Кой ще представлява бизнеса в новия енергиен фонд

Бившият депутат Петър Курумбашев и зам.-председателят на хидроенергийната асоциация Пламен Дилков са част от възможните номинации, които вече се обвъждат в сектора

Целта на създадения през август т.г. фонд е да събира по 5% от приходите от продажбата на електроенергия и на националните квоти за вредни емисии
Целта на създадения през август т.г. фонд е да събира по 5% от приходите от продажбата на електроенергия и на националните квоти за вредни емисии
Целта на създадения през август т.г. фонд е да събира по 5% от приходите от продажбата на електроенергия и на националните квоти за вредни емисии    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Целта на създадения през август т.г. фонд е да събира по 5% от приходите от продажбата на електроенергия и на националните квоти за вредни емисии    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ден след като министерство на енергетиката публикува правилата, по които ще се избират членовете и председател на фонд "Сигурност на електроенергийната система", асоциациите на производителите на възобновяема и на конвенционална енергия започнаха усилени разговори за възможните номинации. Според правилата асоциациите от сектора могат да излъчат двама кандидати, които да станат част от управлението на фонда. Останалите трима ще бъдат избрани от министерствата на енергетиката, финансите и екологията.  Срокът за номинации е 23 ноември – седем дни след като правилата бяха обявени. Апетити за фондаЕдно от имената, предложени още през лятото от асоциация "Хидроенергия", е на бившия депутат от БСП Петър Курумбашев, споделиха източници на "Капитал Daily". Той е известен с бизнеса си във водноелектрически централи. Според търговския регистър Курумбашев е управител на фирмата "КИД 2228", която в края на 2014 г. получи разрешение от енергийния регулатор да купи ВЕЦ "Жребчево" от "Петрол". Пак според регистъра той е и в съвета на директорите на "Грийн форест проджект". Компанията е свързана с "Белла България" и един от най-големите инвеститори в страната в централи на биомаса. Курумбашев не пожела да коментира въпроса с номинацията си за "Капитал Daily".

Асоциация "Хидроенергия" вероятно ще излъчи още един кандидат - съпредседателя на асоциацията Пламен Дилков. От Българската соларна асоциация, която обединява част от малките производители на слънчева енергия, казаха, че биха подкрепили неговата номинация. Дилков е управител на каскада "Среден Искър", която обединява малки водноелектрически централи по река "Искър" и е зам.-председател на сдружението "Конфиндустрия България", което обединява интересите на италианския бизнес в България. Дилков не беше открит за коментар.

Други възможни кандидати

От Българската ветроенергийна асоциация вероятно ще застанат зад Георги Петков - изп. директор на "Калиакра уинд пауър" и собственик на  "Инос-1", която изгради парка съвместно с японската "Мицубиши". Свой кандидат ще има и Българската фотоволтаична асоциация - най-голямата във ВЕИ сектора. Засега те предпочитат да не оповестяват името му, но той ще получи подкрепата и на Асоциацията на производителите на екологична енергия пък.

От топлофикационния сектор коментираха, че все още не са определили своя номинация, но че най-лесната кандидатура би била на техния председател Илия Николаев, изп. директор на "Топлофикация Бургас".

Представители от сектора също така коментираха, че най-удачният избор за председател на фонда би бил министърът на енергетиката Теменужка Петкова като гарант за правилното управление на средствата.

За фонда и по правилата

Фонд "Сигурност на електроенергийната система" бе създаден през август с промени в Закона за енергетиката. В него ще се събират по 5% от приходите от продажбата на електроенергия и на националните квоти за вредни емисии. Средствата ще се използват за покриване на разходите на НЕК за задължението й да изкупува енергията по преференциални цени и дългосрочните договори.

Фондът ще има 5 членове. Двама от тях ще са представители на бизнеса. Останалите ще бъдат излъчени от трите министерства.

Правилата предвиждат производителите на енергия да могат да предлагат и свои кандидати като самостоятелни юридически лица. Класиран ще бъде за този, който е получил подкрепа от най-много централи. Предимство обаче ще имат предложенията, които са подкрепени от асоциации на производители на електроенергия.

 

Информационна кампания за свободния пазар

Министерството на енергетиката обяви началото на информационна кампания, която цели да разясни на потребителите как могат да излязат на свободния пазар на електроенергия, което предстои да се случи поетапно през следващата година. В кампанията ще се включат и представители на енергийния регулатор, Българската независима борса и Електроенергийния системен оператор.  Два екипа, водени от зам,-министрите Жечо Станков и Никола Николов, ще проведат срещи в различни областни градове.  Те започват от 18 ноември в Стара Загора и завършват на 25 ноември в Русе. София не е част от кампанията.

 
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-@
    gmalinov
    • + 4

    "Едно от имената, предложени още през лятото от асоциация "Хидроенергия", е на бившия депутат от БСП Петър Курумбашев, споделиха източници на "Капитал Daily". Той е известен с бизнеса си във водноелектрически централи."

    Най-обичам да чета за (бивши) комунисти-капиталисти, на които трепането им е малко...

    Нередност?
  • 2
    poluvishist avatar :-@
    полувишис
    • + 3

    Курумбашев? Курумбашев?

    ето затова трябва да се проведе лустрация и всички милиционери и доносници от ДС никога да не си помислят за директорски постове в частни дружества, да не говорим дори за портиерска работа в държавната администрация!

    и курумбашевци, сергишевци, олигарсевци, чобаки и друга червена измет да бъде наградена със 100 лв. пенсия след като навърши 80 години!

    Нередност?
  • 3
    hk avatar :-?
    the next K

    До коментар [#2] от "полувишис":

    чакам да излезе с някое изявление за авария в АЕЦ-а (като през '91г.)... особено в АЕЦ "БелЯне" :)

    Нередност?
  • 4
    hk avatar :-|
    the next K

    Георги Петков до колкото си спомням беше човек ("сламен човек") на Черепа... абе един бизнес е т'ва - номенклатурчици, апаратчици и приватизатори, преоблечени като бизнесмени. Смях!

    Нередност?
Нов коментар