🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Закъснели за пълната промяна

Българското земеделско министерство е назад в подготовката за новите субсидии

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предложения за промени

- Директните субсидии няма да се дават на площ, а чрез права за плащания

- Предвижда се таван на субсидиите за стопанства - максимумът на субсидията за едно ще е 150 хил. евро (лимитът може и да бъде увеличен)

- 30% от директните плащания трябва да са свързани с екологични мерки

- Държавите трябва да имат по-голяма самостоятелност при промени в програмите за селските райони

- Фокус върху проектите за иновациите, науката и устойчив растеж

- Създаване на кризисен резерв в Брюксел за бързи реакции при тежки смущения на пазара.

Между 8 и 9 млрд. евро субсидии трябва да влязат в българското земеделие за седем години - от 2014 до 2020 г. Макар и в Брюксел да има още неясноти как ще се разпределят тези средства, в България тъмата е в пъти по-голяма. Плащанията към земеделците ще трябва да са по изцяло нов начин от януари 2014. Засега обаче страната нито активно контактува с евроинституциите, нито е започнала да мисли закони, наредби, регистри и т.н.

Европа още не е готова с официалното разпределение. Но оставащите месеци няма как да стигнат на България за пълна подготовка. Още повече че в средата на следващата година идват избори и това ще разконцентрира допълнително администрацията. В резултат поне първите години от новия период фермерите могат да не получат навременно финансиране. За разлика от европейските им конкуренти.

Какво прави България

Заради сложността на промените, които предстоят, някои от европейските държави вече са стартирали с подготовката си за новия програмен период. Според източници от Брюксел някои дори тестват и софтуерите си за новите регистри, на база на които ще се изплащат парите по директните субсидии. На този фон усилията на България изглеждат недостатъчни.

От земеделското министерство съобщиха, че в момента има създадена работна група, "която има задача да анализира предложенията, свързани с бъдещето на общата селскостопанска политика" и "да подготви предложения за необходимите изменения във връзка с прилагането й".

Резки промени при директните плащания

Сложната задача с промяна на правилата за подпомагане стои пред всички институции, получаващи пари от ЕС, но при земеделските тя е най-сериозна. Причината е, че освен програмата за развитие на селските райони фермерите кандидатстват и получават директни субсидии всяка година. В момента тези плащания са на площ, като кандидатите очертават земите, които обработват, на обща карта във фонд "Земеделие" и след проверка получават парите.

След 2014 г. обаче това ще се промени. Тогава земеделските субсидии ще се плащат по нова схема, свързана с права за плащания. Зад този термин стои следното: първо, трябва задължително да си получавал директни субсидии през 2011 г., независимо от това за какви площи. После през 2014 г. кандидатстваш за права, вече на база на обработваните към този момент земи, като 10 декара ще дават едно право на плащане. Какво стои зад едно т.нар. право все още не е ясно.

За регистрирани след 2011 г. производители ще има друга схема за субсидии - или чрез наемане на право от друг, който вече притежава, или за стартираща компания по други схеми.

Новият начин на подпомагане обаче изисква сериозни промени в софтуерите на разплащателните агенции, т.е. за България това е фонд "Земеделие". Причината е, че трябва да бъде създаден регистър с отделните права за плащане, както и резерв от тях. Задачата допълнително се усложнява, ако все пак бъде взето решение директната субсидия да бъде комбинирана с новите задължителни "зелени" плащания (каквито ще са 30% от общите директни субсидии). В този случай ще трябва да се създаде и допълнителна система за контрол по екомерките.

По неофициална информация вече има държави, които са започнали с промените и тестове на електронните си системи, ползвайки първите данни от 2011 г. за кандидатите. Според източници на "Капитал Daily" България не е сред тях. Отделно от това новите схеми изискват промяна на закони, наредби и др.

Европейският спор

Различните държави в ЕС имат противоположни мнения накъде трябва да върви Общата селскостопанска политика. Част от тях искат намаление на общите разходи за земеделие (55 млрд. евро на година за всички държави членки), а други - запазване.

Предвид че преговорите по общия бюджет на ЕС няма вероятно да завършат тази седмица (и може би дори тази година), финалният вариант на реформата в сектора ще е ясен най-рано през март на следващата година. Според източници от Брюксел надеждите са в следващите две седмици да се стигне до постигане на предварително споразумение между министрите за общ подход към реформите. Дори и това да се случи обаче, предстоят и други процедури. Новата политика трябва да бъде обсъдена и в Европейския парламент. Заседание за това е насрочено през януари, а през март е гласуването за реформите.

България обаче няма нужда да чака чак март, за да изгражда новата регулация и система. Дотогава проектите за редакции на закони и наредби трябва да са изготвени и просто да чакат на пистата за бързо приемане. Така, както правят другите държави, планиращи промяната отрано.

България очаква повече пари

Заради все още течащите спорове по общия бюджет на селскостопанската политика в следващия програмен период не може да се каже със сигурност какви средства ще получи българското земеделие. Очакванията са обаче все пак да бъде отчетен ръст спрямо настоящия период, дори и при намаление на бюджета. Увеличение със сигурност ще има при директните плащания, като все още голямата неизвестна е около парите в програмата за развитие на селските райони.

