Какво искат кандидат-кметовете за Варна

Най-големите проблеми на града и идеите за промени на Данаил Папазов, Чавдар Трифонов, Иван Портних и Анелия Клисарова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кои са трите най-големи проблема на града? Какво е вашето решение?

Данаил Папазов (МК "Живот за Варна"): Основният проблем за мен е липсата на инвеститори и оттам добре развита и модерна индустрия, която да носи приходи и да отваря работни места. Разбира се, хаосът в архитектурно-строителен план и безразборното движение и паркиране по варненските улици също са сред сериозните проблеми.

Чавдар Трифонов (Реформатори и патриоти – решението за Варна): Хората, с които се срещам посочват като най-голям проблем недостига на работни места и ниските доходи.

Други често посочвани проблеми са трафикът и паркирането. В тази връзка са и трите ми приоритета за бъдещо управление на града – стимулиране на икономическия растеж, разкриване на нови работни места и конкуренция, която да повиши доходите във Варна. За да се случи това трябва да имаме добре работеща, ефективна, функционална и напълно дигитализирана администрация. Това е и единственият начин да я направим прозрачна, проактивна и бърза. Приоритет за мен е и децентрализацията. Децентрализация, както чрез предоставяне на повече права на районинте кметства, така и стриктен контрол по изпълнението на задълженията им.

Децентрализацията има и второ измерение - финансовата свобода на общините в национален план. Имам предвид 2% от събираните в момента подоходно облагане и корпоративен данък да остават в общините. Това ще доведе до конкуренция между градовете, в състезание за провличане на бизнес, на хора, на таланти... Това е естествения начин да подобрим условията за живот и правене на бизнес в градовете.

Иван Портних (ГЕРБ): Проблемите на Варна са много и са трупани с десетилетия. И все пак – бързо трябва да бъдат решени тези с чистотата , с липсата на ВиК инфраструктура, с недостига на паркоместа. Вече работим по тях. Наследихме 15-годишни концесионни договори за чистотата,  с изключително морално остарели изисквания към фирмите. Затова вече е в ход нова обществена поръчка за 4 г., с нови изисквания – за модерна техника за почистване и миене на тротоари, улици и площади, за нови контейнери, по-често събирането на отпадъците и т.н.

Недопустимо е в 21 в. хората да бъдат на воден режим. Затова решаваме проблема поетапно - одобрени са 16 проекта за изграждане на ВиК инфраструктура, успяхме да включим проекта за нова пречиствателна станция на Златни пясъци за следващия програмен период. Започнахме подмяна на водопровода под езерото, за да спрем водните аварии в Аспарухово.

Проблемът с паркирането ще бъде решен с въвеждане на синя зона и изграждане на паркинги.

Анелия Клисарова (БСП, Политически клуб "Екогласност"): Първи проблем – безработицата. Втори - отчаянието и апатията заради липсата на сигурност, както в утрешния ден, така и в бъдещето. Трети проблем – културата, възпитанието и образование на децата.

За да има работни места основните направления са – развитие на високо технологичните производства. Важна е връзката наука- бизнес-иновации, които Варна може да продава. Развитието на туризма, на културния и здравния туризъм, на морски бизнес са също част от решението на проблемите на града.

Как ще осигурите допълнителни приходи за бюджета?

Данаил Папазов (МК "Живот за Варна"): Първо, наличният бюджет трябва да се използва много по-ефективно. Няма как една детска площадка да струва 35 000 лв., освен ако не е с покритие от благородни метали. Същото е валидно и за т.нар. ремонт на Спортната зала. При повишена бизнес активност и по-добро усвояване на фондовете средствата, които ще влязат не в бюджета, но в общината, ще нараснат. Разбира се, трябва да се работи за по-добра събираемост на местните данъци и такси, но само ако гражданите получават адекватните услуги.

Чавдар Трифонов (Реформатори и патриоти – решението за Варна): Нека да започнем първо с разходната част, тъй като там са и най-големите резерви в момента. Трябва да правим повече с по-малко. Можем да го постигнем като анализираме всички разходи на общината и видим къде те могат да се подобрят?

