Какъв ще е ефектът от търговското споразумение ЕС - САЩ за България

Десните ИПИ и левите "Солидарна България" спорят по въпроса, но страната продължава да няма ясна позиция в преговорите

Според Петър Ганев от ИПИ преговорите ще се удължат и след 2015 г.
Според Петър Ганев от ИПИ преговорите ще се удължат и след 2015 г.
Според Петър Ганев от ИПИ преговорите ще се удължат и след 2015 г.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Според Петър Ганев от ИПИ преговорите ще се удължат и след 2015 г.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

САЩ са деветият най-голям инвеститор в България за периода 1996 - 2014 г. с инвестиции на стойност 1.468 млрд. евро, съобщава ИПИ.

 

Дебатът за потенциалните последици за България от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС започва да се разгорещява. В рамките на една седмица бяха представени две изследвания с противоположни оценки: на сдружението "Солидарна България" и на Института за пазарна икономика. Основните опасения на "Солидарна България" са свързани с евентуално занижаване на европейските стандарти за храни, навлизането на по-евтини ГМО храни у нас и това, че големите корпорации ще могат да заобикалят националните съдебни власти при арбитражни дела. Според ИПИ обаче подписването на споразумението ще насърчи българския износ, ще увеличи икономическия растеж, ще привлече повече американски инвестиции, докато същевременно не носи споменатите по-горе рискове.

Износът за САЩ - важен и растящ или символичен

Основна част и в двете презентации бяха изчисленията и прогнозите за българския износ към САЩ. Двете организации обаче го виждат съвсем различно.

Според доклада на "Солидарна България" на фона на европейския и азиатските пазари българският износ за САЩ е символичен, слабо диверсифициран и основно се състои от неконкурентни стоки с ниска добавена стойност: азотни торове, продукти от желязо или нелегирани стомани, необработен тютюн, автоматични машини за обработка на информация. Те смятат, че митата и сега са ниски и тяхното премахване няма да има особен ефект за насърчаване на износа.

Икономистите от ИПИ са на друго мнение. Между 2009 и 2013 г. износът за САЩ бележи средногодишен ръст от около 15%. Според ИПИ износът ни е силно диверсифициран, като най-значителната пера в него са машините и електрическото/електронното оборудване, които са групи с висока добавена стойност и са конкурентни. "Изнасяме основно машини – компютърни части, електрическо и електронно оборудване, нефтени масла, непреработен тютюн, изкуствени торове, мед и медни изделия, профили и ламарини, столове, чорапи, инструменти, билки, сирене, маслодайни и слънчогледови семена", каза Десислава Николова, главен икономист на ИПИ. А ако се премахнат митата във взаимната търговия, това може само да помогне и на по-ниско конкурентните продукти, които може да успеят да проникнат на американския пазар. Освен това трябва да се отчитат и непреките ефекти по линия на т.нар. вериги на предлагането. Все по-активно е участието на български фирми в такива, като стават доставчици на материали и части за европейски фирми, които продават част от крайните си продукти и на американския пазар. По оценка на ИПИ непрекият износ на стоки от България за САЩ чрез такива вериги е на стойност около 200 млн. долара.

Износът на услуги се увеличава

И в двата доклада се посочва, че износът на услуги формира съществена част от общия износ на България към САЩ. От "Сдружение за България" наблегнаха на ръста на дела на аутсорсинга, като в доклада посочват, че причината е, че сме евтини – с най-ниски заплати, осигуровки, данъци, държавни преференции за инвеститори. Тяхното мнение е, че развитието на този бизнес или преместването му към по-евтини дестинации не зависи от равнището на митата.

Според ИПИ най-значителното перо в износа на услуги за САЩ (през 2013 г.) са компютърните и информационните услуги (развиване на софтуер), които достигат около 121 млн. долара, или 41% от общия износ на услуги, следвани от пътуванията , след това от "разнообразни бизнес, професионални и технически услуги", в които влиза аутсорсингът. Десислава Николова заяви, че търговията с услуги в момента не подлежи на митническо облагане, но не е освободена от нетарифните ограничения. Ако бъдат договорени облекчени условия за износ на услуги, това ще бъде само от полза на българските износители и ще доведе до повече американски инвестиции в България. Разбира се, за привличането на повече инвестиции трябва и ние да подобрим още бизнес средата, добавиха от ИПИ.

