🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изключването на зелените мощности остава неясно

Проблемът с отчитането на данните в реално време не е само в липсващите устройства, но и в комуникацията в сектора

Представители на ВЕИ бранша  коментираха, че парковете без монтирани устройства са основно на територията на ЕВН, тъй като самата компания не е поставила такова изискване при сключването на договорите за присъединяване.
Представители на ВЕИ бранша  коментираха, че парковете без монтирани устройства са основно на територията на ЕВН, тъй като самата компания не е поставила такова изискване при сключването на договорите за присъединяване.
Представители на ВЕИ бранша коментираха, че парковете без монтирани устройства са основно на територията на ЕВН, тъй като самата компания не е поставила такова изискване при сключването на договорите за присъединяване.    ©  Цветелина Белутова
Представители на ВЕИ бранша коментираха, че парковете без монтирани устройства са основно на територията на ЕВН, тъй като самата компания не е поставила такова изискване при сключването на договорите за присъединяване.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Почти веднага след като служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев обяви 7-те спешни мерки в енергетиката, сред които временното спиране работата на 40% от възобновяемите мощности в страната, ресорното министерство  е разпратило писма до трите електроразпределителни дружества, с които им е дало картбланш да започнат изключването на тези мощности, научи "Капитал Daily". Става въпрос за централите, които нямат инсталирани системи за отчитане на производството в реално време, както изисква Законът за енергията от възобновяеми източници. Това беше потвърдено и от "ЕВН България", която захранва с ток Югоизточна България. От компанията посочиха, че в писмото на министерството се казва, че изключването на ВЕИ мощности, които нямат такива системи за отчитане, е в правомощията на съответното ЕРП. От ЕВН обаче все още не са пристъпили към тази мярка, допълниха оттам.

Пълна каша

Така кога и дали изобщо ще се стигне до обявената от Василев мярка все още не е ясно. Според ЕВН в момента има работна група, която обсъжда този въпрос. От сектора на възобновяемата енергия твърдят, че само преди дни е имало среща с министър Василев, ЕРП-тата и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), на която е била постигната договорка за гратисен период за инсталиране на въпросните устройства. Според Българската фотоволтаична асоциация (БФА) страните са се разбрали до края на тази седмица ЕРП да предоставят спецификациите за нужните устройства, до два месеца да бъде извършена доставката и монтажа им и още един месец за интегриране на устройствата в системата. От ЕРП-тата обаче коментираха, че тази среща е била на работно ниво и представителите на компании, присъствали на нея, не са били оторизирани да правят такива договорки. Председателят на БФА Никола Газдов обаче посочи, че няма как физически инсталирането на устройствата да стане за по кратък срок. Освен това производителите на ВЕИ и ЕРП не могат да се разберат за техните спецификации. В тази връзка Газдов призова, ако не се стигне до решение, ДКЕВР да се намеси и да излезе със становище.

Кой всъщност е виновен?

Така все още не е ясно дали мярката на Василев ще има желания ефект, т.е. за определен период да се спестят част от разходите за преференциална тарифа за ВЕИ, но определено предизвика дебат, кой всъщност е виновен за това част от централите все още да нямат системи за отчитане на производството в реално време. Според Газдов електроразпределителните дружества не са си свършили работата и не са монтирали измервателна техника в точката на присъединяване към мрежата на ВЕИ централите, а не производителите на зелена енергия. Пред Би Ти Ви той обясни, че има случаи, в които съответното електроразпределително дружество е дало техническите изисквания на ВЕИ централите, сключен е договорът, таблото е платено от производителя към ЕРП-то, но то не е монтирано с месеци. "Ако приемем, че в един блок има табло, което ЕРП-то не е монтирало, сега министърът все едно да ви каже: на този блок ще му спрем тока", коментира той. Други представители на ВЕИ бранша пък коментираха, че парковете без монтирани устройства са основно на територията на ЕВН, тъй като самата компания не е имала такова изискване при сключването на договорите. От ЕВН обаче отрекоха.

Според няколко различни източника друг проблем пред отчитането на производството в реално време е предаването на информацията между ЕРП-тата и ЕСО. Според тях това ставало не чрез комуникационна система, а по телефона, и то с поне два дни закъснение. Това се отнасяло и за отчитане на данни от ВЕИ централите, които са присъединени към мрежата на ЕСО. До редакционното приключване на броя обаче от системния оператор не отговориха дали това е така.

Колко струва?

