Зад тракторите

Протестът на зърнопроизводителите в София в шест въпроса и отговора

Дойдоха, пошумяха и си отидоха. А след тях останаха въпроси.
Дойдоха, пошумяха и си отидоха. А след тях останаха въпроси.
Дойдоха, пошумяха и си отидоха. А след тях останаха въпроси.    ©  Надежда Чипева
Дойдоха, пошумяха и си отидоха. А след тях останаха въпроси.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фермерите правят протестите си през зимата. Това е толкова неоспорима истина, колкото и тази, че слънцето изгрява от изток. Правителството, изглежда, я забрави тези дни и се озова под обсадата на 170 трактора, паркирани на жълтите павета. Походът на зърнопроизводителите, предвождан от няколко гайди, обаче няма да остави кой знае колко спомени след себе си. След него те и тракторите им си заминаха, като обещаха, че остават в стачна готовност.

Това, което остана, бяха няколко въпроса с доста неясни отговори. Какво искат и за какво се борят хората с тракторите? Нали получават толкова много пари като субсидии от Европейския съюз? И изобщо - защо те получават пари, а останалите сектори - не. Защо само зърнопроизводители? Кой в крайна сметка бърка - държавата, която смело отряза парите, или зърнопроизводителите, които си ги искат? Опитахме се намерим отговор.

За какво бяха протестите?

За пари, макар да се твърдеше, че протестират за принципи.

Държавата намали националното доплащане за един декар обработвана земя. След като обеща на асоциациите 240 милиона лева преди няколко месеца, сега в бюджета са записани  100 милиона лева, които ще бъдат разпределени на единица площ. Симеон Дянков казва, че ситуацията налага намаляването на тези пари - държавата просто няма откъде да намери останалите. Зърнопроизводителите казват, че обещаното е обещано и трябва да бъде изпълнено. Меко казано спорна позиция, предвид затягането на разходите във всички останали сектори, където няма директни европейски субсидии.

От министерството на земеделието уточняват, че съгласно бюджета за 2012 г. се очаква националното доплащане за земеделска земя да бъде 3 лв. на дка за кампанията 2011 г. То е допълнително финансиране към субсидиите от Европейския съюз, които са в размер на 22.40 лв./дка.

За какво са националните доплащания?

За смекчаване на разликите в ЕС.

Това е възможност, предоставена на новите държави - членки на ЕС, да компенсират фермерите си за периода, в който те получават по-малко директни субсидии от средното за ЕС. За България този период продължава до 2016 г. Целта е да се изравни позицията на българските фермери, които след присъединяването стават част от общия европейски пазар, с конкурентите им от останалите страни, включително тези, които получават по-високи субсидии (по исторически причини).

Държавата може да дава на селскостопанските си производители разликата до 100% от определената субсидия. Тоест, ако през 2011 г. фермерите взимат 50% от нивото на субсидията през 2016 г., държавата може да им доплати останалите 50%. Така през 2012 г. те ще взимат 60%, а държавата може да додаде до 40%, и т.н.

Длъжна ли е държавата да плаща тези пари?

Не.

Всяка страна е свободна да определи какви пари да допълва към субсидиите от ЕС, като Европейската комисия определя само тавана, но не и долната граница. Ако се откаже да плаща обаче, би поставила в неравностойно положение селскостопанските производители спрямо останалите фермери в ЕС, като доплащането може да е различно всяка година.

Защо протестираха предимно зърнопроизводители?

Защото взимат огромна част от субсидиите.

Европейските субсидии се плащат на единица площ. Това е стара схема, избрана от ЕС, за да се избегне свръхпроизводството, тъй като парите не зависят от количеството произведена продукция. По този критерий не може и да се лъже, казва депутатът Димитър Чукарски, тъй като има обективен фактор като декар площ. Националните доплащания на декар просто следват формулата на европейските плащания.

Ето защо като използващи най-много земя зърнопроизводителите се облагодетелстват непропорционално от тази схема. Затова и повечето фермери се ориентират към зърнени култури - това е отрасъл, който може да се механизира тотално и е с гарантирана печалба. Така от 32 млн. дка обработваема земя в България над половината - 18 млн., са засяти със зърно. Тези площи се обработват от 7.4% заети в селското стопанство.  

Специфичните субсидии за останалите сектори в селското стопанство не са намалени, затова те не протестират.

Има ли търкания между секторите в селското стопанство?

По всичко изглежда, че да.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ariman_info avatar :-|
    Ariman
    • - 2
    • + 23

    Хубавите, нови трактори, който дойдоха в София на екскурзия показаха две неща:
    - В България има огранизиран сектор, който може да търси интереси те си
    - също така има богати производители, който могат да влиаят на политиката спрямо цял един сектор
    - а да показаха и че Бареков е селянин!

