🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зелени таласъми

Слуховете за денонощно работещи слънчеви централи се оказаха силно преувеличени

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Слага един прожектор и цяла вечер прави ток." Това е една от градските легенди за фотоволтаични централи, които работят по 24 часа в денонощието и взимат пари за всеки произведен през нощта киловатчас електроенергия. Тази седмица своя градска легенда добави и служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев. Василев обяви, че имало такива централи, които работят по 32 часа в денонощието. "Те са открили някакъв начин да минават през времето напред и назад и да произвеждат с осем часа повече от денонощието на ден", обясни министърът в интервю пред "Нова телевизия". По думите му само в едно от електроразпределителните дружества (ЕРП) са открити присъединени 50 такива централи.

Коментарите бяха, че това са странни твърдения, а Българската фотоволтаична асоциация поиска, ако наистина има такива данни, незабавно да бъдат публикувани имената на нарушителите, както и съответните документи, удостоверяващи нарушенията. "Защото в противен случай твърденията може да се приемат за опит за дискредитиране на най-прозрачния сектор в българската енергетика – производството на енергия от ВЕИ", казаха от БФА.

После се оказа, че по-скоро ставало въпрос за грешно представяне на данните - някои централи са били включвани на една мощност, която по-късно е била увеличавана, но електроразпределителните дружества не са знаели за това. В резултат на това те започват да отчитат много повече произведена от очакваното енергия. От EVN обаче казаха, че не знаят за какво става въпрос. През 2012 г. наистина е имало 10 случая и те са били коригирани. "Ние и без това сме пред фалит заради това, че сме задължени да изплащаме преференциалните тарифи, представяте ли си и ако позволяваме такива случаи", допълниха оттам. От ЧЕЗ казаха първоначално, че са нямали изобщо такива случаи, а от "Енерго-про" неофициално коментираха, че са имали незначителни проблеми при отчитането. От EVN също обясниха, че е невъзможна хипотезата, при която фирма има окончателен договор за присъединяване от примерно 1 мегават, а първоначално включва 100 киловата, а след това добавя останалите мощности. "Има приемателна комисия, в която освен нас са и РДНСК и те искат да видят какво е по договор. Освен това на самите предприемачи тази схема не им е изгодна - те вече предварително са платили парите за включване на всички мощности, които са по договорите им."

И все пак става ли?

Ако се поровите малко във форумите, които дискутират възобновяемата енергия, със сигурност ще попаднете на какви ли не схеми - включване на дизелов генератор, външен източник на електроенергия и какво ли още не. От прегледа на регистъра на гаранциите за произход (на чиято база се изплащат преференциалните тарифи на ВЕИ-тата) обаче не личи да има големи проблеми. Каквито и слухове да има за фантастично производство, важното е какви гаранции е получила съответната централа. Докато регистърът се изготвяше от ДКЕВР, данните се представяха на шестмесечие и по-лесно можеше да се направи анализ за това дали една централа с X мощност може за 700 часа да произведе Y мегават часа. В България е прието, че фотоволтаиците имат 1250 часа годишна работа. При много благоприятни условия - регион с повече ясни дни и при наличие на постоянен вятър, който да охлажда панелите (примерно на морския бряг), не е невъзможно да се постигнат и 1700 часа експлоатация.

В този регистър се виждаше, че има централи, които работят между 1800 часа и 2200 часа, но същевременно в него имаше доста технически грешки. Самите предприемачи не бяха открити за коментар - става въпрос за инсталации с мощност от по 5-10 киловата, собствениците на които често не оставят контакти за връзка. В новия регистър, поддържан от Агенцията по устойчиво енергийно развитие (АУЕР), данните са много по-подробни и точни, но често периодът на отчитане не е много ясен. Така че само по него също трудно може да се заключи дали има абнормална работа на ВЕИ-та. А и не би трябвало, тъй като агенцията проверява гаранциите примерно при недостоверност на предоставените данни и документи. 

