🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП се разграничи от визитата на левия депутат Страхил Ангелов в Сирия

"По никакъв повод дори не съм споменавал името на Башар Асад. Не мога да подкрепям Башар Асад, аз подкрепям Пламен Орешарски", обясни Страхил Ангелов
"По никакъв повод дори не съм споменавал името на Башар Асад. Не мога да подкрепям Башар Асад, аз подкрепям Пламен Орешарски", обясни Страхил Ангелов
"По никакъв повод дори не съм споменавал името на Башар Асад. Не мога да подкрепям Башар Асад, аз подкрепям Пламен Орешарски", обясни Страхил Ангелов    ©  Надежда Чипева
"По никакъв повод дори не съм споменавал името на Башар Асад. Не мога да подкрепям Башар Асад, аз подкрепям Пламен Орешарски", обясни Страхил Ангелов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Посещението на народния представител Страхил Ангелов в Сирия е в лично качество и не представлява позиция на Народното събрание и парламентарната група на "Коалиция за България". Групата ще изслуша Ангелов след завръщането му в страната. Това се посочва в позиция на БСП и парламентарната група на "Коалиция за България" по повод визитата на депутата в Сирия, информацията за която бе подадена до българските медии в неделя от посолството на Сирия в България. Самият Ангелов също твърди, че е на лична визита, свързана изцяло с... бежанците.

Според посолството обаче става дума за "четиридневно посещение в Дамаск на българска делегация за приятелство със Сирия", водена от Ангелов, който е и председател на групата за приятелство България-Сирия в НС. В YouTube от името на "Честните сирийци в България" в неделя пък бе качен и репортаж на сирийска телевизия, отразяваща посещението. Според субтитрите българите са се срещнали с председателя на Народното събрание Мохамад Жихад Аллахам и със зам.-министъра на външните работи Хамед Хасан.

Кой как разбира визитата

Дипломатическото представителство на Сирия твърди, че гостите "изразиха подкрепа за Сирия, осъдиха конспирациите и войната, като изразиха своята солидарност със сирийския народ срещу тероризма, дезинформацията и икономическия натиск". В понеделник външният министър Кристиан Вигенин написа във Facebook, че ще поиска партията да отстрани Ангелов от поста председател на групата за приятелство със Сирия, защото "едностранната му подкрепа за управляващия режим е безотговорен акт, който противоречи на принципната и балансирана позиция както на България, така и на БСП".

Ангелов отрича да е декларирал от името на страната каквато и да е позиция. Той твърди, че става дума за изцяло частно посещение на собствени разноски, не е командирован от парламента и не го представлява, нито пък е изразявал каквато и да е позиция.

От ГЕРБ разчетоха случката като "дипломатически скандал" и я обясниха с "проблемите вътре в БСП". Ангелов неведнъж е критикувал ръководството на левицата и се счита за част от вътрешната опозиция в БСП.

Колко да е частна

Опитвайки да обясни мотивите си предвид деликатната дипломатическа ситуация, депутатът посочи, че темата на посещението му е била изцяло бежанците. "Например говорих с тяхното социално министерство. Те имат някаква готовност, ако се осъществи контакт – дори бил той и на ниво началник-отдел, да върнат обратно много от тези хора", казва той пред "Фокус", без да уточнява защо на частно посещение обсъжда въпроси като възможностите за депортиране на бежанци, за каквито мисли навеждат обясненията му. Мотивът за лична визита среща противоречие и с думите му, че е отишъл в Сирия, защото "съм председател на парламентарната група за приятелство със Сирия. Ако бях с Франция например, щях да отида в Париж."

Ангелов бе готов да води делегация в Дамаск още в края на миналата година, като по думите му за посещението съдействала хасковската търговско-промишлена палата. Тогава обаче визитата се осуети, след като за нея предварително съобщи лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който заяви, че ще е част от делегацията и иска да се срещне с Башар Асад.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kireto avatar :-P
    Кирето
    • + 10

    Аман от "частни" визити...
    Волен в Куба, Ангелов в Сирия...Тия верно ни имат за овце...

    Нередност?
  • 2
    animator avatar :-@
    Ѧниматорът®
    • + 9

    Пак историята с трите маймунки - не чух, не видях, нищо не знам...
    Лошото е, че пак нас правят на маймуни.
    Затова - ОСТАВКА !!!

    Нередност?
  • 3
    lafka avatar :-?
    No Lafka
    • + 7

    Кой е следващият гост на собствени разноски в Северна Корея? Все пак, идеологическите приятелства трябва да се поддържат, макар и на "частно" ниво!

    Нередност?
Нов коментар