Ниски или високи са митата

Според "Солидарна България" митата за повечето стоки, които изнасяме, и сега не са високи, а повишаването им през 2007 г., когато България става членка на ЕС, не е повлияло обема на износа. Ето защо "и от понижението им не може да се очаква значителен общ ефект", а географското положение може да е по-важен фактор за износа заради цената на транспортирането.

Наблюденията на ИПИ са различни: за близо 40% от стоковия износ митническата бариера е относително висока (над 2%), като за редица стоки митата достигат двуцифрени числа, например 45,3% мито за непреработения тютюн, 19,6% за сирене и т.н. Тяхното мнение е, че премахването на митата ще има преки положителни последици за над 50% от износа на България.

Само големите ли корпорации ще спечелят

Едно от основните опасения, които се чуха на представянето и на двете проучвания, беше свързано с това дали малкият и средният бизнес (какъвто е предимно бизнесът в България) няма да изгуби важни позиции. Едната страна на въпроса е икономическата: дали по-големите компании няма да "залеят" по-малките благодарение на по-евтината си продукция, например по-евтини ГМО храни. От ИПИ отговарят, че падането на митата ще намали производствените разходи за всички и ще облагодетелства и малките и средните предприятия. Освен това заради ниската цена на труда България дълго ще се радва на конкурентно предимство при трудово интензивните стоки. Според Петър Ганев от ИПИ: "Тезата, че когато малка страна влезе в свободна търговия с голяма, ще загуби, е абсурдна. Такива мнения имаше и преди влизането ни в ЕС, но след това износът ни към ЕС се увеличи." След тези думи имаше явен ропот в залата може би заради факта, че увеличението на износа към ЕС не отразява цялостния ефект от влизането ни върху малкия и средния бизнес. 

Другата страна на въпроса дали големите корпорации ще бъдат големите печеливши обаче е свързана с различните стандарти за безвредност на храните в САЩ и ЕС и механизма за разрешаване на спорове "инвеститор-държава" (ISDS). От "Солидарна България" смятат, че ЕС е склонен на отстъпки по отношение на стандартите за безвредност. Петър Ганев обаче отхвърли тези опасения, като заяви, че позицията на ЕС е твърда и въвеждането на ГМО или разрешаването на добиване на шистов газ ще си останат въпрос на национална политика, както е досега. Той добави, че е нормално да има правила, когато се уреждат някакви отношения: например ако държавата привлече инвеститор и после промени правилата, е нормално компанията да си търси правата. "От друга страна обаче, ако имаме мораториум върху добива на шистов газ, както е сега, никоя компания не може да ни съди за това", каза още той.

За едно нещо обаче и двете организации са единодушни: към момента липсват сериозни анализи на очакваните последици конкретно за България. Въпреки че амбицията на ЕК е да приключи преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции до края на 2015 г., вероятно това ще отнеме повече време поради огромния брой обществени, икономически и политически въпроси и интереси, които споразумението засяга. Затова е важно българското правителство да има ясна и активна позиция по въпроса на базата на сериозен анализ. Такава засега няма и не изглежда да се задава.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    toyaga avatar :-P
    toyaga
    • - 7
    • + 29

    Резултата ще е толкова прекрасен, че хората ще припадат от радост по улиците. Ще има и масови смъртни случаи.
    Затова преговорите и самото споразумение са тайни, да не си помислите нещо друго! Само хубави неща ни чакат, прекрасни! Там, в близкото светло бъдеще!

    Нередност?
  • 2
    toyaga avatar :-|
    toyaga
    • - 5
    • + 24

    " Той добави, че е нормално да има правила, когато се уреждат някакви отношения: например ако държавата привлече инвеститор и после промени правилата, е нормално компанията да си търси правата. "

    Напротив! Нормално е да си носи инвеститорския риск!
    Колко хора се родиха през социализма пък после ги изпосъкратиха, накараха ги да плащат за висше, за сдравеопазване, пенсионната възраст се вдигна. Някой да е съдил държавата за тази тотална подмяна на условията???