Съмнителният ФТЕЦ

При проверка на регистъра обаче има една централа, която буквално свети. Става въпрос за ФТЕЦ "Бойница 1", на фирмата "Пи Ен Пи" ООД. Ако данните в регистъра са верни, централата с инсталирана мощност от 97.92 киловата за дванадесетте месеца на миналата година трябва да е произвела 937 мегаватчаса електроенергия, т.е. трябва да е работила 9561 часа годишно.

Както се оказва обаче, просто има грешка в регистъра на АУЕР. Собственикът на централата Тодор Георгиев обясни, че действително централата е тръгнала със 100 киловата мощност, но днес тя е вече 1.1 мегавата, т.е. производството й е съвсем нормално. От ЧЕЗ потвърдиха, че документите са изрядни. От АУЕР в крайна сметка така и не успяха до приключване на броя да отговорят на зададените от "Капитал" въпроси.

Тази схема обаче потвърждава възможността централи да се включват на по-ниска мощност и след това поетапно да я увеличват. Самият Георгиев обясни, че причините за това са две. Първата е, че по този начин се гарантира по-добра цена - предприемачите бързаха да хванат последния кораб преди обявеното затваряне на ВЕИ пазара от юли миналата година. Втората е, че банките дават по-добри условия, ако проектът вече е стартирал. Първоначално се отпуска кредит при по-висока лихва (или гаранция) за малка част от инвестицията, докато при следващия етап, когато има гаранция, че централата със сигурност вече е включена към мрежата, се дават и по-добри условия.

"Пи Ен Пи" ООД се набива на очи и за това, че в нея участие има синът на бившия шеф на НЕК Красимир Първанов. Преди това Петър Първанов пък участваше в проекти, които са подписали договори за присъединяване към мрежата по времето, когато баща му е бил директор на "Инвестиции" в "ЧЕЗ Разпределение". 

От прегледа, който "Капитал" направи на регистрите, излиза, че дори и да има ненормално високо производство, щетите са минимални. Ако има такива и проверка установи надписване, логично е санкциите за това да се понесат от самите инвеститори и мрежовите дружества (трите ЕРП-та и НЕК).  Бурният скок на ВЕИ централите, който бе допуснат основно заради регулаторни неуредици, и без това създава достатъчно проблеми на енергийната система и потребителите. Когато започнат да се търсят и зелени таласъми, вероятността от изграждането на политика, която да оправи проблемите, е малко вероятна.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bz avatar :-|
    bz
    • - 28
    • + 22

    Колкото и да се гънете Капитал черното бяло няма как да изкарате.
    Дано дойде разумно правителство и парламент на власт и да приеме добавка в закона за данъчно облагане с едни да речем 75% данък печалба на ВЕИ спекулантите които пари да отиват за подпомагане на социално слабите. Това е начина и някои страни в Европа вече го прилагат.

    Нередност?
  • 2
    oligarha avatar :-|
    oligarha
    • - 9
    • + 26

    Голяма част от ''социално слабите'' са такива,защото са мързеливи.


    До коментар [#1] от "bz":

    Нередност?
  • 3
    oligarha avatar :-|
    oligarha
    • - 12
    • + 13

    ''Политиката с марка "Тачър" означава свободна икономика, приватизация, ниски данъци и силна, но малка държава. "Водещият принцип на тачъризма е доверието в индивида и убеждението, че парите ще се похарчат по по-добър начин от този, който ги е спечелил, отколкото от правителството" Извадка от статия в Капитал!!!
    До коментар [#1] от "bz":

    Нередност?
  • 4
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 3
    • + 22

    До коментар [#2] от "oligarha":

    Напълно сте прав. А голяма част от богатите в България са богати, не защото са много работливи, ами защото някой е решил да бъдат богати и им е дал някое куфарче...

    Иначе статията е интересна и показва, че наистина има проблеми с отчитането в някои случаи. Явно има нужда от повече регулиране.