А по отношение на приходната част в общинския бюджет – трябва да въпрвим към максимална събираемост като започнем с вътрешните приходи.
Много ясен фокус трябва да бъде поставен върху всички възможности за финансиране на управленската ни програма през европейски грантове и безлихвени заеми, с които да правим публичните инвестиции да стимулираме растежа на града. Тук искам да уточня, че моето разбиране за поемане на финансово задължение е, че то трябва да бъде насочено там, където да носи добавена стойност, за да може да бъде обслужвано. А не просто да бъде изхарчено.

Бъдещата управленска програма на Варна може да бъде финансирана и чрез публично-частни партньорства.

Иван Портних (ГЕРБ): Най-напред е нужна активна работа по европейски проекти – доказахме, че там работим резултатно. За две години във Варна бяха привлечени над 300 млн. лв. – толкова средства не са влизали в града през целия период на прехода.

Нужен е и строг финансов контрол - един от важните лостове за увеличаване на приходната част в бюджета на Варна е събираемостта на стари задължения. Наследихме 60 млн. просрочени вземания от фирми и физически лица.

След като започнахме ударна кампания по събирането на тези средства днес просрочените задължения към общинския бюджет са вече наполовина - 31 млн. лв.

Анелия Клисарова (БСП, Политически клуб "Екогласност"): Не искам да увеличавам бюджета на Варна, чрез вдигане на местните данъци и такси. А още по-малко с нови заеми. Увеличението не трябва да бъде за сметка на варненци. За да нарасне приходната част трябват нови инвестиции и предприятия, фирми, които да плащат данъците си във Варна. Ще дам пример: Сега общината е обявила обществена поръчка за за 76,3 мл. лв. за чистотата на Варна. Питам, защо тази дейност да не я извършва общинска фирма? Смятам, че ще струва по-малко и освен това ще има контрол. Защо общината трябва да даде тази поръчка на фирми, които не плащат дори данъците си в община Варна.

Какви конкретни мерки ще предприемете, за да направите кварталите по-хубаво място за живеене?

Данаил Папазов (МК "Живот за Варна"): Ще бъда в постоянен диалог с гражданите, защото животът на Варна е по улиците, а не в кабинета на кмета. Затова няма да чакам само приемните дни, а  ще организирам и редовни открити приемни в кварталите на града. Но приоритетно ще открия електронен канал за комуникация.

Чавдар Трифонов (Реформатори и патриоти – решението за Варна): През последните две години приоритет във Варна станаха , както аз ги наричам, "лустро проектите". Да, централната част на Варна изглежда по-добре, но не може в приоритетите на един кмет цветята да са по-напред от снабдяването с вода на 500 семейства, които плащат данъци във Варна. Говоря за проблема с питейната вода в кв. "Изгрев". Необходимата инвестиция за решаването му е около 1 – 1.5 млн., а все още няма разработен дори проект за това.

Иван Портних (ГЕРБ): Развитие на кварталите е сред приоритетите в програмата за бъдещия ми мандат. Само по ОП" Региони  в растеж " вече сме осигурихме финансиране от 84 млн.лева.  Това са средства за училища, детски градини, междублокови пространства. Имаме готовност да вложим над 100 млн. лв. в Аспарухово, - за изграждане на рибарско пристанище в местността "Карантината" , за ремонта на двата охранителни канала по улиците "Моряшка" и "Горна Студена" със средства, спечелени от фонд "Солидарност" към ЕС. Ремонти предстоят и за основните улици в квартала – "Първи май" и "Кирил и Методий", "Народни будители", разширение с две платна - на ул. "Мара Тасева". В квартала ще има закрит плувен басейн.

В друг краен квартал -  "Владислав Варненчик"работим усилено по възстановяване на бул. "Трети март". Готови са проектите за нов корпус за детска градина "Приказка",  за ремонт на СОУ "П.Яворов", за разширение на детска градина "Първи юни", на Първо ОУ. Предвидени са пари за рехабилитация на малките улици в района.  Пълна готовност имаме за старт на работата по обновяването на кв. "Кайсиева градина". Готов е и проектът "Нашето зелено Трошево" за подрайона в "Младост", който предвижда обновяване на 11 жилищни сгради с над 900 апартамента, нови пътни настилки, над 400 паркоместа , градинки, детски площадки, алеи, осветление...
Започваме ремонт на бул. "Цар Борис III" в кв. "Виница", която е в окаяно състояние, проектираме парк върху 6 дка терен – със спортни и детски площадки, построихме разширение на ЦДГ "Иглика". Квартал  "Чайка" е с готов проект за облагородяване на градската зона - с парк, фонтани, детски площадки.