    Нередност?
  • 3
    toyaga avatar :-|
    toyaga
    • - 5
    • + 13

    Отделно, че държавата да "привлече" инвеститор е равносилно на даване на поръчка. И да, тогава не може безнаказано да се сменя поръчката. Но съгласете се, че не дъражвата е поръчвала на Била или Кауфланд да отварят магазини!

    Нередност?
  • 4
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • - 10
    • + 5

    Според ИПИ най-значителното перо в износа на услуги за САЩ (през 2013 г.) са компютърните и информационните услуги (развиване на софтуер), които достигат около 121 млн. долара
    ....
    Това звучи добре.

    Нередност?
  • 5
    toyaga avatar :-|
    toyaga
    • - 3
    • + 14

    [quote#4:"тулса"]Според ИПИ най-значителното перо в износа на услуги за САЩ (през 2013 г.) са компютърните и информационните услуги (развиване на софтуер), които достигат около 121 млн. долара
    ....
    Това звучи добре. [/quote]
    И с какво сегашното положение пречи на колегите програмисти??
    Вече софтуера ще е безмитен ли, няма да му искат фитосанитарен сертификат ли, какво?

    Нередност?
  • 6
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 17

    Като се имат предвид цените на селскостопанските продукти в САЩ и политиката в това отношение подозирам че доста български производители ще бъдат в много трудно положение да се конкурират с вноса (пилета, говеждо, фуражни смески, брашно и т.н.). Виж техниката може и да поевтинее, лекарствата да поскъпнат.

    Нередност?
  • 7
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 2
    • + 10

    Га влезохме в т.н. ЕВРОПЕЙСКИ съюз не знаехме,че ще трябва да влизаме и в САЩ.Ами ако утре сключат такъв договор с Китай , и там ли ще влизаме ?

    Нередност?
  • 8
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 1
    • + 11

    В телевизионно предаване-коментар по това споразумение в частта му, която трябва да даде право на частни фирми да съдят правителства беше даден пример за американска добивна компания в Парагвай, чиято технология както се оказва впоследствие нанася екологични щети на региона и населението. Правителството се опитва да прекрати дейността на фирмата, но се оказва, че трябва да плаща стотици милиони долари компенсации на фирмата.
    Една фирма не може да бъде равнопоставена с едно правителство. Правитеството (поне теоретично) е избранник и представител на народа и защитава интересите на населението. То не е бизнес.

    Нередност?
  • 9
    yotata avatar :-|
    йотата
    • + 3

    Аре един път да видим разчети и сценарии, пъ после да говорим, а?
    Нали ИПИ точно за това призовават непрекъснато: ПРЕДВАРИТЕЛНА преценка ли, оценка ли, беше на политиките, те си знаят.

    Туй ако не е баш най-голямата баш политика, не знам кое е.

    Та работата е проста.
    Ако ТТИП ама наистина води до значително нетно увеличение на хората в България живеещи в по-добро качество на живота(*) през следващите 50 -100 години, тутакси да се затърчаваме сите да лобираме де що има Тома Неверни тук и в Стара (глупава и мързелива) Европа, тутакси да го конвертнем у правата вяра.


    (*) Да не стане грешка, под "Качество на Живота" да не се разбира нищо друго освен "По-богати хора, живеят в по-добро здраве по-дълго време без да ... пейзажа - техния, а и на съседите"

    (**) нека включим и следващото поколение в сметките, бива ли?

    С НЕТЪРПЕНИЕ чакам да видя ето такъв анализ на ИПИ. Че да си изпия най-после поне един път ракията без да се налага да псувам някого.

    Нередност?
  • 10
    oligofree avatar :-?
    Radoslav Minchev
    • - 1

    Heller & Vonnegut on "Having Enough" http://bit.ly/Having-Enough ...

    Нередност?
Нов коментар