Кенет Хаят: Непредвидимостта e лош сигнал

Заместник-помощник секретарят по търговия на САЩ пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В рамките на две седмици най-големите американски инвеститори (и един потенциален) в енергетиката се оказаха със сериозни проблеми. Собствениците на втория и третия най-голям ТЕЦ В България - ContourGlobal и AES, са под натиска от ДКЕВР за разваляне на дългосрочните си договори с НЕК, а инвестициите на Sun Edison и AES във възобновяемата енергия ще бъдат ударени, ако се приеме предложението да се изплащат само 50% от тарифите, предвидени по дългосрочните им договори. От това пък щети понесе и OPIC, американската агенция за експортно подпомагане, която подкрепя тези проекти. В същото време Westinghouse се опитва да подпише споразумение с АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на 7-ми блок на ядрената централа. Това се очакваше тази седмица, но политическата криза у нас блокира процеса.

Посещението тази седмица в България на Кенет Хаят, заместник помощник секретар по търговия на САЩ, тази седмица поне официално няма нищо общо с енергетиката, а цели да подпомогне развитието на двустранната търговия. През 2013 г. взаимният търговски обмен е достигнал 836 млн. долара, ръст от 10% спрямо предходната година. "В първите месеци на тази година вече имам ръст с 25%, т.е. данните показват нарастващи нива на търговията", оптимистичен е Хаят.

Каква е оценката ви за инвестиционния климат у нас? Няколко американски компании са притиснати с разваляне на договорите, а американски финансови институции като OPIC иматпроблем, тъй като инвеститорите не могат да обслужват заемите си.

- В България има доста инвестиционни възможности, които се основават на няколко предимства. На първо място това е квалифицирана работна сила, особено в областта на математическите науки. Това е особено забележително на фона на нашия опит - в САЩ постоянно се опитваме да намерим начин повече деца да учат математика. Второто предимство е достъпността за правене на бизнес и на трето място географското ви разположение.

В същото време има и предизвикателства. Основното е предвидимостта, т.е. степента, в която инвеститорите могат да са сигурни в това, което предстои. Има предизвикателства и в областта на върховенството на закона и прозрачността. Тези предизвикателства не са уникални за България, бих казал, че пред тях се изправят много страни. Но аз като инвеститор бих сравнявал България с други инвестиционни възможности и това винаги трябва да се има предвид. 

Що се касае до ситуацията в енергетиката, бих казал, че имаме силен интерес правителството и компаниите да намерят решение, което да е в тяхна взаимна полза. Намирането на такова решение е много важно. Това не само би разрешило конкретния проблем, но и ще изпрати важен сигнал към другите инвеститори.

Мислите, че тези преговори между НЕК и ContourGlobal и AES ще се случат?

- Никога не съм бил добър предсказател. Ние само изразихме нашето становище, че подобни регулаторни действия не работят в името на предвидимостта на инвестиционната среда у вас.

Ако обаче агенции за експортно гарантиране като OPIC са толкова силно засегнати, дали те ще продължат да подкрепят инвеститорите в България? Няма ли това да окаже влияние и на други американски финансови институции в други проекти като например 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"?

- Що се касае до инвестициите на OPIC (основно във ВЕИ проекти – бел. ред.), преговорите продължават. Колкото до евентуалната инвестиция на Ex-Im Bank, за това е рано да се говори. Но при всички положения е важно да се намери решение, което да е изгодно и за двете страни.

Как да четем изискването на Ex-Im Bank за държавна гаранция върху 70% от инвестицията при евентуално подписването на споразумението за строежа на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"?

- Първо нека кажа, че това е важен проект, който допринася за разнообразяването на енергийните източници в България. Той има потенциал да създаде работни места и ако се осъществят проектите и за други подобни реактори в Европа, то за България би имало предимство тя да се включи във веригата за доставки. Това е дългосрочен проект, който може да създаде още една връзка между България и САЩ. Както знаете, точно AP1000 е проектът, които ние строим в САЩ.

Ние обаче още не сме на този етап – транзакция няма. Все още се водят разговори и има да се правят още проучвания за икономическите параметри на проекта. Няма нещо, което просто чака да бъде подписано.

Един от първите параграфи на съобщението за пресата от премиера Пламен Орешарски след срещата с вас става дума??? за изграждане на газовите интерконектори. Обсъдена ли беше възможността в някакъв момент България да получава втечнен газ от САЩ?

- Не сме го дискутирали изрично. Както знаете, в момента в САЩ терминалите за втечнен газ все още не са пригодени за износ. Първият ще бъде готов за тази цел през следващата година. Разбира се, когато ние сме готови, с удоволствие бихме дискутирали тази тема. Тук обаче трябва да споменем, че при доставките на втечнен газ има глобална конкуренция, в различните точки на света има различни цени.