Вече са готови паркоустройствените планове за новите градски паркове в  "Младост" и "Възраждане", както и за парка в кв. "Аспарухово".

Анелия Клисарова (БСП, Политически клуб "Екогласност"): Хората ще бъдат 52 -ри общински съветник на Варна. Ще имам приемни дни в районите в града и вече приех предложение на студентите да има граждански бордове по различни направления като Борд на студентите, например.

В районните администрации трябва да има служители, които да бъдат добре обучени и информирани, за да насочват хората към кого, къде и за какво могат да се обърнат.

Как ще промените системата на градския транспорт и системата за паркиране в града?

Данаил Папазов (МК "Живот за Варна"): Ще изградим система от паркинги, успоредно на Морската градина, и ще дадем възможност за паркиране в най-натоварените зони на града. Наложително е и създаването на център за интелигентно управление на транспорта. Ред и строго спазване на правилата трябва да бъдат въведени и в строителството.

Чавдар Трифонов (Реформатори и патриоти – решението за Варна): Още от догодина във Варна трябва да започне изграждането на обществени паркинги, както в централната част така и в някои от районите. Доколкото зная вече има 12-13 готови проекта. Най-бързият начин за тяхната реализация са публично-частните партньорства, но при следните условия: Изграждане на общински терен с частно финансиране, срещу право на ползване в продължение на 15 години на базата на концесионен договор. След това паркингът става общинска собственост. За мен това е публично-частното партньорство и така функционира то в много големи градове по света.

На този принцип в момента се изгражда новото летище в Истанбул.

Иван Портних (ГЕРБ): Проблемът с паркирането ще бъде решен с въвеждане на синя зона и изграждане на паркинги. Проектът за синята зона се изработва съвместно с международен консултант, изготвена е стратегия за паркирането във Варна, подготвени са тръжни документи за обществена поръчка за изготвяне на централизирана система за управление.

Работим и по проектиране на нови паркинги.

Само в новата сграда на библиотеката, за която обявихме международен конкурс, ще има паркинг на 3 нива с около 300 – 350 места.

Анелия Клисарова (БСП, Политически клуб "Екогласност"): Синя зона трябва да има, защото този хаос с паркирането в центъра трябва да се прекрати. Синята зона обаче предполага и много добра организация на градския транспорт, за да се намали трафикът към центъра, буферни зони за паркирне, многоетажни паркинги. В срещите, които имам хората ми казват, че е по-добре да са надземни, но не мисля, че в централната част има място за такива. Автобусните линии трябва да бъдат организирани и групирани така, че да са удобни за бързо придвижване и да бъдат реална алтернатива за варненци.

Кой е следващият голям проект, който вие ще започнете?

Данаил Папазов (МК "Живот за Варна"): Не страдам от мания за величие, за да строя паметници, обозначаващи мандата ми. За мен ще бъде достатъчно, ако градът получи тласък за развитието си напред, ако повече хора намерят работа, ако заплатите тръгнат нагоре, ако по тротоарите можеш да минеш с детска количка... Поставил съм си изпълними цели. Работил съм в името на държавата години наред. И цифрите ясно показват, че съм постигнал успехи. Защо да не го направя и за града ни?

Чавдар Трифонов (Реформатори и патриоти – решението за Варна): Бих искал в рамките на мандата ми т.нар. "Дупка" на централния булевард "Княз Борис I" да се превърне в нещо красиво. Например – вече има обявен конкурс за проектиране на новата градска библиотека. Нека го преосмислим и след като се справим със собствеността на "Дупката" да видим дали това не е подходящо място за библиотека, за един голям културно-информационен център в историческото сърце на Варна?

А иначе, голямата ми мечта е изграждането на технологичен парк по подобие на този, който се строи в момента в София. Трябва да го направим и във Варна. Зная къде е мястото му, представял съм си го много пъти на брега на Варненското езеро, имам предвид и конкретен терен.

