НЕК продължава да е на сериозна загуба въпреки реформите от началото на годината

Компанията увеличава приходите си, но не спира да губи от регулирания пазар

Ръководената от Петър Илиев компания очаква да получи 48 млн. лв. от новия енергиен фонд за периода от 24 юли до края на септември
Ръководената от Петър Илиев компания очаква да получи 48 млн. лв. от новия енергиен фонд за периода от 24 юли до края на септември
Ръководената от Петър Илиев компания очаква да получи 48 млн. лв. от новия енергиен фонд за периода от 24 юли до края на септември    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Ръководената от Петър Илиев компания очаква да получи 48 млн. лв. от новия енергиен фонд за периода от 24 юли до края на септември    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

310.5

млн. лв. е загубата на НЕК към края на септември.

Националната електрическа компания (НЕК) продължава да работи на сериозна загуба въпреки отчетения ръст на приходите. Това става ясно от отчета на дружеството за деветте месеца на 2015 г. След като през първото полугодие НЕК излезе на печалба за пръв път от няколко години, надеждите бяха, че компанията ще преодолее финансовия колапс и усилията на правителството за стабилизиране на сектора ще дадат ефект. Още в края на юни обаче дружеството отново излезе на минус, а последните финансови резултати показват, че проблемите продължават и през третото тримесечие. Загубата за деветмесечието все пак е по-ниска от миналата година, но от компанията уточняват, че това се дължи на определени допълнителни фактори. Ако те бъдат елиминирани, отрицателният резултат би се доближил до миналогодишния.

Пазарна среда и продажби

През тази година електроенергийната система работи при по-голямо натоварване на базовите електроцентрали с дългосрочни договори, пише в отчета на НЕК. Става дума за ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", които са работили при средна разполагаемост около 70% в сравнение с 50% през миналата година. Това се е отразило добре на финансовото състояние на НЕК, тъй като е заплащала по-малко нереализирана използваемост, която е по-скъпа.

Положителен ефект е имало и понижението от над 37% при електроенергията, изкупувана от заводски и топлофикационни централи след направените законови промени. Увеличили са се обаче количествата изкупувана енергия от ВЕИ, което се е отразило неблагоприятно върху миксовата цена.

НЕК отчита по-големи продажби на електроенергия от собствени вецове благодарение на голямото пълноводие тази година. Това е намалило покупките й на ток от други производители с близо 13%.

Общите продажби на електроенергия от НЕК са спаднали заради свиването на регулирания пазар с 5% в резултат на преминаването на много фирми на свободния пазар. Тъй като делът на тези продажби е значителен (около 80%), понижението не е успяло да компенсира увеличените количества, пласирани на свободния пазар (12%). Освен това през третото тримесечие ръстът на продажбите на свободния пазар се забавя в сравнение с предишните две тримесечия, посочват от НЕК.

Финансови резултати

Приходите на НЕК нарастват с 8.1% до 2.3 млрд. лв. за първите девет месеца. Приходите от вътрешния пазар се увеличават в резултат на по-големите количества, но това е станало при по-ниска цена. Ръст от почти 90% има и при приходите от задължения към обществото, които достигат 250 млн. лв. Това се дължи както на увеличения брой потребители на свободния пазар, така и на повишената добавката за бизнеса от 1 август. От компанията обаче посочват, че предстоящото намаление на цената за задължение към обществото и на цената, по която НЕК продава електрическа енергия на крайните снабдители от 1 ноември, ще доведе до ново намаление на приходите и увеличаване на загубата на дружеството.

НЕК завършва деветмесечието със загуба от 310.5 млн. лв. спрямо 425.2 млн. лв. загуба за същия период на миналата година, т.е. резултатът се подобрява със 114.7 млн. лв. От компанията обаче посочват, че във финансовия резултат са отчетени приходи от дивиденти от асоциирани предприятия и приходи за компенсиране на признати от КЕВР разходи за минали периоди. Ако тези фактори бъдат елиминирани, загубата за деветмесечието на 2015 г. би била около 400 млн. лв.

