Южна България е в застой въпреки плановете за развитие

Югозападният регион запазва водещото си място, но то се дължи изцяло на София-град

Положителните резултати, постигнати до 2008 г., в крайна сметка са били заличени в годините на кризата
Положителните резултати, постигнати до 2008 г., в крайна сметка са били заличени в годините на кризата
Положителните резултати, постигнати до 2008 г., в крайна сметка са били заличени в годините на кризата    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Положителните резултати, постигнати до 2008 г., в крайна сметка са били заличени в годините на кризата    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Данните за 2014 г. показват подобрение на някои икономически и социални показатели

Икономическото състояние на Южна България е останало практически непроменено между 2007 и 2013 г. Това са изводите от докладите за оценката за изпълнението на регионалните планове за развитие на Южен централен, Югозападен и Югоизточен район за 7-годишния период. Въпреки че Министерският съвет одобри докладите в сряда, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не ги беше качило на сайта си, както направи с тези за Северна България. От ведомството на Лиляна Павлова обясниха, че "МРРБ очаква официалното решение и евентуални финални поправки, след което докладите ще бъдат качени на сайта, съгласно утвърдената практика".

От резюметата на докладите става ясно, че всички положителни резултати, постигнати до 2008 г., в крайна сметка са били заличени в годините на кризата. Като единствен положителен пример е посочен София-град, където брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението се доближава до средните стойности на показателя в Европейския съюз.

Региони без напредък

Анализът на социално-икономическите показатели за изпълнението на регионалния план за развитие на Южен централен район показва, че неговото икономическо състояние остава непроменено. По отношение на БВП на човек от населението районът запазва четвърто място в страната. Записано е, че въпреки предприетите мерки за привличане на чуждестранни инвестиции задържането на инвеститорите е трудно в някои области. Отчетен е ръст на приходите от нощувки, което според изготвилите доклада е показател за засиления туристически интерес към района. Това обаче не помага особено на икономиката му. Демографските проблеми се задълбочават (емиграция и застаряващо население), коефициентът на заетост на населението намалява с 3.3 пр. пункта за 7-годишния период и нарежда района на второ място в страната по брой заети. Продължава негативната тенденция на увеличение на безработицата, която през периода 2007-2013 г. нараства с 8.4 пр. пункта.

Югоизточният регион има средни стойности по почти всички основни показатели спрямо шестте района в страната. По отношение на създадения БВП и брутната добавена стойност (БДС) регионалната икономика регистрира стабилност и устойчивост, близка до средната в страната. Въпреки предприетите мерки за привличане на инвеститори в района и лекото подобряване на социално-икономическата конюнктура бизнес условията остават непривлекателни за инвеститорите. Туризмът е единственият сектор от местната икономика, който отчита ръст, но все още остават предизвикателствата, свързани с качеството на обслужване и разнообразяване на туристическия продукт. Задълбочават се демографските проблеми и диспропорциите в териториалното разпределение на населението. Коефициентът на заетост на населението намалява с 3.3 пр. пункта и нарежда района на трето място в страната. Продължава негативната тенденция на увеличение на безработицата, която през периода 2007-2013 г. нараства със 7.2 пр. пункта.

Според направения анализ Югозападният регион запазва водещото си място в страната по почти всички основни показатели и е засегнат в по-слаба степен от световната икономическа криза. Констатира се постепенно доближаване на стойностите на показателите до средните за ЕС-28, като брутният вътрешен продукт на човек от населението достига 78% от средната стойност за Европейския съюз. Налице е ясно изразен вътрешнорегионален дисбаланс в развитието му. Неговата лидерска позиция се дължи основно на София. От друга страна, по някои показатели стойностите на областите Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник, взети заедно, ги поставят в по-неблагоприятна позиция от други райони на страната – като Югоизточен, Южен централен и Североизточен.

Положително развитие

Добрата новина е, че през 2014 г. са се подобрили някои икономически и социални показатели, най-вече заетостта. Данните на Института за пазарна икономика (ИПИ) показват, че и през четирите тримесечия на миналата година заетостта в Южна България е нараствала. Прогнозата на ИПИ е, че ако темпът на увеличаване на броя на заетите от 2014 г. се запази, средногодишните нива на заетост от силната за икономиката 2007 г. могат да бъдат достигнати още тази година. От по-големите области в страната най-близко до достигане на пиковите нива на заетост преди кризата са Бургас и Пловдив. София-град в случая остава далеч, но преди кризата заетостта в столицата беше доста по-висока от средната за страната.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • - 6
    • + 2

    А уж изпреварваше северна България.

    Нередност?
  • 2
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 2
    • + 19

    Абсолютна малоумщина е да се противопоставя северна и южна България полза от това няма . Искате да ми кажете ,че средностатистическия жител на Хасково , Кърджали или Ямбол живее много по-богато охолно от такъв във Враца , Монтана или Плевен ? Мнението ми е ,че регионите са еднакво бедни изключаем големите София , Пловдив , Бургас и Варна (където и младите и образованите мигрират ) навсякъде другаде е мизерия .

    Нередност?
  • 3
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • - 2
    • + 24

    Извади Варна от списъка. При нас всичко е съсипано. Нищо не произвеждаме. Само строим... апартаменти.

    Добре, че има студенти да харчат парите на мама и тати, за да идват някакви парични средства в града.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    hasmokar avatar :-|
    hasmokar
    • - 8
    • + 6

    Тотална мизерия...

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 16
    • + 4

    С тоя валутен борд - толкова. Не, че само това е проблема.. ама с тая мижава икономика и тая силна валута.. нямаме шанс. Всичко е внос.

    Нередност?
  • 6
    skydiver avatar :-|
    Skydiver
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#1] от "ПАВЛА":

    То и Либия изпреварва Сирия като сигурно място за живот.
    Тези анализи просто следват стандартен метод на ЕС за раздробяване на региони за да се гледа растежа и развитието им индивидуално.
    Примерно е интересно да се знае колко голяма е пропастта между София и страната. И за хората в страната да обмислят "емиграция" към столицата и големите градове вместо на запад, и за хората в столицата за да не се чудят защо всички говорят за мизерия, която те не виждат.

    Нередност?
Нов коментар