    Нередност?
  • 5
    bz avatar :-|
    bz
    • - 8
    • + 27

    Капитал не се правете на ударени.
    Излезе списък на крадливите фотоволтаични дружества.
    Лъжите Ви че нямало кражби прехвърлиха всякакви граници.
    "Ето и най-фрапиращите случаи:

    За Аабакус Солар ЕООД слънцето грее по 26:34 часа на ден, за Анасолар ЕООД - 31 часа, за Вайеберлен Солар Уан ЕООД - 30:58 часа, за Велвол ЕООД - 26:49 часа.
    Много слънце има и за ГНСолар ЕООД (31:17), Датцсолар ЕООД (25:09), Елисолар 1 ЕООД (30:13), Мигсолар ЕООД (31:04), Макс Солвет ЕООД (27:45), Пеп Солар ЕООД (26:28), Солар Инвест трейдинг ЕООД (средно по 27 часа на ден за различните й соларни мощности).
    При фирма Соларинг 2010 ЕООД отчетът показва 31:09 часа слънце на денонощие, Солмекс ЕООД - 30:58 часа, Сънимекс ЕООД - 31:13 часа, Ценекел Солвет ЕООД - 31:24 часа в денонощие."

    Нередност?
  • 6
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 1
    • + 19

    Щом са силно преувеличени, значи са наполовина вярни, т.е. шланга от комшиите кара електромера да цъка и през нощта. Тези майстори заслужават директно откачане от най-близкия стълб.

    Нередност?
  • 7
    mastikata avatar :-|
    mastikata
    • - 1
    • + 14

    Аз съм ЗА зелената енергия но киарло-булгаро-мафиозо е алчен гъз както обикновено - не мое се стърпи да зарови един плитък кабел до най-близката къща!

    Нередност?
  • 8
    krastevippp avatar :-@
    Krasimir Krastev
    • - 7
    • + 26






    До коментар от bz,

    Колега, това са фирми на един собственик.Солар Инвест Трейдинг притежава всички останали дружества, а едноличен собственик на капитала е Барбара Паритц. Тя е и управител във всички останали дружества.
    Ако имате време и желание, проверете в регистъра на АУЕР в "гаранциите за произход"/аз го направих!/. Оказва се, че производството на тези централи е за срок от 9 месеца. Т.е. за месец февруари/за което говори Министърчето/ са работили средно по 3-4 часа на ден! Големия въпрос е - Неграмотния Министър, завършил Харвард, ще се извини ли и ще си подаде ли отставката, защото когато твърдиш такива колосални глупости/без да си проверил в подчинената ти Агенция за устойчиво енергийно развитие/ или си дебил и трябва да се върнеш във 2-ри клас да учиш таблицата за умножение, или някой те подвежда/за да се дискредитират ВЕИ чрез лъжи/ и ти играеш чужда игра и си марионетка?!

    Нередност?
  • 9
    thermobee avatar :-|
    Thermobee
    • - 9
    • + 4

    Капитал/Дневник в последно време:

    1. Плюене по КТБ.
    2. Глуха защита на пиещите кръвта на българина ВЕИ.

    Общото между двете е независимата от собственика редакционна политика.

    ВЕИ бизнесът е ялов и мами!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    oligarha avatar :-|
    oligarha
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#5] от "bz":'' Във връзка с твърденията, че някои фотоволтаични централи са отчитали работа по 32 часа в денонощието, от МИЕТ публикуваха подробни таблици с отчетените от ВЕИ-тата часове работа. Представителите на българската фотоволтаична асоциация обаче изтъкнаха, че посочените от министерството примери на отклонение са лесно обясними, тъй като малките централи не са задължени да се отчитат всеки месец и в случая става въпрос за производството в по-дълъг период.

    "Министърът трябва да си признае, че беше подведен от своите служители или може би от тези на НЕК. Обяснението е изключително просто – всички данни за нашето производство се внасят в Агенцията за устойчиво енергийно развитие, като цялата информация присъства на техния сайт. Много ясно се вижда, че централите, които бяха посочени като декларирали 32 часа работа в денонощието, са внесли наведнъж исканията си за сертификати за произведеното за период от 7-8, а в някои случаи и 9 месеца", заяви Никола Николов от фотоволтаичната асоциация.''
    в-к Капитал

    Нередност?
Нов коментар