    Нередност?
  • 2
    nogica avatar :-|
    nogica
    • - 5
    • + 13

    не ги подкрепям.Изнасят всичко което е качествено и за БГ се продава фуражно жито,извиват ръцете на целия сектор животновъдство,неплащат данъци и повечето работят на сиво и сега от данъците на всички държавата да доплаща.Могат да вземат разликата като започнат да гледат животни,сеят зеленчуци така ще създават повече работна заетост и ще печелят повече тогава да бих ги подкрепил.Сега с тези гръцки похвати нищо не правят,ако имаха ферми дали щяха да ги зарежат и три дни да въртят скари и да пият вино и да бъркат графика на другите хора.Бареков е прав да се бунтува но не с тези думи и с този тон.В БГ всички сме с здрав селски корен.Едва от 122г има граждани ;-)

    Нередност?
  • 3
    gligi avatar :-|
    gligi
    • - 5
    • + 13

    Сега вече и за неспециалистите стана ясно че субсидиите отиват основно при хора, които се возят на лимузина, а не на трактор.

    Ако можех да избирам, не бих дал парите си на тези земеделци, а бих субсидирал единствено био-земеделието и практиките за опазване на околната среда.

    Нередност?
  • 4
    ariman_info avatar :-P
    Ariman
    • - 6
    • + 8

    До коментар [#3] от "gligi":

    Хубаво е, че не питат залени камби като теб по тези въпроси, иначе в магазина щеше да има само картофи по 20 лева, гледани био, аман от специалисти в земеделието, чийто сблъсък с природата е бил като са се нажарили с коприва га са срали край пътя.

    Нередност?
  • 5
    niks84 avatar :-P
    Николай Станчев
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#4] от "Ariman":

    Интересен ми е твоят сблъсък с природата, г-н специалист? Био картофите може да са 20лв, защото са внос, а нашите производители са последна дупка на кавала. Едно е да ти идват продуктите от Германия и други страни от ЕС, друго е да се подпомага това производство тук, за да може да е конкурентно и да не са по 20 лв картофите, да си ги купуваш от родния производител, той да си плаща данъците и Дянков да е доволен.

    Нередност?
  • 6
    ariman_info avatar :-P
    Ariman
    • + 1

    Моят сблъсък с природата е през предната броня на колата, една овца като теб се беше заблудила по магистралата :-)
    Яж си фуража по двайсет лева килото и се радвай, радвай и Дянков с млеконадой и сънувай Гергьовден.
    Ако беше прочел коментарите ми, щеше да знаеш че радувам за българско производство и се радвам, че има сектор, който отстоява интересите си, но чукча е писател, не читател нали?

    Нередност?
  • 7
    niks84 avatar :-P
    Николай Станчев
    • - 1

    До коментар [#6] от "Ariman":
    Не знам кой е точно заблудената овца, карай си по магистралите, блъскай си овцете:)
    Явно си далеч от земеделието, не знам чукча писател ли се, читател ли е, но чукча може и да е практик:) и да не яде фураж.
    Айде със здраве. Ясен си ми.

    Нередност?
  • 8
    ariman_info avatar :-P
    Ariman
    • + 2

    До коментар [#7] от "Николай Станчев":

    Колега, на една овца колкото и да са й ясни вълците все тая, намесваш се в чужд разговор и после те боли дупето, вярно не четеш, но как хубаво пишеш....

    Нередност?
  • 9
    ruslan avatar :-?
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • + 3

    До коментар [#1] от "Ariman":
    [quote#1:"Ariman"]В България има огранизиран сектор, който може да търси интереси те си [/quote]
    Другото не ти ли стана ясно?
    Че сектора си има само 8 собственика, които са командировали трактористите.
    Това си е вид мафия, но пазена от закона. Внимателното прочитане на статията е важен фактор за разбирането и на проблема и на самата статия особено.
    [quote#8:"Ariman"]намесваш се в чужд разговор[/quote]
    Форума не ти е собственост, та разговорът ти сам със себе си да е недосегаем.
    Да уточним за барековщината малко ако може. Селяндур бих казал, защото селянин само по себе си, значи човек живеещ на село и това не го прави автоматично глупак, докато селяндура може да не е виждал село никога, но си е такъв.

    По сериозно, уважаван човек си.

    Та не се засягай, а разсъждавай по-трезво. На тези държавата с нищо не им е длъжна, да не говорим за тоталната липса на пари в бюджета. За времето в което живеем получават достатъчно.
    Познавам лично зърнопроизводители и то относително малки. Всеки си държи по 200, 300 тона царевица, пшеница, слънчоглед и чака удобен момент пред компютъра за да ги продаде изгодно. Това е след всички разходи и не стоят гладни. Та всеки от тях ще си вземе по около 100 000 лева за труда си от миналата година. Не са толкова зле ми е мисълта.

    Нередност?
  • 10
    ariman_info avatar :-?
    Ariman
    • + 1

    До коментар [#9] от "Росен":

    Имаш плюс от мен, аз също познавам зърнопроизводители, да, не са бедни и нещастни, но произвеждат нещо, малко са тези хора, а от тях има въпиюща нужда, като това не променя два факта:
    * Борисов излъга - те се защитиха, браво за това.
    * Бареков е селяндур, съгласен съм, да ме извинят всички които живеят в малки населени места, за което им завиждам.
    * Трето от двете, да мафия са, като всичко друго ;-)

    Нередност?
Нов коментар