България ще се включи в системата за единен банков надзор, но на по-късен етап

Страната остава против въвеждането на обща данъчна система

Според премиера Бойко Борисов, България има интерес от по-задълбочената икономическа и финансова интеграция
Според премиера Бойко Борисов, България има интерес от по-задълбочената икономическа и финансова интеграция
Според премиера Бойко Борисов, България има интерес от по-задълбочената икономическа и финансова интеграция    ©  Юлия Лазарова
Според премиера Бойко Борисов, България има интерес от по-задълбочената икономическа и финансова интеграция    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България категорично иска да участва в системата за единен банков надзор, съобщи премиерът Бойко Борисов при пристигането си в Брюксел за редовното заседание на Европейския съвет. По думите му постигнатите от финансовите министри на страните членки договорености, според които при вземането на решенията за общия банков надзор ще се прилага принципът на двойното мнозинство, гарантират, че няма да има Европа на две скорости. 

"Ние винаги, като една от най-финансово дисциплинираните държави в Европа, сме държали да има банков надзор. Всяка държава, която участва там, независимо дали е в еврозоната или извън еврозоната, каквато е България, да има право на глас и този глас да е равен на гласа на Германия, на Франция и на Гърция. Това е постигнато", коментира Борисов.

Принципна подкрепа

Премиерът посочи още, че България има интерес от по-задълбочената икономическа и финансова интеграция. Той обаче подчерта, че страната остава против въвеждането на обща данъчна система. Същевременно според Борисов "интеграцията на банковия сектор ще донесе необходимата стабилност и растеж на страната и е голяма гаранция, че няма да има банкови фалити", съобщиха от правителствената пресслужба.

Въпреки принципната подкрепа за изграждане на единен надзор включването на България в системата няма да стане веднага, съобщи източник на "Капитал Daily". Той обаче допълва, че като цяло страната е доволна от крайния резултат от преговорите и от постигнатите споразумения.

Исканията на по-малките

След приключването на продължилите над 12 часа обсъждания стана ясно, че са били приети съществена част от исканията на групата по-малки страни, оглавявани от Люксембург и Австрия, сред които и България. Едно от тях е именно използването на принципа на двойно мнозинство – обикновено и квалифицирано – при гласуването. Идеята е по този начин да се гарантира равното участие на държавите членки, независимо дали участват в механизма за единен надзор, или на този етап са избрали да не се включват.

Решението за отлагане на влизането в сила на единния надзор за 2014 г. също е едно от исканията, поставени от групата страни, сред които е и България. За подобно отлагане са настоявали и представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ), посочи източникът на "Капитал Daily". Според първоначалното предложение на Европейската комисия новите правила трябваше да влязат в сила от началото на следващата година. В хода на преговорите обаче е било постигнато споразумение в окончателния вариант на приетите споразумения да се запише, че единният надзор ще започне да действа година след очакваното през март 2013 г. одобрение от страна на Европейския парламент.

Резултатите от механизма ще могат да бъдат преразгледани след две години – т.е. от началото на 2015 г. На евентуално преразглеждане ще подлежат и всички останали параметри на постигнатите решения.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • + 1

    неясен е аргументът на страната ни, който обвързва в случая данъчната система с участието ни в банковия надзор. След като ББ декларира, че е осигурено равноправно участие на държавите, какво друго желаем?

    Нередност?
  • 4
    manu_chao avatar :-|
    manu_chao
    • + 4

    Против общата данъчна система е,защото иначе по-богатите ще трябва да плащат повече данъци,както е навсякъде в Европа.
    У нас се дере кожата на средната класа,затова и нея хич я няма...

    Нередност?
  • 5
    georgigv avatar :-P
    georgigv
    • + 1

    Не че нещо, ама от Тиквосян адекватно и еднозначно изказване чули ли сте?

    Нередност?
Нов коментар