САЩ въведоха много тежки санкции срещу компании и лица в Русия, за които се счита, че са съпричастни към кризата в Украйна. Какви биха били последиците за български компании, ако работят с тези руски фирми?

- Първо ние сериозно насърчаваме компаниите да се замислят какви биха били репутационните последствия за тях. На американските фирми им е забранено да работят с компаниите от този списък и ние насърчаваме всички фирми от други страни внимателно да обмислят решението си да работят с тях, включително предвид политическия риск. Ние бихме имали много сериозни притеснения за компании, които си сътрудничат с фирми от този забранителен списък, и бих препоръчал на всяка компания да се обърне към американското министерство на финансите, което администрира този списък, и да насочи специфичните си въпроси към него. Не мога да говоря за конкретни фирми или лица.

Българският министър-председател обяви спиране изграждането на проекта "Южен поток" след посещението на трима американски сенатори преди три седмици. Доколко всъщност имаше американски натиск?

- Трудно ми е да коментирам какво е ставало на тези срещи. Това, което мога да кажа, е, че ние подкрепяме всички усилия на България да изпълни европейските изисквания за този проект.

В Европа много се спекулира, че подписването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) ще доведе до две неща – деградация на европейските стандарти в областта на екологията, безопасността на храните и трудовото законодателство, както и че то ще облагодетелства основно големите корпорации, които имат глобален обхват. Какво мислите вие?

- Аз виждам нещата по много по-различен начин. Първо, вярно е, че част от преговорите по TTIP са свързани с намаляване на тарифите между двете страни. Те по принцип са по-ниски спрямо тези, които САЩ и ЕС имат спрямо други цени, но това със сигурност ще добави стойност в съвместната ни търговия.

По-важното е да намерим начин да намалим разходите по транзакциите, да видим дали можем ли да намерим начин да спазваме регулаторните рамки на всяка страна, които са много загрижени за безопасността и околната среда, но същевременно да го опростим. И от двете страни на океана регулаторите искат да направят едно и също нещо, но го правят по различен начин. Това е много оживен разговор между американските и европейските регулатори. Така че очевидно не става дума за занижаване на стандарти. Дори, бих казал, точно обратното. Ако ние успеем да се обединим, имаме възможност да повлияем на глобалните правила в областта на екологията и трудовото законодателство, имаме възможност на поставяме стандарти. Това е въпрос, който по-малко се разбира. Аз съм се срещал с профсъюзни организации, които са ми казвали, че една от ползите от сключването на споразумение за свободна търговия с нас е, че се подобряват условията на труд в техните страни (става дума за трети страни - бел. ред).

Колкото до малкия бизнес, аз като бивш негов представител мога да кажа, че TTIP ще помогне много точно на него. Именно малкият бизнес няма ресурсите да се справя със сложните регулаторни изисквания и стандарти, както и с особеностите на пазарите в други страни. Големите компании имат цели отдели, които да се справят с тези проблеми. Така че, ако успеем да опростим нашите регулации достатъчно, българска компания, която сега свободно продава в Европа, ще може да го прави толкова лесно и в САЩ. Така че ние, а и нашите европейски партньори, постоянно си говорим с малкия бизнес и питаме какви са вашите трудности да работите в Европа или САЩ и какво можем да направим в TTIP, за да намалим тези проблеми.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gogich avatar :-(
    Гогич
    • - 2
    • + 9

    Определено не ми харесва, че напоследък в Капитал и Дневник систематично се прокарва линия , която защитава субсидираната продажба на електроенергия, гарнирана с дългосрочни договори. Няма значение кой е собственик на мощностите, от каква националност е капитала, дали са ТЕЦ, АЕЦ или ВЕИ. Капитал и Дневник винаги са ме привличали за читател, защото застъпват свободния пазар и конкуренцията.

    Нередност?
  • 2
    izabell avatar :-P
    izabell
    • - 2
    • + 3

    Рискът е фактор,но 70% държавна гаранция са много, макар и включени във верига за доставки:)

    Нередност?
  • 3
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 1
    • + 4

    Това, което управляващите правят с енергетиката ни, само и само (уж) да не увеличават цените (и заплатите с тях) е голяма простотия, ако не и откровено престъпление (но ненаказуемо, защото няма законови текстове, които да регламентират наказването му - БСП, ДПС и всички останали са се погрижили...). Въобще - подготвя се банкрутирането и разпродаването на енергетиката на "свои" кръгове, големи проблеми с имиджа на държавата като коректно място за инвестиране или и двете споменати заедно. Крайно време е действията а-ла държави от третия и четвъртия свят (все диктаторски режими) да престанат и да започнат реални действия за ръст на икономиката. Не актуалното пилеене на парите на всички ни, включително и в бъдеще (под формата на актуалните заеми) за откровени простотии. Трябва ГЕНЕРАЛНА ПРОМЯНА на актуалната българска политическа среда.

