Ричард Морнингстар: Решенията за шистовия газ трябва да имат обективна научна основа

Енергийният пратеник на Хилари Клинтън потвърди за възможен интерес на американски финансов инвеститор към АЕЦ "Белене"

Ричард Морнингстар    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Чисто съвпадение е, че идвам няколко дни след визитата на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в България" – с тези думи Ричард Морнингстар категорично разсейва всякакви конспиративни теории за американски десант в България и енергиен сблъсък с Русия по въпроса за шистовия газ и други енергийни проекти. Поредицата от посещения – първо на Клинтън в София, след това на вицепремиера Симеон Дянков, министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и министъра на транспорта Ивайло Московски в Москва, после на Морнингстар в България и очакваното идване на изпълнителния директор на руския монополист "Газпром" Алексей Милер - предизвикаха много догадки и коментари.

"Уверявам ви, че моето пътуване беше планирано дълго време преди държавният секретар да насрочи своята визита. Напълно отхвърлям аргументите, че това е съревнование между САЩ и Русия", казва в интервю за "Капитал" Морнингстар, който е специален пратеник на Хилъри Клинтън по енергийните въпроси. Той подчертава, че каквото и да бъде окончателното решение на София по въпроса за шистовия газ, то трябва да бъде взето, след като се изслушат независими експерти и се направят обективни научни изследвания.

"Разбираме защо в България беше приет мораториум за шистовия газ. Екологията очевидно е много важна", казва енергийният дипломат. И обяснява, че в момента американската Агенция за опазване на околната среда изготвя доклад за въздействието на шистовия газ върху природата. Резултатите ще бъдат представени догодина, но според Морнингстар се очаква изводите да бъдат, че евентуалните рискове са управляеми. "България има избор и право да взема каквито решения прецени и ние не поставяме това под въпрос. С времето бих предположил, че правителството ще поиска да направи научни изследвания и да получи колкото е възможно повече информация, за да реши окончателно кой е правилният път за страната", допълва Морнингстар. И подчертава, че е важно това да стане на научна основа и да се направи задълбочено проучване.

Пратеникът на Хилари Клинтън повтаря и нейните послания за необходимостта България да има балансирана и диверсифицирана енергийна политика. Като по-конкретно това означава да не бъде зависима от един източник, един маршрут за доставки или един тип енергия. Целият набор от опции – нови тръбопроводи, ядрени централи, шистов газ, възобновяеми източници, енергийна ефективност – трябва да бъдат сложени на масата и внимателно обмислени от гледна точка на техните плюсове и минуси и нуждите на страната. "Политиката за енергийна сигурност трябва да разглежда всички налични алтернативи и да взима рационални решения с оглед на тези възможности. Няма една-единствена правилна рецепта", обяснява Морнингстар.

Според него за България особено ключови са газовите връзки със съседните страни, които бяха обявени за приоритет след газовата криза от 2009 г. "Има напредък за изграждането на повече интерконектори. Направено е много за тези с Румъния и с Гърция. Мисля, че предложеният интерконектор с Турция ще бъде много важен", отбелязва дипломатът.

Морнингстар потвърждава изнесената преди дни информация от министър Трайков за възможност американски фонд да участва в проекта АЕЦ "Белене". "Има потенциален интерес от финансов инвеститор от САЩ. Не съм чувал американска енергийна компания да проявява интерес, но това не означава, че не може да стане в бъдеще. Вярвам, че диверсификацията по отношение на ядрените технологии е важна. Но това е решение, което трябва да вземе българското правителство", казва Морнингстар. И добавя, че се надява въпреки прекратеното разрешение за търсене и проучване на шистов газ в България американската компания Chevron да не се оттегли напълно от страната. А също и това да не обезкуражи други американски фирми да инвестират в българския енергиен сектор.

Цялото интервю с Ричард Морнингстар можете да прочетете в следващия брой на "Капитал".

49 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peshokev avatar :-P
    peshokev
    • - 9
    • + 32

    ЗАКОН ЗА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА Чл. 3, Чл. 75 (1) и (2). Другари, що мряхме за таз земя, що я купувахме, що данъци и плащаме?
    Как ще се определя цената на този газ...може би пак смешниците от ДКЕВР щя е мъдрят? Как тъй изведнъж се извъдиха всички Хамериканци, БГ-любци и почнаха да облъчват раята? Колкото цъфнахме с конфиденциалните договори за доставка на газ от Русия, толкова ще цъфнем и с тази игра. Виж, някои хора, определено ще цъфнат, даже за 10-20 поколения ще вържат.

    Нередност?
  • 2
    milenskia avatar :-@
    Не на шистовия газ
    • - 15
    • + 51

    "България има избор и право да взема каквито решения прецени и ние не поставяме това под въпрос"

    Разбирай:
    Не го поставяме, ама ще Ви понатиснем.
    Ще се опитаме да Ви пообъркаме, позаблудим, поизлъжем, малко медийна атака няма да Ви е излишна. Ето и Уорлик ще ни помогне.

    "Разбираме защо в България беше приет мораториум за шистовия газ. Екологията очевидно е много важна"

    Да се чете:
    На нас въобще не ни дреме за екологията Ви и подигравателния тон, с който Ви го казвам не е случаен.