Директните плащания - нагоре

В настоящия програмен период директните плащания за земеделските производители в България ще достигнат близо 3.4 млрд. евро. Средствата се дават всяка година на производителите под формата на субсидии на площ. През следващия програмен период след 2014 г. парите за България в това направление вероятно ще се увеличат. Според предложението на ЕК за всички държави членки те трябва да бъдат 283 млрд. евро. От тях около 5.5 млрд. евро се падат на България, което е над 2 млрд. евро увеличение спрямо периода 2007 - 2013 г. Въпреки че в момента повечето идеи за намаление на общия земеделски бюджет са именно около директните плащания, очакванията са, че евентуалните редукции няма да намалят драстично средствата за България. В момента има сериозна разлика между парите, които получават старите и новите страни - членки на ЕС. Част от новите се борят за изравняване на субсидиите, но по-скоро се върви към вариант за "сближаването" на сумите, отколкото постигането на еднакви стойности.

Под въпрос

Втората ос от селскостопанската политика, насочена към инвестиции в селските райони и проектно финансиране за бизнеса, все още е по-неясна. Според предложението на ЕК по програмите за развитие на селските райони във всички държави членки трябва да бъдат разпределени 91 млрд. евро. Някои държави предлагат намаление и на този бюджет, но засега предложенията са за редукция между 1 и 3 млрд. евро общо. Все още обаче е трудно да се каже коя държава какви средства ще получи по своята програма, тъй като има спор и по критериите за разпределението им. В настоящия период за България са заложени 3.2 млрд. евро, като от земеделското министерство съобщиха, че няма да бъде допуснато да бъдат получени по-малко от тези средства.
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    atropin avatar :-P
    atropin
    • - 5
    • + 13

    На Миро не му е приоритет това. В неговата глава по-важно е да се следи да не поскъпва боба и захарта, а не българските фермери да получават наравно доплащания с европейските си колеги.

    Нередност?
  • 2
    alex_yordanov avatar :-|
    alex_yordanov
    • - 5
    • + 14

    Миро - "Вредно за вашето здраве"

    Нередност?
  • 3
    aaa avatar :-|
    aaa
    • - 2
    • + 17

    "Още повече че в средата на следващата година идват избори и това ще разконцентрира допълнително администрацията."

    Да вметна, че това не е администрация, а някакъв микс от не уважавани специалисти и партийни братовчеди. Медиите спомагат за първото, а за второто не им се разрешава да говорят :)

    Предвид, че братовчедите командват парада, данъкоплатеца да го.. следи с интерес ;)

    Нередност?
  • 4
    alegria avatar :-|
    Dum vivimus, vivamus
    • - 7
    • + 11

    До коментар [#1] от "atropin":

    На Миро приоритет му е да направи още някой стандарт, да изкара още някой лев, и да бие камшика за Швейцария.Щото тия дето им затри бизнеса със стандарти и непрестанни проверки, няма да му простят.Къде го слагате вие - за разчети да мисли, модели да прави, софтуери да поръчва - на Миро и мозъчето и душичката са му в онуй врачанско селце със странно име. Та където и да отиде все врачанско селянче ще си остане.....

    Нередност?
  • 5
    gerotheone avatar :-|
    gerotheone
    • - 1
    • + 13

    До коментар [#4] от "alegria":

    Извинете, но дали Вие имате и най-малка представа за какво говорите?
    Първо "стандартите" са абсолютно доброволни и никой не е задължен да слага БДС марката. Аз лично като клиент съм доволен , че има подобен Стандарт, защото мога да избирам какво да си купя - дали истински продукт или нестандартен заместител.
    А, относно "проверките" - нима Вие подкрепяте фирми, които не спазват никакви правила и стандарти при производството на храни?
    Или Вие сте в този форум само за да плюете, пък по какво плюете то не е важно

    Нередност?
  • 6
    bibiiip avatar :-P
    bibiiip ®
    • - 2
    • + 8

    Наистина още се са готови за промяната в земеделието в България. Нещо под фирмите на ГЕРБ изкупуващи земи не могат да се справят и да осигурят подходящите парцели за субсидии.
    Следващият ход е да вдигнат данъка на неизползваемите земи и да се опитат да ги открадват от възрастните хора по борческия модел с изнудването от времето на ИПОН-1.
    Българския народ излиза костелив орех а Найденов?

    Нередност?
  • 7
    haralampi avatar :-|
    haralampi
    • - 8
    • + 2

    субсидии не трябва да има, само хранят такива като Найденов

    Нередност?
  • 8
    ditora avatar :-|
    ditora
    • - 2
    • + 3

    От земеделското министерство съобщиха, че в момента има създадена работна група, "която има задача да анализира предложенията, свързани с бъдещето на общата селскостопанска политика" и "да подготви предложения за необходимите изменения във връзка с прилагането й".

    Любимото упражнение на българските политици. Когато не правят нищо, но има сериозен проблем за решаване създават една комисия в които да влезнат едни наши хора, които да усвоят едни пари и накрая да излезнат с едни предложения на които никой няма да обърне внимание .

    Нередност?
  • 9
    bucconero avatar :-|
    bucconero
    • - 8
    • + 2

    Земеделските субсидии са огромно разхищение без никакъв ефект (освен забогатяването на някои големи предприемачи). Не разбирам защо нямаме субсидии за софтуерни фирми или производители на медицинска техника например. Има по-голяма добавена стойност и перспектива в тези отрасли. Каква е магията на земеделието, че трябва да се наливат милиярди в него?

    Нередност?
  • 10
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 6

    Какво да прави държавата на този етап, след като самият ЕС не знае какво иска?

    Нередност?
Нов коментар