Иван Портних (ГЕРБ): Работим по възраждането на емблемите на Варна – ремонти вървят в Двореца на културата и спорта, в Юнашкия салон, редстои ремонт и на Аспаруховия мост!  Защото символите на морската столица трябва да бъдат опазени и съхранени за децата ни. Реставрираме паметниците на Варна, работим по проект за нова сграда на библиотеката. Знам, че има нужда и от нова градска галерия на художниците от Варна.

Анелия Клисарова (БСП, Политически клуб "Екогласност"): Може и да звучи нескромно, но вече имам един изпълнен проект от такъв мащаб. Докато бях ректор на Медицинския университет беше изграден факултета по дентална медицина. Това беше първата нова административна сграда, построена във Варна, от доста години насам. Сега имам амбицията проектът за електронна платформа, чрез която варненци да могат да гласуват за важните решения на града и реално да бъдат 52-ия общински съветник, да бъде първата такава в местното самоуправление.

Как ще направите така, че общината да стане по-отворена към гражданите и бизнеса?

Данаил Папазов (МК "Живот за Варна"): Капацитетът на местната администрация може да бъде повишен поне с 30 процента. Размерите на административните такси ще бъдат обвързани с разходите на администрацията за предоставянето на съответната услуга и сроковете за нейното изпълнение. Предвиждам въвеждането на софтуер, който да маркира всяко постъпило оплакване или заявка за обслужване и автоматизирано проследява преписката по отдели. Това е възможност за търсене на отговорност в ясно определени срокове.

Ще наложа електронните административни услуги като средство за борба с корупцията от една страна, а от друга ще увелича скоростта, с която хората ще бъдат обслужвани.

Чавдар Трифонов (Реформатори и патриоти – решението за Варна): На първо място в общинската администрация трябва да бъде върнато усещането за професионализъм. Имам предвид назначенията да стават с конкурси, а работата и инициативността да бъдат забелязвани, оценявани и стимулирани. В същото време трябва да е ясно, че няма да се толерира никакво отклоняване от правилата за работа.

Заедно с това веднага трябва да бъде започнат процеса на дигитализация, която вече споменах. Нямам предвид само електронните услуги, а пълна дигитализация на целия процес на работа.

Иван Портних (ГЕРБ): В последните две години стартирахме 11 електронни услуги и работим за тяхното увеличаване до максималния възможен брой. Започнахме работа по цифровизация на архива, създадохме web-профил на купувача, в който се публикуват данни за обществените поръчки.

Създадохме и два сайта – live.varna и visit.varna, които предоставят безплатна информация. По инициатива на сдруженито за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) отменихме т.нар. такса "Добър ден". Тя е била въведена през 2008 г. и е задължавала гражданите да плащат такса за издаване на служебна бележка за липса на задължения към местната хазна като условие за извършване на исканата от тях административна услуга.

Анелия Клисарова (БСП, Политически клуб "Екогласност"): Основното, на което ще наблегна е атестацията на служителите, варненци ще могат да участват с глас при определяне на заплатите им. Например, ако има определени жалби срещу човек от администрацията, оценката му отива надолу, а това се отразява на заплатата му.

Приоритет е също въвеждането на нови електронни услуги - в София има 50 такива услуги, във Варна малко над 10. Гъвкавото работно време е задължително! И друго - в информационните центрове на голяма община и в районите трябва да има служители, които да бъдат добре обучени и информирани, за да насочват хората към кого, къде и за какво могат да се обърнат. Ще има и служители, които владеят жестомимичен език и ще придружават варненци с увредено зрение или инвалиди, така че да могат те бързо и лесно да получат необходимата административна услуга.

Очаквайте следващата седмица интервюта и с кандидатите за кмет на София.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ladymerilin avatar :-|
    ladymerilin
    • - 11
    • + 18

    Правят впечатление празните приказки и добри пожелания за бъдещето. Само Портних говори с факти и конкретни проекти.

    Нередност?
  • 2
    sto67nes avatar :-|
    sto67nes
    • - 3
    • + 4

    Обещания много.......

