Общините ще получат още 50 млн. лв. от държавата за ДДС по европейските проекти

Според Европейската комисия данъчният кредит е недопустим разход за финансиране по програмите и той трябва да се поеме от местната власт

Становището на Европейската комисия е, че ДДС не е допустим разход за финансиране по програмите
Становището на Европейската комисия е, че ДДС не е допустим разход за финансиране по програмите
Становището на Европейската комисия е, че ДДС не е допустим разход за финансиране по програмите    ©  Мария Съботинова
Становището на Европейската комисия е, че ДДС не е допустим разход за финансиране по програмите    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

190 млн. лв. са отпуснати досега за възстановяване на ДДС.

Правителството отпусна още 50 млн. лв. от централния бюджет, с които ще се възстанови част от платения от общините ДДС по европейските проекти, свързани с изграждането на т.нар. водни цикли. Средствата са преведени по бюджета на фонд "Земеделие", който е разплащателният орган. През миналата година за същата цел кабинетът одобри други 140 млн. лв. с две отделни постановления - едно за 115 и едно за 25 млн. лв.

Разходите за ДДС на общините бенефициенти са недопустим разход за финансиране с европейски средства. Поради това през май 2015 г. депутатите направиха поправки в Закона за ДДС и дадоха възможност на местните власти да упражняват правото си на данъчен кредит за получени от тях доставки на стоки или услуги за изграждане на ВиК системи и съоръжения в изпълнение на водни проекти.

Кой има право на парите

Право на възстановяване на данъчен кредит имат всички общини, регистрирани по Закона за ДДС, които не са упражнявали това право досега. Ако изискуемият данък е за периода от януари 2007 г. до ноември 2013 г. включително, тогава общините трябваше да подадат декларациите си до Националната агенция за приходите (НАП) до 31 юли 2015 г. За плащанията след този период срокът беше до края на годината.

В приетия закон е предвидено упражняването на правото на данъчен кредит да се осъществи в рамките на две години – през 2015 и 2016 г. Ако подадените заявки от общините надхвърлят отпуснатите средства, те се изплащат при следващия транш, одобрен от правителството. Установеният от приходната администрация данък за възстановяване се превежда на общините по сметка, посочена от Министерството на околната среда и водите, до размера на подлежащите на връщане от местните администрации средства, изплатени от оперативната програма за финансиране на ДДС.

Общини в нужда

Становището на Европейската комисия е, че ДДС не е допустим разход за финансиране по програмите, тъй като на крайния етап от експлоатацията на изградената ВиК инфраструктура – доставката на вода например, се генерират приходи, които също са облагаеми с ДДС. Заради изискването на Брюксел от ноември 2014 г. управляващите органи на двете оперативни програми, по които се изпълняват водните проекти на общините - ОПОС и ПРСР, преустановиха възстановяването на ДДС по водните проекти на общините.

Малко след това от Националното сдружение на общините в България излязоха с позиция, че нямат необходимите средства за ДДС и няма да могат да се разплатят коректно с изпълнителите на проектните дейности. Според ръководството на сдружението държавата трябва да побърза с възстановяването на ДДС, иначе може да се стигне до фалит на общини.

КАРЕ

Първият договор по ОП "Околна среда" е подписан

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и регионалният министър Лиляна Павлова подписаха договор за 60 млн. лв. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект "Подпомагане регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК". Безвъзмездната финансова помощ ще отиде за изготвянето на инвестиционни предпроектни проучвания на 14 области у нас. На практика такива вече бяха направени с изготвянето на 51 регионални генерални плана за ВиК сектора, за което бяха похарчени 25 млн. лв., отбелязва mediapool.bg Сега избраните изпълнители ще трябва да обединят документите за съответната област. Проектът трябва да се изпълнява в следващите 46 месеца.

Това е първият договор, който се подписва по новата оперативна програма "Околна среда". "Настоящият договор от гледна точка на ОП "Околна среда" е ключов - дава основата за създаване на проекти, базирани на разумно инвестиране и планиране в сектор, чиято цел е да се превърне в устойчив. Проектът е определящ за цялостната политика във ВиК сектора", каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

До средата на тази година ще бъдат отворени процедури по оперативните програми на стойност 3 млрд. лв. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев след подписване на договор между регионалното и екологичното министерство за подкрепа на ВиК сектора, предаде агенция "Фокус". "До края на 2016 г. амбицията ни е обемът плащания, осъществен в страната, да е не по-малко от 4 млрд. лв.", каза още той. През 2015 г. са били договорени около 1.5 млрд. лв.