Регулаторът даде отсрочка на ВЕИ централите за балансиращия пазар

До четвъртък те трябва да сключат договори с мрежовите компании

Миналата седмица трите електроразпределителни дружества изпратиха покани за сключване на договори до всички ВЕИ производители
Миналата седмица трите електроразпределителни дружества изпратиха покани за сключване на договори до всички ВЕИ производители
Миналата седмица трите електроразпределителни дружества изпратиха покани за сключване на договори до всички ВЕИ производители    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Миналата седмица трите електроразпределителни дружества изпратиха покани за сключване на договори до всички ВЕИ производители    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Балансиращите групи са една от стъпките към либерализацията на енергийния пазар.

До 30 януари е удължен срокът, в който производителите на ток от възобновяеми източници (ВЕИ) и когенерациите трябва да се включат в балансиращия пазар на електроенергия. Това показва решение, публикувано на сайта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в петък, когато изтече първоначалният срок. На 20 януари ДКЕВР даде срок от само 4 дни на всички ВЕИ производители и когенерации да подпишат договори за участие в балансираща група, координирана от Националната електрическа компания (НЕК) или от едно от ЕРП-тата в зависимост от мощността на централата и местоположението й. Това предизвика трескава комуникация между доставчици и производители на ток, скоростно изпращане на проектодоговори до стотици инвеститори и надвиснали санкции от страна на регулатора.

В търсене на баланса

Участието в балансиращи групи на зелените централи, чието производство е променливо, е една от стъпките към либерализацията на електроенергийния пазар. В рамките на всяка група производителите взаимно компенсират недостига или излишъка от електричество, отчетен спрямо предварителните графици, а когато цялата група отчете отклонение, координаторът покрива разликата. Досега т.нар. небаланси се покриваха от мрежовите дружества, но идеята е отклоненията вече да се заплащат от самите централи.

Миналата седмица ДКЕВР форсира централите, които не са си избрали координатор по балансиране (т.е. почти всички 2000 фирми), да го сторят до петък. Представители на инвеститорите в зелена енергия се оплакаха, че за три дни трябва да подпишат нещо, което все още не са виждали, и така реално те биват лишени от възможността за избор на координатор, която им е дадена според правилата за търговия с електроенергия.

Въпреки невъзможния за спазване срок нито едно от трите ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕVN и "Енерго-про", не е поискало удължаването му от ДКЕВР, защото това било задължение на производителите, показа проверка на "Капитал Daily". Промяната в позицията на ДКЕВР е дошла след среща в сряда с представители на Българската фотоволтаична асоциация (БФА), на която инвеститорите са обяснили, че все още не са получили проекти на договори за включване в балансиращи групи, както и методиките, по които ще се извършва компенсирането на небалансите. Освен това до миналата сряда нито един от координаторите с лиценз от енергийния регулатор не е бил регистриран в Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който управлява преносната мрежа в страната, а това също е един от факторите за забавяне на цялостния процес.

Работа под натиск

Миналата седмица за два дни трите електроразпределителни дружества изпратиха стотици покани за сключване на договори до всички ВЕИ производители, а образци на самите контракти бяха качени в интернет за улеснение на инвеститорите. Не е ясно колко точно договора са подписани от двете страни до края на работната седмица, тъй като процесът е продължил до последния възможен момент, а впоследствие се оказа, че все пак регулаторът е дал отсрочка. Около половината от ВЕИ производителите в мрежата на EVN (Югоизточна България) са одобрили предложените им договори, обясниха от дружеството пред "Kaпитал Daily".

Проблем се оказва и различното отношение на регулатора към държавните и частните дружества. Електроснабдителните дружества и производителите на ток от ВЕИ и високоефективно комбинирано производство (когенерация) са в неравноправно положение спрямо НЕК, коментира Зорница Генова, директор на "Търговско управление и регулация" в "ЧЕЗ България", в отговор на запитване на "Капитал Daily". Причината за неравнопоставеността е, че държавната компания е била уведомена за срока, изтичащ на 24 януари, още на 6 януари, когато регулаторът е изменил лиценза й, а ЕРП-тата са научили на 20 януари. От "Енерго-про" изразиха недоумение защо измененият им лиценз е с дата 9 декември, а самият документ е получен в компанията чак на 16 януари. От БФА коментираха, че са получили проектодоговора само на НЕК до излизането на становището на ДКЕВР на 20 януари, но не са били изцяло съгласни с условията.