С избора на Ивайло Калфин, Сергей Станишев двойно се подсигури

72-ма от Националния съвет на БСП предпочетоха безпартийния бивш вицепремиер

Ивайло Калфин<br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цели

Първата цел на БСП е да стигне до балотаж на президентските избори. Основен конкурент на Ивайло Калфин ще е Меглена Кунева. Тя обаче не може да разчита на твърда партийна подкрепа, получила е отказ и от ДПС. В същото време бившият вицепремиер е в подобна на нейната ситуация – може да акумулира повече избиратели извън тези на левицата, ако стигне до балотаж, но дали ще стигне до там е проблем. В БСП имат и такива изследвания, в които срещу името на Калфин пише – проблемен за стигане до втори тур. Сергей Станишев пък призна, че няма представа какво ще прави ДПС, а гласовете на движението в последните години са решаващи за избора на държавен глава. На практика БСП остава само с партньорите от "Коалиция за България, които не могат да донесат кой знае колко гласове. В същото време, избирайки Калфин, който е по-скоро социалдемократ, отколкото социалист, близък до брат и сестра Бокови и Андрей Бунджулов, БСП оставя свободно полето за кандидатиране на по-крайни леви представители. Татяна Дончева например каза, че през септември (когато изтича крайният срок за регистрация на кандидатите в ЦИК) ще стане ясно дали ще се включи в надпреварата за президентския вот. Делегати на пленума в събота коментираха, че се надяват тя да участва, за да има за кого да гласуват.

Лидерът на БСП Сергей Станишев вече има няколко алтернативни варианта, с които да оправдае евентуалната загуба на президентските избори:

-  Да хвърли отговорността върху партията, че е избрала погрешния човек, защото той не е посочен лично от него

-  Да обвини президента Георги Първанов, който лобира за кандидата и да смекчи устрема му да се връща в БСП

Около тези теми се въртяха коментарите на делегатите на Националния съвет на социалистите, които в събота избраха Ивайло Калфин за кандитат президент. За първи път ръководството на БСП не излезе с предложение, а остави всичките 10 претенденти да се борят за гласовете на пленума. След няколко отвода в крайна сметка най-голямата конкуренция на бившия вицепремиер в кабинета на тройната коалиция беше депутатът и лидер на лявото крило Янаки Стоилов. Въпреки някои тъмни петна в партийната биография на Калфин (напуснал БСП през съкрушителната за партията 1997 г., за да сформира Евролевицата начело с Александър Томов) той спечели номинацията в съотношение 2:1 срещу класическия представител на левицата - 72-ма гласуваха за него, а 35-ма предпочетоха Стоилов. Останалите трима взеха унизително и пренебрежително малко гласове – Иво Атанасов седем, Георги Близнашки и Стефан Василев по пет.

Резултатът на Калфин само на пръв поглед е изненадващ. Зад него стои съвпадение на интересите и желанията на т.нар. президентско лоби, на софийската организация, ръководена от Румен Овчаров и кръгът около Сергей Станишев, но с различни аргументи. Хората на Георги Първанов считат, че няма по-добър вариант за кандидат президент на БСП след оттеглянето на Стефан Данаилов и Костадин Паскалев. Те ще работят убедено за постигането на добър резултат на Калфин. В софийската организация, с малки изключения не биха подкрепили Янаки Стоилов, който не крие различията си с Овчаров и няколко пъти беше претендент за поста му. Въпреки че самият Овчаров по време на закритито заседание казал, че си е направил социологическо проучване в кръчмата в Саранци и разбрал, че Калфин не е напълно избираем - "да ме прощава Ивайло". Според социалисти обаче това мобилизирало още повече феновете на евродепутата, тъй като било придружено и от критики към председателя, че не е посочил едно име, но в същото време във встъпителните си думи очертал точно профила на Калфин.

Кръгът около Станишев също ще работи за евентуална победа на Калфин, но в неофициални разговори от миналата седмица лидерът споделял, че шансовете да бъдат спечелени изборите са минимални. В последните дни обаче той показвал в тясното ръководство на партията социологически проучвания, които показват, че Стоилов е много по-неизбираем от Ивайло Калфин (5% срещу 17% в полза на евродепутата), който привлича и периферния електорат на левицата. Още повече, че около 20% от симпатизантите на левицата заявяват, че биха подкрепили основния претендент за второто място на президентските избори Меглена Кунева, а профилът на Ивайло Калфин като политическа биография и експертност се доближава максимално до нейния.

Именно заради факта, че изборът на кандидата мина през Националния съвет след максимално широко отворена врата на номинации дава основание на Станишев най-малкото да раздели, ако не да хвърли отговорността за резултатите му върху партията.

"Председателят от четири месеца търси вариант кой да поеме отговорността за провала на вота и да минимизира загубите", твърди високопоставен член на партията. Първоначалният му избор бил Янаки Стоилов, за да каже "толкова може партията", впоследствие видял възможност това да е Ивайло Калфин.

В тази посока са и коментарите на Татяна Дончева, която беше сред номинираните, но си направи отвод. Преди да стане ясен резултатът от гласуването тя коментира, че "Станишев си брани 4-ия етаж на "Позитано" 20 (където се намира кабинетът на председателя) срещу "попълзновенията" на Георги Първанов като издига тези, които биха атакували лидерския пост". Ще стане така, че Първанов губи президентските избори, а местните - регионалните структури, каза тя, намеквайки, че изборът на Калфин е предрешен.