    Нередност?
  • 3
    baby_doll avatar :-?
    еМа
    • - 6
    • + 27

    Реших да си излея размислите в коментар. Първото, което ми прави впечатление е, че липсва един много напорист, нагъл и неадекватен кандидат - Костадин Костадинов. При други условия може би щях да обвиня автора, че е пристрастрен. Но все пак става дума за един безобразно агресивен, до неадекватност, човек. Отсъства и Кирил Йорданов, но ще се направя, че все едно не съществува. Следващото, което се набива на очи са обещаваните инвестиции. Но никой не казва конкретно как ще бъдат привлечени. Друг тотално неадекватен обаче е Чавдар Трифонов. Той знае ли наистина значението на думата Дигитализация. Виждам, че пресолява всяка манджа с нея.. Никой от кандидатите не казва, че Морската е сериозен проблем във Варна. Не е ли? Защо Чавдар и Папазов мълчат по въпроса? За първия доста време се говореше, че е на хранилка при Салтанатаджии, вече същото се говори и за Папазов. Кисарова пък не разбра, че идеите на Гуцанов за нови и нови общински предприятия не работят и водят до отлив на избиратели. Хората вече не пасат трева, г-жо Клисарова, бяхте зле като министър, сега сте тройно по-зле. Не сте много възрастна, деменция ли ви гони или алкохол и Вас? И стига с този 52-ри общински съветник. Варненецът трябва да е всичките 51 съветника!!! Ние ви наемаме и ви плащаме, мадам!

    Хахахаха Папазов щял да направи електронен канал за връзка с него. Това е виц, няма какво друго да бъде. Та той дори сайт няма, а някаквъв скапан уърд пред, който се срина веднага щом влязоха всички маймуни от екипа му. На въпроса за кварталите Чавдар не каза какво ще направи, а че 500 семейства нямат вода. Ми не са единствените, как така изведнъж станаха най-важните. Да не би там да живее някой важен???? Случайност! Не мисля!
    Папазов и градския транспорт -> Папазов + Павел Димитров -> Павел Димитров и скандалите покрай синята зона... няма да обяснявам повече, тука навсички е ясно какво следва. Въобще за синята зона ще кажа само, че тя е нужна, но само при условие, че преди това са извървяни всички други важни крачки. Защото, ако сега се направи синя зона без да се даде алтернатива на хората, това ще бъде чист рекет!
    Цитат от Папазов "Работил съм в името на държавата години наред." А къде слагаш двете транспортни фирми на Гюлка, бе, хубавецо!!!!
    Цитат от Чавдар "Нека го преосмислим и след като се справим със собствеността на "Дупката"" Ще умра! Чавдар верно ли си мисли, че ще успее да се справи с Гергов? И с него ли има връзки? Вече не се изненадвам! И съвсем ме втрещи с това "А иначе, голямата ми мечта е изграждането на технологичен парк по подобие на този, който се строи в момента в София. Трябва да го направим и във Варна. Зная къде е мястото му, представял съм си го много пъти на брега на Варненското езеро, имам предвид и конкретен терен." Във Варна има над 200 000 кв.м. застроени бизнес площи, които не се използват. Давай Чавдаре, Давай Трифонов! ГЕНИАЛЕН СИ!

    Цитат от Папазов "Ще наложа електронните административни услуги като средство за борба с корупцията от една страна, а от друга ще увелича скоростта, с която хората ще бъдат обслужвани." Човече, в екипа ти има индивид, който мина през 100 партии. Той казваше "Нямам търпение да тръгна в командировка и да ям, и да пия с вашите пари, данъкоплатци" Ти ли ще говориш за корупция?!?

    Мога още много да пиша, че съм ужасена от наглостта им, направо съм втрещена.

    Нередност?
  • 4
    z.123.c.976.9 avatar :-|
    z.123.c.976.9
    • - 6
    • + 12

    Изборите във Варна са просто формалност, Портних печели на първи тур.
    Освен това, вчера като минавах по улицата ме черпиха бонбони с надпис ГЕРБ, което окончателно ме пречупи:)

    Нередност?
  • 5
    tatamata avatar :-|
    Tata Mata
    • + 15

    До коментар [#3] от "еМа":

    Чавдар и Папапзов казаха, че застават зад салтанджии и ще работят в посока разделяне на две на парка. Какво повече да се пише по въпроса за тях? Всъщност по-добре автора изобщо да не ги беше включвал. Липсата на Киро и аз я приемам като пренебрежение. Но да не забравяме, че той е почти сигурен за общински съветник, което никак не е безобидно.

