🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нови правила за хранителния сектор

Ресторантите ще изхвърлят храни в специални контейнери, забранява се клането на едри животни в двора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търговците няма да могат да връщат стока към производителя. Ресторантите ще трябва да съхраняват отпадъците си в специални контейнери и после да ги предават към екарисаж. Всички транспортни средства, превозващи храна, ще вземат разрешителни от агенцията по храните. А продажбата на домашно производство по интернет ще се забрани, освен ако доставчикът няма магазин.

Това са част от текстове в проекта за промени в закона за храните, които бяха официално представени от автора им - земеделското министерство, и очаквано разкритикувани от представители на сектора на обществено обсъждане във вторник. Самият министър Мирослав Найденов пък се ангажира, че ще внесе проекта в Министерския съвет само при "пълно съгласие" с браншовете по всички поправки.

Крилце или кълка - на екарисаж

Една от промените в режима за ресторантите е, че всички заведения, сервиращи храна, трябва да имат обособени специални контейнери с капак, в които да изхвърлят отпадъците си, след което и да ги предават на екарисаж. Такова изискване в момента има за производители и търговци. Според земеделския министър то трябва да влезе и за този бранш, за да се спазва европейското законодателство.

"От сектора ни контрираха, че търпят загуби заради забраната за пушене, а сега ще трябва да направят още инвестиции. Но в момента те изхвърлят храната по общ ред в кофите за боклук и това води до риск от разпространение на зарази", коментира Найденов. На този етап няма официални изявления на сектора по промените, но ресторантьори коментираха, че проблем ще бъде по-скоро натоварването им с допълнителни такси за превоз на отпадъците до екарисаж.

Всяка "газела" - на санитарен отчет

Идеите на земеделското министерство включват и агенцията по храните да издава санитарни разрешителни за всички транспортни средства, превозващи храни. Срещу това обаче възразиха браншовите сдружения в сектора. "Въвеждането на изискване за допълнителна регистрация на всички транспортни средства, включително и за доставка на храни от неживотински произход, представлява необоснована и непропорционална мярка, която ще доведе до допълнителна административна тежест за сектора", се казва в коментара на една от големите асоциации по текстовете. По време на общественото обсъждане председателят на асоциацията на производителите на безалкохолни напитки Жана Величкова коментира, че това е "троен" регистрационен режим, тъй като микробусите и камионите се регистрират в КАТ, а тези с товари над 3,5 тона - и в агенция "Автомобилна администрация".

Специално за производителите на безалкохолни напитки земеделското министерство предлага и друга промяна в закона. Според текстовете фирмите, които произвеждат бутилирани води, ще трябва да бъдат регистрирани в здравните инспекции. В случай обаче, че те произвеждат безалкохолни напитки, които са повече като количество от водите, вече ще подлежат на регистрация в агенцията по храните. От браншовата асоциация на производителите на безлкохолни напитки обаче са против с аргумента, че съотношението на видовете продукти зависи от "пазарната конюнктура" и не е редно капацитетът на фирмите да се взема като критерий.

Без обратен път за храните

Друга спорна промяна, предложена в закона, е забрана за връщането на храни към производителя от страна на търговеца. Официалните мотиви за това са, че има случаи, когато негодни стоки се препакетират или преработват, след което отново се пласират в търговската мрежа. От хранителната индустрия обаче твърдят, че е редно да се детайлизира кои видове храни да не може да се връщат назад по веригата и трябва да се насочват за унищожаване в екарисажи. От земеделското министерство обещаха да обсъдят тази възможност. Неофициално производители коментираха, че пълната забрана би засегнала например и случаи, при които има грешка в доставката или някакви забележки към стоката от страна на търговеца, което би означавало да се унищожи напълно годна храна.