Втората подсигуровка на Станишев е свързана именно с близостта на Калфин с президента Георги Първанов. Калфин стана вицепремиер в правителството на тройната коалиция от "Дондуков" 2, където дотогава беше секретар по икономическата политика на президента. През ноември 2010 г. той беше и един от учредителите на т.нар. президентско движение АБВ. С номинирането на Калфин Първанов се явява нещо като спасител на БСП от тягостната ситуация да избира между кандидати, получаващи минимална подкрепа в партията, като предоставя човек от президентската "банка с кадри".   

Въпреки че на пръв поглед може да изглежда като подаване на ръка към сегашния обитател на "Дондуков" 2 и безспорен авторитет в БСП, отношенията на Станишев с Първанов са доста хладни. В лицето на бившия лидер на партията сегашният вижда опасност, особено при негативен резултат за БСП на изборите. "Станишев мисли, че с избора на Калфин президентът ще му стане приятел, но жестоко бърка", твърдят "ястребите" в екипа на председателя. След гласуването в събота официалният лидер на социалистите все пак се е обадил на Първанов, "за да каже кой ще му е наследник".  

30 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • - 19
    • + 68

    Ако напиша какво наистина мисля за господина на снимката, ще трябва да ми изтрият коментара за нецензурни изрази.

    Затова ще кажа само - горко ни, ако този стане президент.

    Нередност?
  • 2
    ariman_info avatar :-?
    Ariman
    • - 11
    • + 29

    Калфин е тих човек, такива обикновено са дълбоки и могат да бъдат непредсказуеми, ще видим.

    Нередност?
  • 4
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 17
    • + 48

    Нищоправец и празноговорец. Типичен социалист.

    Вижте му позицията от преди няколко месеца относно проблемите в легализацията на дипломите, и ще разберете що за гьонсурат е въпросния господин.

    http://bit.ly/ojTys8

    Коментарите са му с ник ikalfin, статията също е от него.

    Нередност?
  • 5
    ch2222 avatar :-P
    ch2222
    • - 8
    • + 23

    Президентът трябва да си тежи на мястото!Знам за една дама от ГЕРБ,работи нотариус в жълтото здание срещу Радисън ...

    Нередност?
  • 6
    reality avatar :-|
    reality
    • - 13
    • + 18

    Доколкото разбрах Калфин е участвал в някакво популярно тв шоу по БНТ, а такива неща носят доста гласове. Иначе не проумявам защо търсят "мъжки" вариант на другарката Кунева. Да я бяха подкрепили в началото и да не се занимават с глупости.

    Нередност?
  • 7
    kableshkov avatar :-|
    kableshkov
    • - 17
    • + 10

    Браво, браво от "Капитал"" не знаят разликата социалист- социалдемократ...

    Нередност?
  • 8
    pliok avatar :-|
    Пльок
    • - 40
    • + 10

    До коментар [#4] от "NPaine":

    айде пак познатият стил...писна ми от жалки необосновани коментарчета като този....
    Какво общо има статията - която, между другото, е много добра - с настоящия въпрост? А с представата ти за Калфин като "гьонсурат "? (което какво значи?)

    По-скоро горко ни ако някой калпав сельо стане президент... Калфин не е най-прекрасното цвете за мирисане, но аз до момента по-подобаващ кандидат за поста не знам да има...
    Колкото до избора му, нищо изненадващо.

    Нередност?
  • 9
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 8
    • + 47

    До коментар [#8] от "Люба":

    Какво значи необоснован коментар?

    Казвам че е нищоправец и поствам статия с която да го докажа.

    По обоснован коментар във форум трудно ще намериш.

    Под "гьонсурат" в контекста Калфин имах предвид човек който 4 години в позицията на вицепремиер не си е мръднал пръста за да задвижи даден въпрос (или ако си го е мръднал е бил достатъчно некадърен за да не постигне нещо), но сега има наглоста да бие тъпана колко била зле администрацията.
    Ей това имах предвид под гьонсурат.

    Нередност?
  • 10
    estaridolska avatar :-|
    estaridolska
    • - 8
    • + 12

    Здравейте!

    по повод забележката за социалдемокрацията, само ще отбележа, че Ивайло Калфин е написал в профила си във фейсбук срещу графата "политически възгледи" - социалдемократ и е поставил цитат от уикипедия за пояснение. Може би не съм съвсем коректна като казвам, че е по-скоро социалдемократ, той си е социалдемократ.

    Това е от уикито:

    От Уикипедия, свободната енциклопедия
    Social democracy is a political ideology of the center-left on the political spectrum. Practical modern social democratic policies include the promotion of a welfare state, and the creation of economic democracy as a means to secure workers' rights.

    Social democracy is officially a form of evolutionary reformist socialism. The Frankfurt Declaration of the Socialist International in 1951, attended by many social democratic parties from across the world, committed adherents to oppose Bolshevik communism and Stalinism, and to promote a gradual transformation of capitalism into socialism.

    Since the rise in popularity of the New Right and neoliberalism, a number of prominent social democratic parties have abandoned the goal of the gradual evolution of capitalism to socialism and instead support welfare state capitalism. In recent years, several social democratic parties (in particular, the British Labour Party) have embraced more centrist, Third Way policy positions. The development of Third Way social democracy has resulted in the rise of democratic socialism as a distinct ideology split from social democracy. In many countries, social democrats continue to exist alongside democratic socialists, who stand to the left of them on the political spectrum. The two movements sometimes operate within the same political party, such as the Brazilian Workers' Party and the Socialist Party of France.

    Нередност?
Нов коментар