    Нередност?
  • 6
    nogica avatar :-|
    nogica
    • + 7

    ровя се вече 1-час и не мога да намеря снимки на кандидат общинските съветници,ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ краде парите не кметовете.Даже и снимките ги е страх да си сложат нещастници долни.Изведнъж мухлюто от квартала,някаква не реализирала се юристка,бивш милиционер са вътре.Папазов Пеевски беше при теб назначен като принципал от държавата,Портних как е тъста ти?.Клисарова ти пък за къде се пъниш-Видях ме те какви лайна(извинявам се)разбърка с гуцанка-муцанка,Чавдар Трифанов-куме как една проверка за гадни храни не мина без да засегне фирмата в която си акционер.Другите идиоти са само част от схемата за общински съветници.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    quaristice avatar :-|
    xflood
    • - 3
    • + 4

    Мисля, че Портних в случая говори най-практично и конкретно.
    Не знам дали защото е кмет в момента и има вероятно най-добра представа.

    Нередност?
  • 8
    wowbagger avatar :-|
    wowbagger
    • - 5
    • + 5

    Все пак ще трябва да изберем кмет в рамките на избора, който ни е даден. И този избор, обективно погледнато, е много по-силен от предишните. Освен борещият се за преизбиране кандидат на управляващите имаме 2 бивши министри и един бивш кмет, избиран 3 мандата /макар и после изхвърлен с протести :)/.
    Ясно е, че колкото повече - толкова повече, но няма да е честно да се оплачем от кандидатите.

    Моето мнение е:
    Макар Папазов да говори изключително разумно, беше и не напусна правителството на Пеевски/Орешарски и направо го игнорирам.

    Портних приказва и обещава много разумни неща. Многократно съм разговарял лично с него и прави впечатление на делови и прагматичен човек. Проблемът е, че почти нищо, близо 0% от приказките му стават реалност. Всъщност той изключително умело прави добро впечатление чрез конструктивни разговори, казва неща, които хората искат да чуят, забравяйки ги след 1 минута. Конкретно: срещал съм се 3-4 пъти по една и съща тема, той говори прекрасно и делово едни и същи неща, взе моментално решение, събра си хората /директори на отдели/ и нареди конкретни действия /със срокове/, от което ... не последва абсолютно нищо - и така 2 години.
    По този начин се развиват всички негови "Ще-ще"-та - и за спирането на колите в Морската, за отчитане на сметосъбирането, за Интегриран Градски Транспорт и т.н. Ако се стигне до балотаж бих гласувал за всеки срещу него, дори и за Папазов - поне е от Варна човека и едва ли ще си вдигне утре чукалата (Портних е от София и част от екипа му са от там).

    Чавдар Трифонов: бях чел, че е свързан с ТИМ покрай зърно-бизнеса, но през последните седмици чета нови "разкрития", че зад него стоят Маджо, Дънката, Иван Костов и кой ли не още и вече се обърках кой точно. Доколкото той е от частния бизнес и не е работил в общински и държавни структури, приказва доста голям процент глупости и неща, които едва ли биха се случили. Но пък е делови, завършил е МГ-то и ВИНС-а, не се крие, засичам го къде ли не и изглежда искрен /дори в глупостите си/. Най-вероятно ще гласувам за него с ясното съзнание, че е възможно да се окаже плямпало като Портних /но пък за Портних съм сигурен, че е като Портних/

    Нередност?
  • 9
    i.varna avatar :-|
    Станимир Станчев
    • - 8
    • + 5

    Айде герберарските тролове налазиха. Я кажете, драги тролове, как така знаете, че Портних ще спечели на първи тур? Изборите ги накупихте ли вече? Колко плащате за един цигански глас? А как ще коментирате наркоманските снимки на кандидатът ви за кмет Иван Портних? Защо защитавате пияница и наркоман? Такава ли ви е представата за управник на града, човек, който припада надрусан пред паметниците?

    Нередност?
  • 10
    o_o avatar :-|
    chuK
    • + 4

    Не ми се вярва да спечели на първи тур, но пък най-вероятно ще спечели след балотаж. Другите кандидати няма да се дадат лесно, затова ще изчакаме да видим развоя на събитията в края на седмицата.

    Нередност?
Нов коментар