването на някой от многото ни реални проблеми. Сегашната ситуация е унизителна поне колкото е безсмислена.

    Нередност?
Нов коментар