Без кланици във всеки двор

Според друг текст в проекта, с който се изменя Законът за ветеринарномедицинските дейности, се забранява клането на едри животни в дворовете. Найденов защити този текст с изискване на ЕС, допълвайки, че ако той не бъде приет, е възможно да има наказателна процедура срещу страната. Изискването ще се отнася само за едри животни, но не и за кокошки, прасета и агнета, успокои министърът. Според новия ред в закона клането на едри животни ще става на общински или частни кланични пунктове, които ще са със значително по-лек режим на регистрация от стандартните кланици. За целта общинските съвети по места ще трябва да вземат решение къде да бъдат изградени пунктовете. Срещу идеята възрази Асоциацията на месопреработвателите, според която промените ще доведат до засилване на сивия сектор в бранша. Причината е, че промените на практика създават далеч по-лек режим за новите кланични пунктове в сравнение със съществуващите сега, които трябва да отговарят на много повече изисквания.

Интернет - свободен, продажбите - не

Проектозаконът за храните въвежда и някои нови режими. Така например по интернет вече ще може да се търгува с храни само ако фирмата, която извършва това, има и реален обект. Така извън закона ще останат добиващите популярност напоследък продажби на храни, предимно торти и други сладкарски изделия, произведени в домашни условия. На общественото обсъждане представителите на хранителната индустрия приветстваха тази промяна.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    eliv avatar :-|
    elii
    • - 3
    • + 8

    "това ще бъде петата му поправка в мандата на това правителство" ... и по-точно в работата на този парламент. Що за ефективност е това?

    Нередност?
  • 2
    phenom avatar :-P
    Знам и Мога
    • - 1
    • + 20

    Малък бизнес ли, казвате?

    Нередност?
  • 3
    idrazil avatar :-|
    dinko
    • - 3
    • + 7

    Предвиждам гладни години за уличните кучета -> повече озверели кучета и/или трупове по улиците.

    Това за интернет за какви храни ще важи? Да не включат кучешката храна също? Ще вземем да направим един граждански кооператив със затворена интранет мрежа за продажби с клубни карти :)

    Нередност?
  • 4
    djichuan avatar :-P
    Aleksandar Zahariev
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "UK graduate":

    Едва ли ще имат сила да нападат хора като не могат да се хранят от кофите. А и все ще се намери някоя благородна баба с добра душа, която да им угажда. :)

    Нередност?
  • 5
    nikolayv avatar :-|
    Nikolay
    • + 7

    Върви се към тотален контрол на производството и търговията с храни (Щатския закон от 2010 г.), ще видите как след време няма да има и собствени градини и производство за собствена консумация.

    Нередност?
  • 6
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • + 4

    Като се е започнало със забрани, аз казвам да забраним на законодателите да приемат поправки и закони от наше име. Те ще правят закона, а ние ще го одобряваме/отхвърляме на референдум... В началото ще е трудно, ама после лобитата ще се усетят, че колкото и пари да наливат за платени закони, накрая няма да се приемат. А това, дето Европа го искала — тя искаше и прави краставици, ама европейският консуматор я принуди, набързо да преосмисли кой какво точно иска...

    Нередност?
  • 7
    dimo11 avatar :-|
    dimo11
    • + 4

    С всички тези промени се цели да се обложат с данъци всички такива "сиви производства".И ако сега не се предвижда да се забрани клането на дребни животни то до 1-2 години и това ще стане ако не стане нещо извънредно.

    Нередност?
  • 8
    ariman_info avatar :-?
    Ariman
    • + 3

    Миро съвсем изтрещя, като пернишки ремус, а историята със страшна сила отива към соц. лозунга "Най-големия нож, за нашия вожд!"...

    Нередност?
  • 9
    agrotuz avatar :-P
    тимирут'
    • + 2

    До коментар [#8] от "Ariman":

    Браво! Мирко Пародията е вреден за нашето земеделие и хранителна индстрия. Няма друг плутократ, който толкова последователно да дърпа килимчето изпод краката на ГЕРБ. Всъщност човекът от Враца е еманация на висшите им партийни кадри.
    Това за ножа съм го чувал в друг вариант - "Най-дългия ни нож - наточен за любимия ни вожд".

    Нередност?
Нов коментар