    Нередност?
  • 4
    a4kataaa avatar :-|
    a4kataaa
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#1] от "Гогич":

    Лично според мене идеята на тази статия е не да защитава продажбата на електроенергия на гарантирани цени, а да ни научи, че трябва да си спазваме обещанията. Отделен е въпроса, какво сме обещали и на какво сме се съгласили. Затова трябва много добре да си правим сметката, преди да подпишем даден документ, дали ще може да го спазим, но щом сме се сагласили и сме подписали договор, трябва да го спазваме. Вярвам на никой от вас няма да му е хубаво, ако работодателя ви в един момент реши да ви намали заплатата наполовина, просот така. Същотото е и тука, пак става дума за търговски отношения, за доверие и естествено за пари.

    Нередност?
  • 5
    gogich avatar :-|
    Гогич
    • + 3

    До коментар [#4] от "a4kataaa":
    Принципно си прав. Договорите трябва да се изпълняват. Проблемът е, че никой не говори, когато се подписват подобни договори, които явно са в ущърб на обществения интерес.

    Нередност?
  • 6
    a4kataaa avatar :-|
    a4kataaa
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "Гогич":

    Както казах по горе,
    Затова трябва много добре да си правим сметката, преди да подпишем даден документ, дали ще може да го спазим

    Нередност?
  • 7
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • + 2

    До коментар [#5] от "Гогич":

    За това, сякаш, сме си виновни самите не, като управлявани. Мнозинството от нас се залъгват, че с отиването на избори всичко приключва и после може само или сляпо да се подкрепя предпочетената партия (все едно коя е тя - онези по върховете на политиката са отделна класа, според тях), или безпомощно да се повдигат рамене, докато се търпи всичко. А ето как един масов протест (ама наистина масов!) спря назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС... Ако ние, обществото като мнозинство, искахме политици, които не ни манипулират и да си разиграват коня на тъмно, както им скимне - всяка партия, която е укрила или излъгала и за най-малкото, повече нямаше да помирисва властта. След като продължаваме да гласуваме за едни и същи, независимо колко нагло ни мамят всичките - значи получаваме точно това, което си заслужаваме...

    Нередност?
  • 8
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 1

    До коментар [#1] от "Гогич":

    Интересно какъв свободен пазар може да има в България, при положение, че 40% от ел.енергията се произвежда по дългосрочни договори, което убива в зародиш идеята за енергийна борса. Като добавим ефекта на ВЕИ-тата, абсолютно ненужи на България, се получава сегашната ситуация- обществен доставчик пред фалит и балансиращи структури като Козлодуй и държавния ТЕЦ, намаляващи цената. Апропо, със свободен пазар не става според мен. Индустрията не иска плаващи цени, а ясни условия плюс евтина енергия. А в България такава не може да има, благодарение на Костов и Тиквата

    Нередност?
  • 9
    indianni avatar :-|
    indianni
    • + 1

    ц
    До коментар [#8] от "Да, ама не":

    Както компютрите не ни бяха нужни, защото си имахме пишещи машини, така и възобновяемите източници са безсмислени защото си имаме ТЕЦове... АЕЦове... все съсипващи здравето ни и планетата остаряващи технологии, които са и с изтичаст срок на годност. Имаш ли представа какво се случва с отпадъка от една АЕЦ и след това какво означава затварянето й, когато й дойде времето, а това неминуемо се случва. Да, за съжаление всяка една иновативна технология е скъпа, но с последователна политика тя се оказва най-евтина (не само в парично, но и в здравословно изражение).

    Нередност?
  • 10
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#9] от "indianni":

    Любопитно е да споменете също какво се случва с един соларен панел след като приключи неговия срок на експлоатация. Според мен трябва да се прави това, което е най-евтино за индустрията. Евтина енергия означава повече добавена стойност по производствената верига, а това на свой ред- повече работни места и повече растеж. На България не й бяха нужни ВЕИ-та, а ЕСКО договори, които да редуцират използваната енергия от бита и индустрията. С парите вложени от ВЕИ мафията, досега половината държава щеше да е санирана, НЕК нямаше да е в колапс, а АЕЦ-а нямаше да разтоварва мощности заради приоритета на зелената енергия

    Нередност?
Нов коментар