Реално инсталирането на устройство за наблюдение в реално време не е кой знае каква инвестиция особено за по-големите централи. В момента ЕВН например предлагат на ВЕИ централите такива, които струват около 20 хил. лв. Тази сума, колкото и малка да изглежда обаче, би била сериозна инвестиция за по-малките производители. Според изчисления на собственик на 65-киловатов фотоволтаичен парк, който не пожела да бъде цитирано името му, тези 20 хил. лв. се равняват на 65% от годишния му приход, при положение че плаща и такса достъп. Ако Върховният административен съд (ВАС) обаче потвърди и на втора инстанция, че таксата е незаконна, с което тя ще отпадне, 20-те хил. лв. биха стрували 40% от годишния му доход. Според фотоволтаичната асоциация тези устройства би могло да се намеря и на по-ниска цена, но това зависело от спецификациите, които съответното ЕРП ще даде.

 

КЗК ще проверява и електроенергийния сектор

Наред с обявените спешни мерки министър Василев поиска от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да направи секторен анализ на енергетиката. Според него комисията била задължена да направи това. Отговорът от ведомството не закъсня и ден по-късно те обявиха, че ще разширят  предмета на текущото си производство за анализ на конкурентната среда в сектора на пренос и доставка на природен газ и по отношение на пазарите на производство, търговия, пренос и снабдяване с електрическа енергия. "КЗК ще проучи степента на прозрачност при ценообразуването в условията на прилагане на регулирани тарифи на пазарите на електрическа енергия, ще анализира наличието на вертикални ограничения, както и наличието на проблеми за конкуренцията на низходящите пазари в отношенията между разпределителните фирми и крайните клиенти", посочват оттам. Секторният анализ ще бъде обединен и с текущия проект на работна група в КЗК, която извършва преглед на структурата на пазара и степента на ефективна конкуренция в сектора  във връзка с европейски изисквания. "Целта е да се разработят възможни варианти за засилване конкурентността на пазара след въвеждане на тези изисквания, следвайки най-добрите практики от други държави - членки на ЕС", посочват от КЗК.



 
42 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 7
    • + 30

    Мале, мале и тук стана каша..
    И сега как ще осигуриат пари за предизборната си кампания БСП и ДПС - ако им спрете зелените централи, собственост на техните олигарси .... (Ако не знаете кои са - питайте - ще ви кажем..)

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 24

    Няма какво да се тюхкате, стъпките на министъра са правилни, в криза сме и първо трябва да се излезе от криза, после да се "дебатира" кой и защо ни натресе в кризата...

    Нередност?
  • 3
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 15
    • + 25

    А защо работят в нарушение на закона и кой им плаща и на какво основание?
    Да ги изключват веднага.
    И по скоро да помислят с някакъв данък или такса да отсяват най-неефективните.
    Не може милиони да плащат на сотина-двеста набедени "иневститори", ако и да се записали в някакава асоциация.

    Нередност?
  • 4
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 1
    • + 18

    Smart електромера не отчита ли в реално време при това в двете посоки? Реклозерите дето ги предписват ЕРП също, явно някой се е скатал, а друг осрал. OFF, но не Дикофф.

    Нередност?
  • 6
    dunkan avatar :-|
    dunkan
    • - 3
    • + 8

    "Според няколко различни източника друг проблем пред отчитането на производството в реално време е предаването на информацията между ЕРП-тата и ЕСО. Според тях това ставало не чрез комуникационна система, а по телефона, и то с поне два дни закъснение."

    Българска работа!
    На теория ЕРП-та обаче би трябвало да се абонират за регионални прогнози от регионалните звена на Национален Институт по Метеорология за районите на всяка централа. Така ще си имат дота точни прогнози от предния ден! В техен интерес е във всеки случай.

    Нередност?
  • 7
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 2
    • + 16

    До коментар [#6] от "dunkan":

    На теория ЕРП отдавна трябваше да са изградили SCADA и да имат комуникационен канал към ТДУ, на теория си остана.

    Нередност?
  • 8
    teri_beri avatar :-|
    Terry bear
    • - 2
    • + 25

    Този електромер за 20 хил.лв. трябва да може да прави вълшебни сфирки и мусака, бе!

    Нередност?
  • 9
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 3
    • + 13

    До коментар [#2] от "boby1945":

    Интересно дали знаеш, че точно тея ВЕИ "инвеститори" са в твоя любим красньйй цвят :- )
    Или греша ?

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 15
    • + 12

    До коментар [#9] от "realismisthename":
    Грешиш, както обикновено!!!
    Така наречените "инвестиори" във ВЕИ, са обикновени дребни богаташчета, които искат да спекулират с глупостта на ЕС и брюкселските зелки и субсидиите свързани с ВЕИ....
    Който иска да спекулира, има право, но и носи риск, така че Танто за Кукуриго......
    В края на краищата енергетиката е твърде важта инфраструктура, свързана с добруването на цялото население на страната, така че на спекулантите не им е тук мястото...
    Като искат с малко пари да спекулират, да спекулират с ценатана златото например...

    Нередност?
Нов коментар