БЕХ ще преговаря с девет банки за отпускането на заем

Споразумението с американските централи ще бъде удължено до края на февруари

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че  е намерен вариант да бъде осигурен финансов ресурс за "Мини Марица-изток", така че те да могат да функционират нормално.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че  е намерен вариант да бъде осигурен финансов ресурс за "Мини Марица-изток", така че те да могат да функционират нормално.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че е намерен вариант да бъде осигурен финансов ресурс за "Мини Марица-изток", така че те да могат да функционират нормално.    ©  Велко Ангелов
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че е намерен вариант да бъде осигурен финансов ресурс за "Мини Марица-изток", така че те да могат да функционират нормално.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В момента се изготвя график, по който ще вървят преговорите с всяка една от банките.

Девет банки са проявили интерес да преговарят с Българския енергиен холдинг (БЕХ) за отпускането на мостов заем до 650 млн. евро, след което да пласират облигация на същата сума. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти. По думите й в момента се изготвя графика, по който ще вървят преговорите с всяка една от тези банки.

Промяна в плана

Средствата са необходими на холдинга, за да може дъщерната му Национална електрическа компания (НЕК) да разплати задълженията си към производителите на електроенергия, най-вече на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и ТЕЦ "AES Марица-изток 1", на които дължи около 950 млн. лв.

Двете дружества имат споразумение с БЕХ за намаляване на цената по дългосрочните им договори съответно с 17 и 14%. Това би спестило на НЕК 97 млн. лв. годишно. Споразумението обаче ще влезе в сила само ако държавната компания изплати натрупаните дългове към тях. Това трябваше да стане до края на ноември, но първата процедура за осигуряването на средствата се провали, тъй като от 12-те заинтересовани банки само два кандидата подадоха окончателни оферти. Както "Капитал Daily" вече писа, това са консорциум между Citibank, HSBC, ING, Societe Generale и Unicredit, който предложи мостово финансиране за 500 млн. евро, но при условието да получат държавна гаранция. Другата оферта беше на италианската инвестиционна банка IMI, част от групата на Intesa Sanpaolo. Тя обаче предложи само 65 млн. евро без гаранции. Според източници IMI продължава да проявява интерес. Друга банка, която се е интересувала от директните преговори, е Raiffeisenbank.  

Провалянето на първата процедура наложи удължаване на срока на споразумението, който беше до края на ноември. По думите на Петкова с AES вече е постигнато споразумениe, че този срок ще бъде удължен до 26 февруари 2016 г. С "КонтурГлобал" също текат разговори за удължаване на този срок, посочи тя. Изпълнителният директор на централата Гари Левсли също посочи, че до седмица ще се споразумеят с министерството.

Вариант за "Мини Марица-изток"

"От тези близо 950 млн. лв. 325 млн. лв. веднага ще отидат в "Mини Марица-изток", така че това е жизненоважно за нас", посочи още Петкова. "Забавянето не се отразява добре на никого", посочи тях. Причината е, че двете американските централи ще се издължат на мините едва след като те получат парите си от НЕК.

Петкова все пак посочи, че докато това стане, е намерен вариант да бъде осигурен финансов ресурс за "Мини Марица-изток", така че те да могат да функционират нормално.

НЕК вече на печалба

Националната електрическа компания (НЕК) е реализирала печалба за октомври 2015 г. в размер на 14.7 млн. лв., която става общо 45.2 млн. лв., като към нея се прибавят средствата от фонд "Сигурност на електроенергийната система". Тези данни бяха представени от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на конференцията "Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?", организирана от

3e-news.net, econ.bg, novinite.com.

По думите му към 1 юли НЕК е била на загуба от 64.5 млн. лв., която през август е намаляла до 20 млн. лв., а към септември на 22 млн. лв. Петкова също така посочи, че загубите на НЕК към септември 2015 г. в размер на 218 млн. лв. са намалели в сравнение с година по-рано, когато са били 324 млн. лв.

Като основна причина за подобрения финансов резултат на компанията Иванов посочи законодателните решения, с които беше намалено изкупуването на възобновяема енергия и намаляването на плащанията за високоефективната енергия на топлофикациите и заводските централи.