Виж кой е против и гласувай за

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В средата на септември в Централната избирателна комисия (ЦИК) бяха регистрирани цели 15 комитета, които да извършват информационно-разяснителна кампания за предстоящия референдум – десет "против" интернет гласуването и пет "за". Голямата бройка предизвика интерес, особено в светлината на това, че всички партии, коалиции и инициативни комитети, които се регистрират за референдума, ако нямат право на държавна субсидия (както е с инициативните комитети), получават 40 000 за "медийни пакети".

В крайна сметка след проверки от ЦИК за валидността на подписите оцеляха само три "за" и пет "против". От трите комитета "за" най-активен е този на бившата тенисистка Мануела Малеева – "Гласувай без граници". Той е подкрепен от голяма част от активистите, които агитират за повече възможности за гласуване в чужбина, много IT експерти и предприемачи, членове на "Протестна мрежа", както и от министъра на еврофондовете в двете последни служебни правителства Илияна Цанова. Вторият се оглавява от  Цветелина Попова и е съставен предимно от кандидати от листите на Коалиция от партии "Десните" и Единна народна партия (ЕНП - също част от коалицията). ЕНП е една от партиите, подкрепила официално позицията "за" онлайн гласуването и по закон също би трябвало да получава субсидия за медийната си кампания.

По-интересни обаче се оказаха противниците (както и един от комитетите за), които преобладаващо са от Видин, много от тях членове на младежка организация, действаща в същия град – "Активно общество". Членовете на организацията са разпръснати между цели четири различни инициативни комитета, всички лобиращи за позиция "НЕ" на референдума.

Въпросното обединение, както и Асоциация на младите юристи и Институт за модерна политика, са все "граждански структури" под шапката на "Модерна България" на Борислав Цеков и членове на всички изброени сдружения участват в някой от комитетите "против". Интересното е, че оглавяваният от Борислава Стоянова комитет "за" не само включва преобладаващо видинчани, но неговата представителка също е била наблюдател към Института за модерна политика на изборите за европарламент през 2014. Още един комитет "за", този на Йоана Ванкова, който беше заличен, се състои почти изцяло от видинчани. Така че общо пет комитета "против" (един заличен) и 2 "за" (отново един от тях заличен) имат силна връзка със Северозапада. Любопитно е как седем комитета са очаквали да съберат по 2500 уникални подписа в град с около 35 хил. пълнолетни граждани.

Радослав Маринов, който освен инициатор на един от "видинските" комитети против електронното гласуване е и член на Асоциация на младите юристи, каза, че подписите за създаването на неговия комитет не са събирани на конкретно място или в конкретен град, а идват "от много места". Павла Цветкова (също позиция "не"), която е член на "Активно общество", каза, че подписите са събирани основно във Видин, но и в други градове.

В единствения незаличен комитет "против", в който няма видинчани, се забелязват няколко бивши кандидат-депутати от "Атака" – петима, и един бивш кандидат от Български национален съюз.