    "И добавя, че се надява въпреки прекратеното разрешение за търсене и проучване на шистов газ в България американската компания Chevron да не се оттегли напълно от страната."

    Разбирай:
    Аз съм лобист, това ми е работата и ще направя всичко възможно да Ви разкажа играта и Шеврон да ви осе.ат пейзажа.

    Нередност?
  • 3
    siimplicimus avatar :-(
    siimplicimus
    • - 12
    • + 42

    Той случайно дошел, но говори за шистовия газ, тя случайно дойде за 5 часа, и говори за шистовия газ, сигурно другия уикенд ще дойде самия Обама, и той случайно ще говори за шистовия газ. И да, и за Белене ще обещават, и тръборповоди от щатите дотук може да обещаят. То, туй дето може да го обещаят, никой не може да го даде. Ясно ли е, че ще се точи газ от шисти, пък ако ще добруджанци всичките със зелени карти да се преселят в щатите.

    Нередност?
  • 4
    blaf avatar :-|
    blaf
    • - 14
    • + 42

    Не трябва да имат обективна научна основа. Тази земя е наша, ние може да се разпореждаме с нея и по най-ирационалния (според него) начин.

    Може да му кажем "Не искаме шистов газ, защото... ами защото така!" и това трябва да е абсолютно достатъчно.

    Освен това, има достатъчно обективни доказателства за вредата от добива на шистов газ.

    Нередност?
  • 5
    ispor avatar :-P
    ispor
    • - 5
    • + 36

    "Уверявам ви, че моето пътуване беше планирано дълго време преди държавният секретар да насрочи своята визита. Напълно отхвърлям аргументите, че това е съревнование между САЩ и Русия", ----И един мармот го завиваше в станиол!

    Нередност?
  • 6
    mechopooh avatar :-|
    Meчо Пух
    • - 44
    • + 27

    Отвсякъде чугуни с петолъчка в главата готови не само българските интереси, ни и майка си да продадат за някоя друга рубла и за светлото бъдеще на Газпром. Цялата тази истерия и медийна кампания против шистовия газ беше щедро полята с рубли, организирана от младежкото БСП под мъдрото ръководство на червената енергийна мафия и руското посолство. Даже успяха да заведат по площадите и шепа матрЯл с манипулиран еко-блясък в очите. Сакън, тъкмо ни направиха дойна крава и троянски кон, а сега и собствен газ ни се е приискал. Разберете, нама по-калоричен газ от руския, а от руския атом по-мирен атом няма. Да ни е честита другари, да пребъде новата цена на газа... и да не си помисляте за разни конекторни връзки с Турция, Гърция и други глупости...

    Нередност?
  • 7
    mechopooh avatar :-|
    Meчо Пух
    • - 39
    • + 17

    [quote#4:"blaf"]Може да му кажем "Не искаме шистов газ, защото... ами защото така!" и това трябва да е абсолютно достатъчно. [/quote]

    Чудя се от името на кого си мислиш че говориш с това самочувствие?

    [quote#4:"blaf"]Освен това, има достатъчно обективни доказателства за вредата от добива на шистов газ.[/quote]

    Не, няма никакви обективни доказателства за това. От БАН казаха че тази технология за сондиране се прилага в България от дестилетия без да е създала проблеми. Не е по-рисково от това да ти падне ледена шушулка отгоре докато ходиш.

    Нередност?
  • 8
    fafla avatar :-|
    vanquez
    • - 8
    • + 19

    [quote#7:"Meчо Пух"]Не, няма никакви обективни доказателства за това. От БАН казаха че тази технология за сондиране се прилага в България от дестилетия без да е създала проблеми. Не е по-рисково от това да ти падне ледена шушулка отгоре докато ходиш.[/quote]

    а, тъй ли?! че да вземен да си го добиваме сами тогава, а? защо да го делим с американците в съотношение 50 за тях 1 за нас... не разбирам :/

    Нередност?
  • 9
    zafu avatar :-P
    Зафу
    • - 13
    • + 21

    До коментар [#7] от "Meчо Пух":


    Говорите за обективни доказателства? Не е ли достатъчно това, че на километър дълбочина скалите се разбиват и в тях се вкарват химикали ? Една повърхностна гледната точка няма да ни свърши работа във века, в който живеем вече от дванайсет години. Образно казано - това, че очният лекар не се интересува от диагнозата на ендокринолога за пациента си , си е чисто и просто недъг на професията.
    Така и със шистовия газ - все едно да се правим, че водата не извира от земята, а от въздуха. Впрочем, все пак въздуха също участва във водния кръговрат, та и това може да се разгледа като повърхностно.

    Стига реторика, може би - нека очите ви да видят едно доказателство (или гнусна фабрикация на съветските агенти, както искайте си го разбирайте), но във филма по-долу ясно се вижда как от мивките на три семейства водата се пали с кибрит.

    (:

    http://www.youtube.com/watch?v=phCibwj396I&feature=related

    Нередност?
  • 10
    zafu avatar :-?
    Зафу
    • - 6
    • + 22

    П.п. И коментар по статията - все пак, на пресконференцията Хилари Клинтън заяви, че "изпраща" г-н Морнингстар, сега... да си говорим, че това е случайно съвпадение... .

    Нередност?
Нов коментар