Загубата е формирана изцяло през второто и третото тримесечие и се дължи на факта, че НЕК продава на регулирания пазар на загуба. Фактори като увеличеното производство от собствени ВЕЦ, доброто ниво на натовареност на двете базови електроцентрали в Маришкия басейн, както и активно участие на дружеството на свободния пазар не спомогнаха да бъде реализиран положителен финансов резултат за деветте месеца, пише в отчета. Компанията продължава да страда от недостиг на свеж ресурс, който й пречи да изпълнява нормално дейността си.

НЕК все още не е получила средства от фонд "Сигурност на електроенергийната система", тъй като не е готова наредбата. Това се отразява негативно на дружеството, като влошава паричния му поток и финансовия резултат. Дължимата сума от фонда за периода от 24 юли до края на септември е 48 млн. лв.

Без яснота за заема за БЕХ

Десет дена след изтичането на срока за подаване на оферти все още няма яснота дали Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще успее да получи кредит. Дъщерната НЕК има спешна нужда от над 1 млрд. лв., с които да покрие висящите си плащания към производителите на ток. По информация на "Капитал Daily" интересът към отпускането на заем за 650 млн. евро или емитирането на облигации на същата стойност плюс осигуряване на мостово финансиране е слаб, а единствените двама кандидати са поискали държавна гаранция. В края на миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов заяви, че такава няма бъде дадена, което не оставя много опции пред енергийния холдинг. От Министерството на енергетиката вече трети ден не отговарят дали се обсъждат някакви варианти и какви. При евентуален провал на заема НЕК няма да успее да се разплати с двете американски централи – "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", на които по последни данни дължи общо 960 млн. лв., което е задължително условие, за да влязат в сила договорените още през април по-ниски цени разполагаемост. Освен това двете дружества очакват плащане от НЕК, за да се разплатят на свой ред с "Мини Марица-изток", на която дължат 330 млн. лв. към края на септември.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    primaxm avatar :-|
    primaxm
    • + 7

    Докато има преференциално изкупуване на тези цени НЕК ще е на загуба. Време е, да се прекратят със закон договорите за изкупуване на безумно виски цени и който иска да продава на НЕК, да продава на цената на изкупуване от АЕЦ, който не иска, да продава на свободния пазар. Безумие е енергиен холдинг да е на загуба. Това го има само в България и значи, че много кръвопийци са се вкопчили в него и го точат.

    Нередност?
  • 2
    bat_sali avatar :-?
    bat_sali
    • + 1

    Дали пък братята американци не вземат аргументи от тези два теца за да подпомагат със същите аргументи политическата ни класа!!!!

    Нередност?
  • 3
    kotovad avatar :-|
    А.Стоянова
    • + 1

    Когато фактите говорят..."Надеждите бяха, че НЕК ще преодолее финансовия си колапс", което е свързано със стабилизиране на сектор енергетика в Бг." За съжаление, два от основните проблеми, свързани със задълженията на висши Държавни институции, все още не се решават. Проблемите са:
    1. НЕК не е получила средства от фонд "Сигурност на електроенергийната система", тъй като все още не е готова наредбата, която е трябвало да влезе в сила още на 6 септември. По тази причина, "ПО-ЕВТИНИЯТ ТОК ЗА ГОЛЕМИТЕ ЗАВОДИ СЕ БАВИ"(Статия). В писмото на БФИЕК и БАМИ, както и по мнение на г-жа Паунова, забавянето е, че не са били "установени преки контакти с ЕК и с експерта, който ръководи и координира процеса". Пояснява се с липсата на крайни срокове, поставени на ЕК;
    2. "Без яснота за заема за БЕХ". Дъщерната НЕК има спешна нужда от над 1 млрд. лв. При евентуален провал на заема (при наличие на отказ от държавна гаранция), НЕК няма да се разплати с двете американски централи. В отговор, няма да влязат в сила договорените, още през април, по-ниски цени за разполагаемост, а двете американски дружества, няма да се разплатят с "Мини Марица-изток. Загубите за страната ни са очевидни, а отговорностите?

    Нередност?
Нов коментар